Μετά τις πολλαπλές αξιολογήσεις των τελευταίων 3,5 χρόνων, τα προαπαιτούμενα και τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής ένα ακόμα διαπραγματευτικό “θρίλερ” ξεκίνησε χθες επίσημα με πολλά διαφορετικά δεδομένα στο τραπέζι.
Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λιγότερο διαλλακτικός για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων σε σχέση με τον Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πως “τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να υλοποιηθούν”, ανάβοντας νέες “φωτιές” στην ελληνική πλευρά που δηλώνει συνεχώς πως έχει την Κομισιόν με το μέρος της.
“Αυτό που επιδιώκουμε είναι η κατάργηση του μέτρου” έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος στο newpost.gr, διευκρινίζοντας σε σχέση με όσα έχουν ακουστεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει κάποια άλλη πρόταση στο τραπέζι (μικρότερη περικοπή ή αναστολή του μέτρου).
Τα επιχειρήματα από το στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού συμπυκνώνονται στα εξής όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Αντώνη Αντζολέτου:
Δεν υπάρχει πλέον η τρόικα και ο ρόλος που είχε, ενώ η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει να λάβει δόσεις, αλλά ούτε και να εφαρμόσει προαπαιτούμενα.
Οι Θεσμοί έχουν αναλάβει το συντονισμό μιας ενισχυμένης εποπτείας με τις διαδικασίες του ευρωπαικού εξαμήνου.
Η προσοχή της Κομισιόν και των υπηρεσιών της επικεντρώνονται στο αν επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι.
Ο τρόπος που η ελληνική κυβέρνηση φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα επιλέγεται από την ίδια, που σημαίνει πως ο έλεγχος που ασκεί η ΕΕ είναι ίδιος με όλες τις άλλες χώρες.
Κανένα όργανο, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορεί να επιβάλει το μείγμα των πολιτικών που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, όπως γινόταν στην μνημονιακή περίοδο.
Στην τρίωρη συνάντηση των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, πάντως ο Ευκλείδης Τσκαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης επέλεξαν να βάλουν την πήχη πολύ ψηλά, ώστε όταν έρθει η στιγμή της τελικής διαπραγμάτευσης να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Το οικονομικό επιτελείο ζήτησε ακύρωση της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 (μέτρο που θα απέφερε κέρδη 1,8 δισ. ευρώ) και εφαρμογή των αντίμετρων που θα μπορούσαν να διαχυθούν σε ορίζοντα τετραετίας. Παράλληλα αναλύθηκε προς τους εταίρους πως ο στόχος του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Οι Θεσμοί, όπως αναμενόταν, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους και το “σήριαλ” με τις συντάξεις αναμένεται να τραβήξει μέχρι και την κατάθεση του προϋπολογισμού. Το θετικό είναι πως δεν καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια ανησυχητική αρνητική αντίδραση ούτε από την πλευρά του ΔΝΤ.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να αποφύγουν ο χρόνος που θα χαθεί να στοιχίσει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα για το κυβερνών κόμμα. Για αυτό το λόγο τα κορυφαία στελέχη με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους εξακολουθούν να εμφανίζονται πεπεισμένα πως η εφαρμογή του μέτρου είναι εντελώς αχρείαστη.
Το γεγονός πως ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ την άλλη Πέμπτη έχει μια ιδιαίτερη σημασία, αφού και η βοήθεια της Ελλάδας προς τη Γερμανία για το προσφυγικό δεν μπορεί, κατά πολλούς, να μην συνυπολογιστεί στο ζήτημα των συντάξεων.
Θεωρείται σίγουρο πως οι ζυμώσεις θα φτάσουν μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 Οκτωβρίου, με το Eurogroup του Νοεμβρίου να είναι καθοριστικό, αφού θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την κατάθεση του προυπολογισμού.