Αuτό είναι το τσάι που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα και είναι άκρως τοξικό για την υγεία

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

3 τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία από κατανάλωση τσαγιού προέλευσης Βελγίου.

Στα τέλη Μαΐου η Γαλλία ενημέρωσε το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από τσάι προέλευσης Βελγίου, το οποίο προκάλεσε 3 τροφικές δηλητηριάσεις. Η «βάση κοινοποίησης» ήταν “Food poisoning”  καθώς τρεις άνθρωποι υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση με συμπτώματα που παραπέμπουν σε παρουσία αλκαλοειδών τροπανίου. Σήμερα στη λίστα την χωρών ειδοποίησης προστέθηκε και η Ελλάδα με την επισήμαση ffup που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να δώσει στην ειδοποίηση συνέχεια, ή μπορεί να χρειαστεί να ολοκληρώσει την αναφορά για την κοινοποιηθείσα υπόθεση. Από τα στοιχεία που δόθηκαν μέσω του RASFF δεν γίνεται κατανοητό από ποιες εταιρείες και πότε διανεμήθηκε το επικίνδυνο τσάι.

 Το σίγουρο είναι πως η κατηγορία κινδύνου στην ειδοποίηση είναι «σοβαρός» καθώς στο τσάι εντοπίστηκαν αλκαλοειδή τροπανίου σε ποσότητα 1.240.000 µg/kg με μέγιστο όριο τα 25 µg/kg!

 

 

Δείτε το τσάι: 

17030bd0 6e65 40ab a87f 11afdd505bf1

Στις 30 Μαΐου οι Γαλλικές αρχές ανακάλεσαν από την αγορά το φυτικό τσάι Galium odoratum Valmont μολυσμένο με αλκαλοειδή τροπανίου, και με ενημέρωση πως η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, διεσταλμένες κόρες, οπτικές διαταραχές, ταχυκαρδία, διέγερση, σύγχυση, χωροχρονικό αποπροσανατολισμό, παραισθήσεις και, ασυνάρτητη ομιλία. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για το ίδιο τσάι.

Τα αλκαλοειδή τροπανίου (ΑΤ) είναι φυτικοί δευτερογενείς μεταβολίτες που βρίσκονται σε μια ποικιλία φυτών και μπορούν να προκαλέσουν τα παραπάνω συμπτώματα μαζί με καρδιακά και νευρικά προβλήματα όπως και προβλήματα αρτηριακής πίεσης. Το ιδιαίτερο με αυτή την τοξική ουσία είναι πως τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αμέσως μετά την κατανάλωση  (5 έως 30 λεπτά). 

 

Επειδή τα αλκαλοειδή είναι άκρως τοξικά για τον άνθρωπο, όταν ανιχνεύονται σε τρόφιμα ακολουθεί ανάκληση των προϊόντων και ενημέρωση των καταναλωτών.  Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2022 οι αρχές σε Βέλγιο, Γαλλία και Λουξεμβούργο προχώρησαν σε πολλές ανακλήσεις τροφίμων (κυρίως σνακ) λόγω αλκαλοειδών τροπανίου και τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Πορτογαλία, σημειώθηκαν 209 τροφικές δηλητηριάσεις από ψωμί καλαμποκάλευρου λόγω τροπανικών αλκαλοειδών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response