Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν σχέδια για περιορισμό ή πλήρη αποκλεισμό της πρόσβασης στο Facebook, μια κίνηση που καταδικάζεται από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ο αναπληρωτής υπουργός τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας πληροφοριών των Ταλιμπάν, Najibullah Haqqani, επιβεβαίωσε τα σχέδια σε συνέντευξή του στο TOLO News με έδρα την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα.
Μετά από δύο δεκαετίες πολιορκίας και πολέμου, εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και σύνδεση στο Διαδίκτυο λόγω της διευρυνόμενης συσκότισης πληροφοριών. Οι αρχές έχουν ήδη απαγορεύσει την εκπαίδευση και την εργασία για κορίτσια και γυναίκες, τα επίσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την ψυχαγωγία μέσω μουσικής, τα σαλόνια και τις υπηρεσίες περιποίησης και την παρουσία γυναικών σε εθνικά πάρκα, δημόσιους χώρους και πάρκα.
Το σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό καθεστώς έχει επίσης απαγορεύσει σελίδες στο Facebook για ξένα ειδησεογραφικά μέσα, όπως το BBC, η Voice of America που χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο, το Radio Free Europe/Radio Liberty και η γερμανική δημόσια τηλεόραση Deutsche Welle, αλλά αυτές εξακολουθούν να είναι προσβάσιμες στους αναγνώστες εντός της χώρας , δήλωσε τη Δευτέρα η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).
Η απόφαση να περιοριστεί ή να αποκλειστεί το Facebook στο Αφγανιστάν θα είναι «ένα περαιτέρω πλήγμα για την ελευθερία της ενημέρωσης» στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο, δήλωσε το CPJ. Επεσήμανε επίσης την κράτηση δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν, το κλείσιμο αφγανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων και τον περιορισμό της πρόσβασης σε ξένα μέσα ενημέρωσης.
Ο συντονιστής του προγράμματος Ασίας του CPJ Beh Lih Yi καταδίκασε το τελευταίο σχέδιο του προσωρινού καθεστώτος των Ταλιμπάν. «Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, βοήθησαν να καλυφθεί ένα κενό που άφησε η παρακμή της βιομηχανίας των αφγανικών μέσων μετά την άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 και την επακόλουθη καταστολή της ελευθερίας του Τύπου. Η προτεινόμενη απαγόρευση υπογραμμίζει την επιδείνωση της λογοκρισίας από τους Ταλιμπάν», είπε.
Το CPJ επεσήμανε ότι το Facebook είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Αφγανιστάν για τη διάδοση ειδήσεων και πληροφοριών στη χώρα. Μόνο το TOLO έχει περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια ακόλουθους στο Facebook.
Μόλις μια μέρα αφότου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 μετά την πτώση της Καμπούλ, το Facebook είχε δηλώσει ότι θα συνεχίσει να απαγορεύει το περιεχόμενο των Ταλιμπάν από τις πλατφόρμες του, αποκαλώντας την ομάδα τρομοκρατική οργάνωση. Αξιωματούχοι του Facebook πρόσθεσαν ότι είχαν αναθέσει σε μια ομάδα Αφγανών εμπειρογνωμόνων την παρακολούθηση και την αφαίρεση περιεχομένου που συνδέεται με την ομάδα.
Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης εικονική παρουσία στο Twitter/X. Το 2023, η ομάδα διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιεί τη δυνατότητα επαλήθευσης επί πληρωμή του ιστότοπου που ανήκει στον Έλον Μασκ για να εμφανίσει το μπλε σήμα επαλήθευσης στους λογαριασμούς τους.
Ακτιβιστές για τα δικαιώματα υπέρ του FB, λέει.
Ρε δεν πάτε καθολου καλά.
δεν ειναι και ασχημη ιδεα, τερμα στα σοσιαλ και στα μπουρδεLLo τσαταδικα, ονλαιν μονο χρησιμα πραγματα για περιπτωση αναγκης