Βάσεις στα ΑΕΙ: «Σφαγή» αριστούχων σε δεκάδες κορυφαία και υψηλόβαθμα τμήματα

Κοινοποίηση:
apotelesmataej-1024x683

«Σφαγή» αριστούχων σε δεκάδες τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης θα φέρει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής η οποία αναμένεται στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ο ανταγωνισμός στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές όλων των επιστημονικών, «χτυπάει» και φέτος… κόκκινο καθώς οι υποψήφιοι επιλέγουν, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας και τις τελευταίες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής που παρουσιάζει με αναλυτικούς πίνακες για 85 σχολές, φαίνεται ότι ο πήχης στα στα υψηλόβαθμα τμήματα τα οποία προσφέρουν ταυτόχρονα ευοίωνες προοπτικές στην αγορά εργασίας θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτικής και  Διευθυντής των φροντιστηρίων ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ Αντώνης Φλωρόπουλος περιγράφει στα «ΝΕΑ» τη γενική τάση που υπάρχει για τις βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο. Συγκεκριμένα η εικόνα των βάσεων ανά Επιστημονικό Πεδίο έχει ως εξής:

ΣΤΟ 1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ  οι βάσεις δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά, θα δούμε μικρές αυξομειώσεις σε κάποιες σχολές ,εκτός από τα παιδαγωγικά τμήματα που η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, χωρίς  όμως να υπερβαίνει τα 200 μόρια.

ΣΤΟ 2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ η πτώση θα είναι μεγάλη σε όλες σχεδόν τις σχολές  λόγω της δυσκολίας των θεμάτων που δόθηκαν στις εξετάσεις και σε πολλές η πτώση μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τα 800 μόρια.

ΣΤΟ 3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι «χαλαρή», σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα πλησιάσει τα όρια πτώσης του 2ου Πεδίου.

ΣΤΟ 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ θα έχουμε την ίδια σχεδόν εικόνα με την περασμένη χρονιά για τα τμήματα που υπήρχαν στο μηχανογραφικό του 2018, δεν μπορεί όμως να γίνει εκτίμηση για τα ΤΕΙ που πανεπιστημοποιήθηκαν και βέβαια για τα νέα που δημιουργήθηκαν, γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως άλλωστε συμβαίνει και με  τα τμήματα των άλλων Επιστημονικών Πεδίων.

Ο πήχης στα κορυφαία τμήματα

Η εικόνα για τις βάσεις εισαγωγής, τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης μηχανογραφικών αρχίζει να ξεκαθαρίζει.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, στα ύψη θα κυμανθούν οι βάσεις σε τμήματα Νομικής, Ψυχολογίας, ενώ σημαντική άνοδος στο πρώτο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξει στα Παιδαγωγικά τμήματα.

Πιο συγκεκριμένα, το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευση του ΕΚΠΑ δεν αποκλείεται να «αγγίξει» τα 16.400 μόρια, ενώ όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα Ψυχολογίας θα βρεθούν πάνω από τα 17.250 μόρια, με την υψηλότερη βάση να διαμορφώνεται στο τμήμα της Αθήνας όπου οι υποψήφιοι θα χρειαστούν κοντά στα 18.000 μόρια.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, όπου δεσπόζουν οι πολυτεχνικές σχολές, αναμένεται πτώση των βάσεων. Πιο συγκεκριμένα, καθοδική τάση έχει η πορεία των βάσεων τόσο για τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών και Πολιτικών Μηχανικών, ενώ πτώση θα υπάρξει και στις λεγόμενες «καθηγητικές» σχολές.

Οι εκτιμήσεις για τις Ιατρικές

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου παραδοσιακά καταγράφονται κάθε χρόνο οι υψηλότερες βαθμολογίες, φαίνεται πως οι βάσεις στα πρωτοκλασάτα τμήματα θα κυμανθούν κοντά στα περσινά επίπεδα, με μία μικρή τάση καθόδου.

Η πτώση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στα τμήματα Ιατρικής που εδρεύουν σε ιδρύματα της περιφέρειας. Για παράδειγμα, η βάση στην Ιατρική Λάρισας αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 18.100 και 18.300 μορίων.

Πτωτική θα είναι η πορεία των βάσεων και για μία ακόμη σειρά σχολών όπως Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Επιστήμης Διαιτολογίας, και Οδοντιατρικής.

Οι βάσεις σε τμήματα Οικονομικών και Πληροφορικής

Μικρές αυξομειώσεις θα καταγραφούν στα τμήματα Πληροφορικής που εδρεύουν στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ενώ στα Οικονομικά τμήματα, η βάση στο τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, θα διαμορφωθεί κοντά στα 17.200 μόρια.

Κοντά στα 13.200 μόρια θα χρειαστούν όσοι στοχεύουν στο τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ ενώ το «ταβάνι» για το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα φτάσει το τα 15.500 μόρια.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: