ΒΙΝΤΕΟ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ DRONE ΤΩΝ ΧΟΥΘΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΡΕΓΑΤΑ ΨΑΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝ: ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βίντεο που δημοσίευσε το Ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό από την κατάρριψη Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος, το οποίο είχε βληθεί από την φρεγάτα ΨΑΡΑ του Ελληνικού  Πολεμικού Ναυτικού, στον Κόλπο του Άντεν.

Το “προφιλ” της πτήσης στα τελευταία 55 δευτερόλεπτα, δείχνει ότι το drone είναι εκτός ελέγχου. Παίρνει και χάνει ύψος ανά δευτερόλεπτο μέχρι που στο τέλος συνετρίβη στην θάλασσα αφήνοντας έντονο καπνό.

Στην ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ναυτικό επισημαίνει ότι υπήρξε προειδοποίηση προς την φρεγάτα ΨΑΡΑ μέσω του Ολλανδικού πλοίου, γενικής υποστήριξης, για τα τέσσερα drones που είχαν εκτοξευτεί από το έδαφος της Υεμένης.

Το Karel Doorman, πλοίο γενικής υποστήριξης των Ολλανδών μετέχει στην επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” ενώ ο εν πλω Διοικητής για το εξάμηνο αυτό είναι Ολλανδός και επιβαίνει στην ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Ο Αξιωματικός παρέμεινε στο ελληνικό πλοίο μετά την επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει ο υπουργός Εθνικής άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και ο Ύπατος αρμοστής Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζεπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή ήταν η πρώτη φορά που τα όπλα της φρεγάτας ΨΑΡΑ «μίλησαν» στον κόλπο του Άντεν.

Η κατάρριψη των drones έγινε παράλληλα. Το ένα χτυπήθηκε με το πυροβόλο των 5 ιντσών και το δεύτερο με το νέο antidrone σύστημα που τοποθετήθηκε στην φρεγάτα πριν τον απόπλου της από την Σαλαμίνα και αποτελεί προιόν έρευνας και ανάπτυξης της ΕΑΒ.

Το περιστατικό ξεκίνησε περίπου στις 3 τα ξημερώματα και ο συναγερμός ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το εμπορικό πλοίο που συνόδευε το ΨΑΡΑ ήταν κυπριακών συμφερόντων, σημαίας Παναμά και πριν διέλθει από το Σουέζ είχε εξυπηρετηθεί σε λιμάνι του Ισραήλ.

Το εμπορικό είχε παραληφθεί βόρεια από το Τζιμπουτί και η κατεύθυνση ήταν, ανατολικά, προς τον κόλπο του Άντεν και το Ομαν.

Στην επικίνδυνη ζώνη όλα τα συστήματα είχαν ενεργοποιηθεί, εντόπισαν τα τέσσερα συνολικά drone και ακολούθησε η εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής που διέπουν την ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.

Ο Έλληνας υπουργος απευθυνόμενος προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου το Σάββατο είπε «Γνωρίζω πολύ καλά ότι σας έχουμε στείλει σε μια ζώνη κινδύνου. Σε λίγο θα αποπλευσεται και θα συνοδεύσετε εμπορικό πλοίο στην επικίνδυνη περιοχή».

Λίγες ώρες μετά και αφού η φρεγάτα είχε ξεκινήσει την αποστολή της έγινε το περιστατικό με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη των Χουθι.

Ως σήμερα οι ΑΣΠΙΔΕΣ έχουν συνοδεύσει πάνω από 170 εμπορικά πλοία και έχουν καταστρέψει 100 απειλές που έχουν εκτοξευτεί από το έδαφος της Υεμένης .

