Με ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαιώνει ότι στο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας που προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» το περασμένο Σάββατο, και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, επέβαινε ο ΥΠΕΞ του Μαδούρο.
Η ΥΠΑ τονίζει ακόμη ότι το αεροσκάφος κατέθεσε σχέδιο πτήσης. Οπως αναφέρει επρόκειτο για μια «συνήθη πτήση» για ανεφοδιασμό καυσίμων, που διακινήθηκε εντός του Ελληνικού εναερίου χώρου σύμφωνα με κατατεθειμένο και εγκεκριμένο flight plan.
Η Πολιτική Αεροπορία σημειώνει ότι το αεροσκάφος προέρχονταν από το Αμπού Ντάμπι. Εφτασε στις 13:59 και ανεχώρησε στις 17:47 για το Πράσινο Ακρωτήρι.
Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς σε μια «συνήθη πτήση» για ανεφοδιασμό καυσίμων η στάση είχε διάρκεια τεσσάρων ωρών.
Η ΥΠΑ, αποκαλύπτει επίσης ότι η πρεσβεία της Βενεζουέλας είχε ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι στο αεροσκάφος βρίσκονταν ο ΥΠΕΞ της χώρας Χόρχε Αρεάσα, και είχε αιτηθεί να χορηγηθεί αίθουσα VIP για να φιλοξενηθεί. Ως εκ τούτου, προκαλεί εντύπωση γιατί στην χθεσινή άτυπη ενημέρωσή του το μέγαρο Μαξίμου δεν είχε ενημερώσει περί αυτού, καίτοι είχε κληθεί από την Νέα Δημοκρατία να απαντήσει σχετικά.
Η ΥΠΑ δεν απαντά στο αν άλλες χώρες είχαν αρνηθεί την προσγείωση του αεροσκάφους της Βενεζουέλας.
Τέλος, η ΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι ο ΥΠΕΞ του Μαδούρο δέχθηκε επισκέψεις κατά την παραμονή του στην αίθουσα VIP του Ελ. Βενιζέλος, μόνο από επιτετραμμένους της βενεζουελάνικης πρεσβείας στην Αθήνα και από κανέναν άλλο.
Δείτε την ανακοίνωση της ΥΠΑ:
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το αεροσκάφος νηολογίου Βενεζουέλας (YV2486) το οποίο προσγειώθηκε το προηγούμενο Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενημερώνει ότι :
Πρόκειται για μια συνήθη πτήση που διακινήθηκε εντός του Ελληνικού εναερίου χώρου σύμφωνα με κατατεθειμένο και εγκεκριμένο flight plan.
Το αεροπλάνο σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης από το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 07:30 (ώρα Ελλάδας) και διαδρομή μέσω του εναερίου χώρου των Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου, με προορισμό την Ελλάδα και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ο συνολικός υπολογιζόμενος χρόνος πτήσης του αεροσκάφους ήταν περίπου 6 ώρες και 5 λεπτά.
Το αεροσκάφος είχε πραγματική ώρα άφιξης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 13:59 (ώρα Ελλάδας) για ανεφοδιασμό καυσίμων (technical landing).
Η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους κ. Jorge Arreaza.
Η αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου φιλοξένησε τον υπουργό της Βενεζουέλας όπως προβλέπεται από την εθιμοτυπία, μέχρι την ώρα ολοκλήρωσης του ανεφοδιασμού. Να σημειωθεί ότι πλην των επιτετραμμένων στην αίθουσα VIP δεν υπήρχαν άλλες επισκέψεις στον χρόνο παραμονής του ξένου αξιωματούχου.
Το αεροσκάφος αναχώρησε στις 17:47 (ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό το Διεθνές αεροδρόμιο στο Πράσινο Ακρωτήρι. Η αναχώρηση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με νέο επίσημο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης και αναγραφόμενη ώρα απογείωσης 17:30 τοπική.
Το αεροσκάφος σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης θα κατευθυνόταν στον τελικό του προορισμό μέσω των εναερίων χώρων της Ιταλίας, Τυνησίας, Αλγερίας, Μαρόκου και Καναρίων Νήσων.
Ο υπολογιζόμενος χρόνος της πτήσης είχε διάρκεια 7 ώρες και 17 λεπτά».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Η πτήση-μυστήριο ήγειρε νωρίτερα, νέα ερωτήματα από την αντιπολίτευση μεταξύ άλλων με το εάν επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χόρχε Αρεάσα, και γιατί η Αθήνα έδωσε άδεια προσγείωσης.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα, ζητώντας απαντήσεις:
Γιατί έδωσε άδεια προσγείωσης στο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλα όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν;
Γνωρίζει το Μαξίμου τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ότι το καθεστώς Μαδούρο με το συγκεκριμένο αεροσκάφος βγάζει παράνομα από τη χώρα χρήματα και χρυσό και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων;
Επέβαινε στο αεροσκάφος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας;
Η κα Σπυράκη δήλωσε επίσης ότι: «Αντί non paper και ανώνυμων πηγών, περιμένουμε από το Μαξίμου να απαντήσει επίσημα σε αυτά τα ερωτήματα” καταλήγοντας: “Το βασικό ερώτημα, όμως, παραμένει: ποιες είναι ακριβώς οι σχέσεις των κ. Τσίπρα και Παππά με το καθεστώς της Βενεζουέλας;
Λοβέρδος: Επιχειρήματα της πεντάρας για το αεροσκάφος της Βενεζουέλας
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, καταλογίζει στο Μέγαρο Μαξίμου «υπεκφυγές και επιχειρήματα της πεντάρας», τονίζοντας ότι το κόμμα του αναμένει απαντήσεις.
«Το είδαμε κι αυτό: Ηλθε Υπουργός Εξωτερικών άλλης χώρας στην Ελλάδα και το μάθαμε από το ρεπορτάζ;», διερωτάται ο κ. Λοβέρδος.
«Εκανε συναντήσεις και δεν ξέρουμε με ποιόν; Είναι το ανωτέρω πρόσωπο, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας; Γιατί η κυβέρνηση δεν απαντά ευθέως, αλλά προτιμά τις υπεκφυγές και τα επιχειρήματα της πεντάρας; Ως κόμμα της αντιπολίτευσης θέτουμε ερωτήματα και αναμένουμε απαντήσεις», προσθέτει.
Η πτήση-μυστήριο του αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα
Μετά από την άρνηση προσέγγισης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το αεροπλάνο προσγειώθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου από το Καράκας με προορισμό το νησί Μαργαρίτα. Στην πορεία, ωστόσο, η διαδρομή πολλά άλλαξαν και το αεροσκάφους της Βενεζουέλας με τα διακριτικά YV2486 κατέληξε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αθήνα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Το αεροσκάφος της Βενεζουέλας παρέμεινε για περίπου τέσσερις ώρες στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στο αεροσκάφος επέβαινε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος αποβιβάστηκε, πήγε στην αίθουσα VIP του «Ελ. Βενιζέλος» και έκανε συνάντηση με κάποιο πρόσωπο για τουλάχιστον δύο ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αρεάσα ήταν στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα- όταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ το εν λόγω κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας είχε προσγειωθεί εκεί.
Μετά από πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου, που κρατούσε σιγή ιχθύος, παραδέχθηκε μέσω non paper την άφιξη του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο. Χωρίς να δίνει απαντήσεις επί του ζητήματος, υποστήριξε ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό και εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΣΚΑΪ.