Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι παιδιά, είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Αϊτή, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας της βίας των συμμοριών, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο ΔΟΜ, υπηρεσία που εξαρτάται από τον ΟΗΕ, είχε καταμετρήσει 702.973 εκτοπισμένους. Πρόκειται για αύξηση 22% σε σχέση με τον Ιούνιο, υπογράμμισε.
“ Η μεγάλη αύξηση των εκτοπισμών υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για μια σταθερή ανθρωπιστική απάντηση”, δήλωσε ο Γκρεγκουάρ Γκόλντσταϊν αξιωματούχος του ΔΟΜ στην Αϊτή.
“ Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τη στήριξή της στους εκτοπισμένους πληθυσμούς της Αϊτής και στις κοινότητες υποδοχής που εξακολουθούν να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις”, πρόσθεσε.
Η πλειονότητα των εκτοπισμένων στην Αϊτή, περίπου το 75%, έχουν καταφύγει στην επαρχία, με το Διαμέρισμα του Νότου να υποδέχεται το 45% των εκτοπισμένων, εξήγησε ο ΔΟΜ.
Η πρωτεύουσα Πορτ-ο- Πρενς, “ όπου η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη και επικίνδυνη έχει υποδεχθεί το ένα τέταρτο των εκτοπισμένων της χώρας, οι οποίοι συχνά διαμένουν σε υπερπλήρεις χώρους, με μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες”, πρόσθεσε.
Οι κοινότητες υποδοχής “ εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες αυτής της κρίσης”, υπογράμμισε ο ΔΟΜ, υπενθυμίζοντας ότι το 83% των εκτοπισμένων φιλοξενούνται από μέλη της οικογένειάς τους.
“ Η πίεση στους πόρους είναι τεράστια. Η πλειονότητα των νοικοκυριών υποδοχής κάνει λόγο για σοβαρές δυσκολίες, κυρίως έλλειψη τροφίμων, για υποδομές υγείας στα όριά τους και έλλειψη βασικών προϊόντων στις τοπικές αγορές”, συνέχισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την ίδια, οι υποδομές και οι τοπικές υπηρεσίες, κυρίως στην επαρχία, δέχονται μεγάλη πίεση, με τις πιο επείγουσες ανάγκες να αφορούν την επισιτιστική ανασφάλεια, την ανεπάρκεια καταλυμάτων και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και παιδείας.
Η κατάσταση ασφαλείας στην Αϊτή παραμένει κρίσιμη, παρά την σύσταση και την άφιξη στη χώρα της Πολυεθνικής Αποστολής Υποστήριξης της Ασφάλειας υπό την Κένυα.
Ένοπλες συμμορίες λυμαίνονται τους δρόμους και ελέγχουν μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας.
Η Αϊτή, η πιο φτωχή χώρα της περιοχής, είναι αντιμέτωπη εδώ και καιρό με τη βία των εγκληματικών συμμοριών. Όμως τους τελευταίους μήνες η βία οξύνθηκε και επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την σχεδόν μόνιμη ανθρωπιστική κρίση.