Αφγανιστάν – Επιστολή καλοπιάσματος των ΗΠΑ από τους Ταλιμπάν για να αρθούν οι κυρώσεις

Κοινοποίηση:
ταλιμπαν

Να δώσουν απάντηση στην ανθρωπιστική και οικονομική κρίση που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν κάλεσαν οι Ταλιμπάν τις ΗΠΑ με ανοικτή επιστολή τους προς το Κογκρέσο.

Ειδικότερα, η επιστολή υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι και μ’ αυτήν απευθύνεται έκκληση στην Ουάσινγκτον να αποδεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν. «Αυτή τη στιγμή η θεμελιώδης πρόκληση που αντιμετωπίζει ο λαός μας είναι η οικονομική ασφάλεια και στη ρίζα αυτών των ανησυχιών βρίσκεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του λαού μας από την αμερικανική κυβέρνηση», αναφέρεται στην επιστολή που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη (17/11) στη δημοσιότητα.
Οι Ταλιμπάν ανησυχούν ότι, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση και θα βλάψει τους τομείς της υγείας και της παιδείας στη χώρα, αναφέρεται στην επιστολή σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όταν ένα παιδί υποφέρει από υποσιτισμό, όταν μια μητέρα πεθαίνει από έλλειψη υπηρεσιών υγείας, όταν ο απλός Αφγανός στερείται την τροφή, το καταφύγιο, τα φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πολιτικά ούτε λογικά και βλάπτει το κύρος της κυβέρνησης και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επειδή είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα».

«Παρκαρισμένα» στις ΗΠΑ 9 δισ. δολάρια από το αποθεματικό της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο μέρος της αρωγής προς το Αφγανιστάν ανεστάλη. Περίπου 9 δισ. δολάρια από το αποθεματικό της κεντρικής τράπεζας της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν «σταθμευμένο» στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν παγώσει.

Προηγουμένως η κυβέρνηση της Καμπούλ λάμβανε ετησίως 8,5 δισεκ. δολάρια σε στρατιωτική και μη στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με έκθεση της «δεξαμενής σκέψης» της Καμπούλ Afghanistan Analysts Network. Χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση του 75% των δημόσιων δαπανών.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον χάσει την κύρια πηγή εισοδήματός τους ενώ οι τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, καθώς και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, δεν είναι πλέον πλήρως λειτουργικές. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει πως, μέχρι τα μέσα του 2022, 97% των Αφγανών μπορεί να βυθιστούν στη φτώχεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: