«ΒΟΜΒΕΣ» Σ. ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ κατά της ΑΝΙΚΑΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ: ΑΚΟΜΗ και να επικρατήσει ο ΧΑΦΤΑΡ, πολύ πιθανόν να μην ακυρωθεί το μνημόνιο ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ

Κοινοποίηση:
xaftar_1

Συγκλονιστικός υπήρξε με όσα δήλωσε στην εκπομπή του μαχητικού ρεπόρτερ Μάκης Βραχιωλίδης ο διεθνολόγος-γεωστρατηγικός αναλυτής Σταύρος Καλεντερίδης, υιος του Σάββα Καλεντερίδη. Ακούστε από το 1.11′.00” ως το τέλος.

Συνοπτικά ο κ. Καλεντρερίδης τόνισε:

Η διάσκεψη αυτή είναι η 3η που γίνεται. Η χώρα μας δεν συμμετείχε ούτε στις δύο προηγούμενες. Το σφάλμα βαραίνει ξεκάθαρα την σημερινή πολιτική ηγεσία, διότι έχει προηγηθεί το μνημόνια στρατηγικής συνεργασίας Λιβύης και Τουρκίας επομένως έπρεπε προνοητικά και προληπτικά να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει. Πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν δυνάμεις που επέλεξαν να κρατήσουν την Ελλάδα εκτός. Ακόμη και αν δεχτούμε το σενάριο ότι ο Σαράτζ απαίτησε την μη συμμετοχή της Ελλάδος, θα μπορούσε να απαιτήσει και η πλευρά του Χαφτάρ την ελληνική συμμετοχή. Προφανώς λοιπόν έχει να κάνει ξεκάθαρα με την πολιτική βούληση των διοργανωτών και προφανώς, όχι μόνο του ΟΗΕ, αλλά και των λοιπών συμμάχων, όπως της Γερμανίας. Της Γερμανίας τα συμφέροντα δεν συνάδουν με τις πολιτικές της χώρας μας. Για τα μάτια του κόσμου η Γερμανία, όταν ξεκίνησε τις παράτυπες-παράνομες ενέργειες η Τουρκία στην περιοχή του Αιγαίου και της Συρίας, πάγωσε για λίγες μέρες τις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, τις ξανάρχισε μετά από δυο εβδομάδες. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η γερμανική οικονομία με την τουρκική οικονομία, ενώ η Ελλάδα δεν είναι μέρος της γεωπολιτικής στρατηγικής της Γερμανίας και γι΄αυτό εξοβελίστηκε η χώρα με βαρύτατη ευθύνη και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας και γενικότερα του πολιτικού συστήματος της χώρας το οποίο έχει ευτελίσει σε τέτοιο βαθμό το ελληνικό κράτος το οποίο δεν μετέχει σε ζωτικής σημασίας συνομιλίες. Η Αίγυπτος για παράδειγμα, παρά το ότι βάλλεται λιγότερο από τη χώρα μας, επειδή είναι ένα κράτος με γεωπολιτικό ρόλο και εθνική στρατηγική, την προσκαλούν στο τραπέζι. Δυστυχώς, οι ευθύνες για τη χώρα μας είναι συλλογικές και διαχρονικές και πρέπει να δούμε τι φταίει στο οικοδόμημα που λέγεται Ελλάδα. Η ελληνική πολιτική ηγεσία είναι αμύητη στις διεθνείς σχέσεις.
Για το τι μέλλει γενέσθαι:
Όπως φαίνεται ο Χαφτάρ δεν υπογράφει την παύση πυρός, η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να τον στηρίξει πάραυτα, ακόμη και δεν υπάρξει εκεχειρία. Ό,τι και να γίνει, η επόμενη μέρα θα βρει τον Σαράτζ αποδυναμωμένο ή και εκτός πολιτικής ηγεσίας. Είτε με στρατεύματα του Χαφτάρ στην Τρίπολη, είτε με μια συμφωνία, ο Χαφτάρ (το Τομπρούκ δηλαδή) θα έχει το πάνω χέρι στη Λιβύη. Μένει να δούμε αν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η Λιβύη θα ακυρώσει το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία, είναι αμφίβολο αν θα το κάνει. Αυτό που διαβλέπω είναι ότι μάλλον ο Χαφτάρ θα έχει την εξουσία αλλά θα είναι δέσμιος σε κάποια εξωτερική πολιτική Τουρκίας-Ρωσίας ταυτόχρονα. Εκφράζω τις αμφιβολίες μου δηλαδή κατά πόσον η νέα ηγεσία στη Λιβύη θα μπει στη διαδικασία να ακυρώσει το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης. Διότι και η χώρα μας δεν έχει επενδύσει καθόλου διπλωματικά και πολιτικά στη Λιβύη. Εάν δηλαδή υπάρξει συμφωνία υπέρ του Χαφτάρ δεν έχει δικαιώματα από την ελληνική πλευρά για να επενδύσει με την υποστήριξη των πατρώνων του την ακύρωση αυτού του μνημονίου. Αυτό είναι θανάσιμο σφάλμα της πολιτικής ηγεσίας μας.
Υπάρχει διπλωματία στη χώρα μας κ. Καλεντερίδη ή οι διπλωμάτες είναι διακοσμητικά στοιχεία και για τα θέματα εξωτερικής μας πολιτικής αποφασίζει είτε ο άσχετος Δένδιας είτε ο αμύητος κ. Μητσοτάκης.
Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή της γαλλικής διπλωματίας, όταν ο πρέσβης είχε την ισχύ ενός πρωθυπουργού στη χώρα την οποία είχε αποσταλεί από τη χώρα του. Όντως παρεμποδίζονται οι διπλωματικές υπηρεσίες, το είχαμε δει άλλωστε με τον πιο ωμό και πρόδηλο τρόπο από το συμβούλιο του κ. Κοτζιά ο οποίος για τη Συμφωνία των Πρεσπων διάλεξε υμέτερους καθηγητάδες αντεθνικούς φιλοσοφήματα και θεωρίες αντεθνικές. Το συμβούλιο αυτό που ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς επέλεξε να παραγκωνίσει το ΥΠΕΞ και το διπλωματικό σώμα για το πώς θα προχωρήσει τη Συμφωνίας των Πρεσπών. Η πολιτική ηγεσία λαμβάνει τις αποφάσεις και όποιος τολμήσει να διαφωνήσει με τις ιδεοληψίες που είναι κοινές (είτε είναι δεξιόστροφες είτε αριστερόστροφες) και είναι εθνικά επιζήμιες, παραγκωνίζεται είτε στέλνεται σε μια δυσμενή μετάθεση και δυστυχώς έχουμε το θλιβερό για τους έλληνες διπλωμάτες φαινόμενο να αναγκάζονται άνθρωποι νουνεχείς και πατριώτες να υπηρετούν την κακοδιαχείρηση του Μαξίμου, την οποία είδαμε και στον κ. Δένδια και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν είναι απλά αμύητοι, είναι εθνικά επιζήμιοι.

