Ακάθεκτος συνεχίζει ο Ερντογάν την προβολή των επεκτατικών, μεγαλοϊδεατικών και προκλητικών σχεδίων του, υποστηρίζοντας ότι το στρατιωτικό και διπλωματικό «άπλωμα» της Τουρκίας σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες όπως της Μέσης Ανατολής, της Υπερκαυκασίας και της Αφρικής αποτελεί «ιερά παρακαταθήκη και ιστορική ευθύνη της σύγχρονης Τουρκίας απέναντι στους Οθωμανούς προγόνους μας!».
Μιλώντας χθες στην Άγκυρα, με την ευκαιρία της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-2021, ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας σε διάφορες εμπόλεμες περιοχές (Συρία-Λιβύη-Ιράκ-Σομαλία-Καύκασος) τόνισε ότι η χώρα του επεμβαίνει γιατί υπάρχει βία και καταπιέζονται «φίλα προσκείμενοι» πληθυσμοί προς τους Τούρκους. Εκτενώς μάλιστα αναφέρθηκε στην επί αιώνες παρουσία των Οθωμανών στη βορειοαφρικανική ακτή της Λιβύης, καθώς και στον νότιο Καύκασο σε υποστήριξη των «αδελφικών δεσμών» με τους Αζέρους.
Αναφορικά με τη Σομαλία τόνισε ότι η Τουρκία παρέχει δεκάδες υποτροφίες σε Σομαλούς σπουδαστές για φοίτηση σε όλα τα τουρκικά πανεπιστήμια, ενώ στη χώρα του Αφρικανικού Κέρατος η παρουσία της χώρας του είναι στρατιωτική, επιχειρηματική και ιατροφαρμακευτική. Με τον γνωστό αλαζονικό τρόπο υποστήριξε ότι στη Λιβύη η χώρα του υποστηρίζει τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες υπογραφές ανάμεσα στους υπουργούς των δύο κρατών καθιστούν την Άγκυρα στο να έχει για μία ακόμα φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον κατασκευαστικό τομέα (στον οποίο από το 1972 έδωσε το «παρών»). Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πολλά δικά του ταξίδια ως και του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην αφρικανική ήπειρο και στο άνοιγμα πολλών πρεσβειών σε πρωτεύουσες αφρικανικών χωρών.
Η γνωστή πολιτική επιθεώρηση POLITICO αφιερώνει ειδικό άρθρο για την ασταμάτητη εμπλοκή του Ερντογάν σε περιφερειακές συγκρούσεις, επισημαίνοντας ότι «επειδή έχει υποστεί υποχωρήσεις η χώρα του σε διπλωματικό πεδίο, ο Τούρκος πρόεδρος στρατιωτικοποιεί την παρουσία της, λόγω του μεγάλου και ισχυρού στρατού». Μάλιστα καταγράφει την τουρκική στρατιωτική παρουσία σε 12 κράτη (για τα οποία ο «Ε.Τ.» έχει αφιερώσει σχετικά άρθρα και αναφορές). Ειδικότερα το POLITICO επικεντρώνεται στις σχέσεις της Άγκυρας με το Εμιράτο του Κατάρ, καθώς και στην παρουσία της σε πολυεθνικές αποστολές του ΝΑΤΟ σε Κόσοβο και Αφγανιστάν, αν και με τη φιλική στάση προς την Μόσχα «ο Ερντογάν έχει εκνευρίσει διάφορους Νατοϊκούς κύκλους».
Επίσης η έκθεση επικεντρώνεται στο ότι ο Ερντογάν έχει αυξήσει υπερβολικά τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας του, σε μία κρίσιμη οικονομική και νομισματική στιγμή αλλά «η αντίδραση του λαού είναι ασθενική, αφού μέσω πολυδιάστατης προπαγάνδας υποστηρίζει ότι η Τουρκία απειλείται και για να είναι μεγάλη και ισχυρή είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να επενδύει στον εξοπλιστικό τομέα». Με τις επεμβάσεις του στο εξωτερικό (Λιβύη-Συρία-Αζερμπαϊτζάν) στοχεύει στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου των άλλων κρατών. Παράλληλα οπλοποιεί τους ισλαμιστές μισθοφόρους, οι οποίοι ενεργούν για τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η πολιτική επιθεώρηση καταλήγει ότι προς το παρόν οι επιχειρήσεις του στρατού έχουν καταφέρει τακτικές νίκες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καταστούν στρατηγικού πλαισίου, γιατί έχει προκαλέσει αρκετούς ηγέτες, ενώ έχει δημιουργήσει πολλούς εχθρούς στη Δύση (Γαλλία) αλλά και μεταξύ των αραβικών κρατών (Αίγυπτος-Εμιράτα-Σαουδική Αραβία).
Με τις μεγαλοϊδεατικές φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου ασχολείται και το γαλλικό περιοδικό «ΜΑRΙΑΝΝΕ» στο τελευταίο τεύχος του, όπου ασκεί δριμεία κριτική στον ηγέτη της Τουρκίας, τον οποίο αποκαλεί «σουλτάνο του Βοσπόρου». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το καθεστώς εφαρμόζει κατασταλτικές μεθόδους και οι φωτογραφίες/αφίσες του κυριαρχούν παντού (επιδεικνύοντάς το προσωποπαγές). Στην Τουρκία, επίσης, αναφέρει ότι η Γκιουλενική απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 ήταν «ψευτοπραξικόπημα», ενώ λόγω της αλαζονείας του «πάσχει» από «ναρκισσιστική εκτροπή». Η έκδοση περιλαμβάνει άρθρα για το περίφημο προεδρικό παλάτι, ως και για το έργο που παρουσιάστηκε το 2017 και αναφερόταν στην προσωπική και πολιτική του πορεία.
Στο μέτωπο του νοτίου Καυκάσου και στην αιματηρή διένεξη Αρμενίων και Αζέρων στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπάρχουν πολλοί νεκροί και από τις δύο πλευρές, ειδικά μεταξύ των αμάχων(σε Φιζούλι-Αγκντάμ και Τέρτερ).
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέκρινε με δήλωσή του την εμπλοκή της Αγκυρας και σε αυτή την περιφερειακή σύγκρουση, ενώ ο Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνικές επαφές με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, τον Αζέρο Σεϊχούν Μπαϊράμοφ, τον Τσέχο ΥΠΕΞ Tομάς Πέτριτσεκ, καθώς και με τον Λετονό υπουργό Άμυνας Αρτίς Πάμπρικς για θέματα Καυκάσου και Νατοϊκά.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής