Απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τη μη αύξηση των τιμών στο τυλιχτό σουβλάκι (ή αλλιώς πιτόγυρο) ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και καφέ-μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπου του υπό σύσταση Σωματείου Ψητοπωλών (στην Αθήνα) βάσει των οποίων από την 1η Μαΐου το τυλιχτό σουβλάκι θα πωλείται στα 3 ευρώ, λόγω της αύξησης της τιμής του κρέατος διεθνώς.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία αύξηση, δεν έχουμε βγάλει καμία τέτοια απόφαση. Και ούτε θα βγάλουμε προς το παρόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλοκώστας, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπληρώνοντας ότι έχει, ήδη, συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο του σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Σάββα Κεσίδ
«Βγήκε κάποιος στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα κάνει αύξηση στο τυλιχτό σουβλάκι, επειδή θα ανέβει (η τιμή) του κρέατος (…) Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενόψει εορτών, ανεβάζουν κάποιο ποσοστό (…) βρίσκουν ευκαιρία και ανεβάζουν (τις τιμές) λόγω εορτών. Αυτός είπε ότι θα ανεβάσουν (την τιμή) στο σουβλάκι τους, καλά κάνει και το κάνει, ό,τι είναι νόμιμο ας το κάνει όπως θέλει. Η αγορά ξέρει να κρίνει την πορεία του κάθε επαγγελματία», πρόσθεσε ο κ. Φιλοκώστας, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά ομαλοποιείται μετά τις γιορτές.
«Φταίνε» τα προβλήματα στην Κίνα
«Το χοιρινό κρέας πάντα τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και για όλο το καλοκαίρι, παίρνει μία αύξηση γύρω στο 10% με 15% και πάντα στη λιανική πώλησή του, την αφομοιώνουμε εμείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.
«Η φετινή ιδιαιτερότητα -πρόσθεσε ο κ. Κεσίδης- είναι ότι θα ξεπεράσει λογικά κάποια όρια, π.χ. του 10%, επειδή έχουμε κάποια παγκόσμια θέματα. Πρώτον, είναι ότι υπήρχε η πανώλη των χοίρων στην Κίνα πριν από 1 με 1,5 χρόνο. Για να μην επεκταθεί, όσες μικρές μονάδες με 5-10-20 χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από τη λοίμωξη τις θανάτωσαν όλες (…), με αποτέλεσμα η αγορά να «στερέψει» από χοιρινό κρέας και να ξεκινήσουν οι εισαγωγές (από Αμερική και Ευρώπη).
Επίσης, άνοιξε μία ακόμα αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η ρωσική και (τρίτον) επειδή υπάρχει η πανώλη των χοίρων στην Αφρική, δεν γίνονται εισαγωγές στην Ευρώπη. Άρα όλα αυτά συναινούν στο να αυξηθεί η ζήτηση (κρέατος). Όταν αυξάνεται η ζήτηση και δεν υπάρχει η παραγωγή που δεν μπορεί να την καλύψει, τότε αναγκαστικά ανεβαίνει η τιμή».
Ο κ. Κεσίδης εκτίμησε ότι εάν οι ανάγκες της αγοράς σε ποσότητες κρέατος δεν μπορέσουν να καλυφθούν το επόμενο εξάμηνο και «να βρει μόνη της το δρόμο», τότε, όπως είπε, «δεν ξέρω ποιους θα συμπαρασύρει στο διάβα της».