ΒΟΜΒΑ από Reuters: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Σινουάρ σκοτώθηκε στη Γάζα»

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Η πρώτη αναφορά για τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ προέρχεται από το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές εντός της Χαμάς. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της παλαιστινιακής οργάνωσης στην είδηση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, που διακινείται από ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να εξακριβώσει εάν η σορός του ενός μαχητή που σκοτώθηκε σε μάχες στη νότια Γάζα ανήκει όντως στον Σινουάρ με εξετάσεις DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα εντός μίας ώρας.

Ήδη έχει «ανάψει» η συζήτηση στο Ισραήλ για το τι θα πρέπει να γίνει μετά τον θάνατο του Σινουάρ, που η κυβέρνηση έχει περιγράψει ως «εγκέφαλο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου».

 

Πανηγυρισμοί έχουν ξεσπάσει μεταξύ Ισραηλινών, ενώ οι συγγενείς των ομήρων λένε ότι τώρα είναι η ευκαιρία οι «στρατιωτικές επιτυχίες» να μετατραπούν σε «διπλωματικές επιτυχίες» και να επιστρέψουν πίσω οι όμηροι.

Ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, έγραψε στο Χ ότι η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ θα πρέπει να πιέσει σκληρά για μια «συνολική» συμφωνία για την επιστροφή των αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς και άλλες ομάδες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να « εκμεταλλευτεί την ευκαιρία» της πιθανής δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ο Λαπίντ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να «προσφέρει χρηματικές αμοιβές και ασφαλή διέλευση σε όποιον φέρει [αιχμαλώτους] στις δυνάμεις μας».

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα έβλεπε την επιστροφή των αιχμαλώτων έχουν βαλτώσει εδώ και μήνες, ενώ αναλυτές διερωτούνται με ποιον θα διαπραγματευτεί τώρα το Ισραήλ καθώς ο Σινουάρ είχε αντικαταστήσει τον Χανίγια που επίσης δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη πριν 2,5 μήνες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response