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Έχεις δίκιο, έπρεπε οι ολιγάρχες να κάνουν τον γύρο της Αφρικής και τα έξτρα έξοδα να τα φορτώνουν στην τελική τιμή που θα αγοράζεις εσύ στην Ελλάδα το οτιδήποτε. Όσο για το τι κατάφερε το ναυτικό, ασ’ το καλύτερα, οι μέκο είναι τεχνολογίας ’90, αν δεν αγοραστούν νέα πλοία με σύγχρονα δυτικά ηλεκτρονικά και όπλα, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, δεν είναι όλοι χούθι με μπακατέλες από ιράν μεριά, οι τούρκοι π.χ. εξοπλίζονται με πολύ καλά συστήματα μέχρι το 2030, στα viper τους θα βάλουν εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου τύπου ivews της northrop, οι δε βούλγαροι στα δικά τους βάζουν stealth βαφή και viper shield της L3Harris, εμείς γυμνά viper κσι χωρίς όπλα και χωρίς απόθεμα όπλων, ακόμα και τα rampage σε λίγα κομμάτια θα τα πάρουμε.

  2. Μια χαρά τα καταφέρνει το πολεμικό μας Ναυτικό!!
    Υπέρ των ολιγαρχον που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους έστειλε εκεί κάτω !! Εύχομαι αυτό να μην μας γυρίσει μπούμερανγκ επειδή ο Μητσοτάκης κάνει τα χατίρια των ολιγαρχον!!!!

    1. Αλλο θα επρεπε να σκέφτεσαι Για πόσο ακόμα οι φρεγάτες μας,σε μια τοσο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ διεθνή σύρραξη, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έξυπνα συστήματα; Διότι όσον μακραίνει το πράγμα ακριβώς αλλο τόσο οι Χουθι,με υποστήριξη του ιραν,θα τα αποκωδικοποιήσουν.Και με οσα θα συνεπάγονται για την σωματική ακεραιότητα των Ελληνικού προσωπικού! Και μην πει κάποιος το ξεκάρφωτο “μπακατέλες από ιράν”.

  3. Δηλαδη ΕΝΑ ΚΑΡΟ χρηματα πανακριβο πλοιο
    πετρελαια εξοδα προσωπικου για να ριξουν
    με ενα πυροβολο ενα ντρουν που κοστιζει
    με το ζορι 3000 ευρω?Αντι να κανουν
    περιπολιες με ΝΤΡΟΟΥΝΣ και αυτοι
    ξοδευουν ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ για τα λαμογια
    τους εμπορους ..
    Υποψιν δε ξερουμε αν το καραβι μας
    τα ειδε η τους εριξε συρμα το αλλο
    απεναντι …και δε πηγαιναν παντως προς
    το καραβι μας απλα στοχος για σκοποβολη
    ηταν κοβαν βολτες παραλληλα οπως βλεπετε
    αρα δε τους εγινε επιθεση καπου αλλου πηγαιναν
    Και αυτο ειναι στρατιωτικη επιτυχια?
    Ξερετε τι θα γιναι αν τους ριξουν
    50 η 100 ντροουνς μαζι ?

    Για να κανουν σκοποβολη ενα ντρουν
    που πεταγε στην θαλλασα με αλλα ποσα
    πολεμικα καραβια ειπαμε γυρω τοσα εξοδα?
    τσαμπα μαγκιες.. σας λεω το Ψαρα θα γινει τροφη
    για ψαρια αν συνεχισει τη μαγκιες.. θα φανε
    κανα υπερηχητικο πυραυλο γιατι το τραβαει
    ο οργανισμος τους…
    αν του κανουν μια μαζικη επιθεση με ντρουν
    και πυραυλους….
    θα πανε ακλαφτα…
    ΔΕ εχουν ουτε Jammers οι καραγκιοζηδες
    ριξαν με το πυροβολο… νομιζουν οτι ειμαστε
    ηλιθιοι τελικα..
    ΤΟ Ψαρα εχει υπογραψει να παει στο πατο
    τη θαλλασας…. θεμα χρονου ειναι ηδη
    παραλαβαν τις πρωτες υπερηχητικες
    παρτιδες οι Χουτιν πυραυλων και τωρα
    θα παρουν και οι Χαμας…
    θα φαν ολοι καλα..γιατι ειναι ηλιθιοι…

Comments are closed.