Για το μεταναστευτικό:
Η χώρα μας δεν είναι σοβαρό κράτος διότι όλα τα κράτη του πλανήτη τα οποία δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές (ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία), έχουν σαφέστατο ετήσιο όριο προσφύγων και μεταναστών που μπορούν να δεχτούν βάσει αυτών που μπορούν να υποστηρίξουν. Όταν έχουμε μαρτυρίες από τα νοσοκομεία της Σάμου για παράδειγμα, που λένε ότι έρχονται παιδιά τα οποία δεν μπορούν να στηρίξουν στην παιδιατρική μονάδα και δεν μπορούν να τους δώσουν το ελάχιστο της κεντρικής φαρμακευτικής περίθαλψής τους, δεν μπορεί να δέχεσαι και άλλο κόσμο και να μην έχεις θέσει ένα ταβάνι, ένα όριο, στο οποίο να πεις ότι «υπολειτουργούμε και δίνουμε κατώτερες των περιστάσεων παροχές και στους Έλληνες και στους μετανάστες. Δηλαδή είσαι ένα κράτος διαλυμένο, το ξέρεις ότι είσαι διαλυμένο, απλά δεν το παραδέχεσαι στον κόσμο. Όλα τα κράτη του πλανήτη μετρούν τις δυνάμεις τους και σε επίπεδο επαγγελματικής και σε περίθαλψης και σε σίτισης, στέγασης και θέτουν ένα όριο απαράβατο ακόμα και προσφύγων, όχι μόνο μεταναστών. Η χώρα μας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να είναι ένα εγκληματικό κράτος όχι μόνο για τους πολίτες της αλλά και για όποιον πολίτη τολμήσει να μπει σε αυτή τη χώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή είναι η κοινή ευθύνη και των δύο κομμάτων. Είναι η ίδια η ευθύνη της ΝΔ, που ενώ υπάρχει κοινό ανακοινωθέν του 2016 Τουρκίας και ΕΕ να επιστρέφονται οι παράνομοι μετανάστες στην Τουρκία, απλά και μόνο επειδή η ΕΕ πληρώνει την Τουρκία για να τους περιθάλπει, επομένως τα κονδύλια φτάνουν, η χώρα μας όχι μόνο δεν το κάνει αλλά τους φέρνει στην ηπειρωτική χώρα, κάτι που είναι κατά παράβαση του κοινού ανακοινωθέντος και έτσι χάνει το δικαίωμα να τους επιστρέψει στην Τουρκία η οποία είναι η ασφαλής χώρα που λαμβάνει τα λεφτά και από εμάς για να τους περιθάλπει! Αυτό είναι το εγκληματικό ελληνικό κράτος και να ξέρετε ότι μας κατηγορούν οι Τούρκοι σε ξένα μέσα (εκεί έχουμε φτάσει) ότι δεν στέλνουμε τους ανθρώπους για να τους φιλοξενήσει η Τουρκία. Αυτό είναι το προδοτικό, καταστροφικό, εθνοβόρο και απάνθρωπο ελληνικό κράτος.

indobserver.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: