O άνθρωπος που ίδρυσε τους Ταλιμπάν σε ένα ιεροδιδασκαλείο της Κανταχάρ το 1994 μαζί με τον φίλο και μπατζανάκη του, τον διαβόητο μουλά Ομάρ (ο οποίος σκοτώθηκε το 2013), θα είναι όπως όλα δείχνουν ο νέος πρόεδρος του «Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν». Αυτό -όλως παραδόξως-παρηγορεί κάπως τις ΗΠΑ και τη Δύση!
Ο 53χρονος μουλάς Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ Ακχούντ, ή σκέτο μουλάς Μπαραντάρ, υποσχέθηκε από την πρώτη στιγμή πως δεν θα υπάρξουν πράξεις αντεκδίκησης, τονίζοντας ότι μέλημα των νέων αφεντικών της χώρας είναι η ειρήνευση και η ευημερία όλων των πολιτών. Οσο επιφυλακτικός κι αν είναι κανείς με τέτοιες δηλώσεις -δεδομένου του βάρβαρου παρελθόντος των Ταλιμπάν απέναντι σε γυναίκες, αμάχους, ακόμη και στα αρχαία μνημεία- γεγονός είναι πως οι ίδιοι οι Αμερικανοί μεσολάβησαν στο Πακιστάν για να απελευθερώσει τον μουλά Μπαραντάρ, τον Οκτώβριο του 2018. Το αποκάλυψε τότε ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, θεωρώντας ότι ένας μετριοπαθής Ταλιμπάν με πολιτικό κριτήριο και διπλωματική ευελιξία, που είναι ταυτόχρονα δεδηλωμένος αντίπαλος του Ισλαμικού Κράτους και κάθε μορφής «αδέσποτης τρομοκρατίας», θα ήταν ιδανικός συνομιλητής στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θεωρητικά συνεχίζονται στην Ντόχα του Κατάρ. Εκεί άλλωστε διαμένει σε ασφάλεια ο μουλάς Μπαραντάρ από το 2018, περιμένοντας να παίξει τον πολιτικό ρόλο του.
Ενώ τυπικά ο Χαϊμπατουλάχ Ακουντζάντα παραμένει γενικός αρχηγός των Ταλιμπάν, ο μουλάς Μπαραντάρ είναι στην πραγματικότητα ο αδιαμφισβήτητος πολιτικός τους ηγέτης και η εικόνα τους στο εξωτερικό.
Γεννημένος το 1968 στην επαρχία Ουρουζγκάν, ο μουλάς Μπαραντάρ ανήκει στη φυλή Ντουρανί των Παστούν, την ίδια με τον αμερικανόφιλο, πρώην πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι. Πολέμησε τους Σοβιετικούς εισβολείς ως νεαρός μουτζαχεντίν τη δεκαετία του ’80 και μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία, το 2001, λέγεται ότι τέθηκε επικεφαλής μιας ολιγομελούς ομάδας μαχητών, που διαπραγματεύονταν την αναγνώριση Καρζάι με αντάλλαγμα αμνηστία! Στο διάστημα 1996-2001 διατέλεσε στρατιωτικός διοικητής της Χεράτ και της Καμπούλ. Οταν επί Μπους η αφγανική πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια των Αμερικανών και της Βόρειας Συμμαχίας ήταν υφυπουργός Αμυνας στην τελευταία κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Ο μουλάς Μπαραντάρ συνελήφθη τον Φεβρουάριο 2010 στο Καράτσι σε κοινή αμερικανο-πακιστανική επιχείρηση και παρέμεινε φυλακισμένος ως το 2018. Τότε – σύμφωνα με την ιστοσελίδα Firstpost- ο ίδιος πρόεδρος Τραμπ έθεσε ως όρο την αποφυλάκισή του προκειμένου να συμμετάσχει ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν στις συνομιλίες της Ντόχα. Πράγματι, τον Φεβρουάριο του 2020, ΗΠΑ και Ταλιμπάν υπέγραψαν συμφωνία που πρόβλεπε την παύση των μεταξύ τους εχθροπραξιών ως την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την πολιτική επίλυση της κρίσης σε συμφωνία με τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Καμπούλ. Το πρώτο σκέλος τηρήθηκε, αλλά το δεύτερο τινάχθηκε στον αέρα. Ακόμη κι ο ίδιος ο μουλάς Μπαραντάρ δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα με την οποία οι μαχητές του κατέλαβαν την Καμπούλ. Ισως κατά βάθος να ήθελε να καθυστερήσουν λίγο ακόμη, προκειμένου η μετάβαση να γίνει πιο ομαλά.