Βέλγιο: Η δύσκολη συνύπαρξη μεταξύ λύκων και αγροτών

Κοινοποίηση:
ΛΥΚΟΣ

Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που κατοικείται από μια γερμανόφωνη κοινότητα, πολλοί θα ήθελαν ευχαρίστως να απαλλαγούν από αυτά τα σαρκοβόρα ζώα.

«Αν οι λύκοι εγκαταλείπουν το βιότοπό τους και επιτίθενται σε ζώα φάρμας, σημαίνει ότι είναι πάρα πολλοί», ανέφερε π Ingrid Mertes, Εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτών του Ανατολικού Βελγίου.

Καταγγελίες των αγροτών
Όπως ο Ludwig Heinen, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας φάρμας με 320 αγελάδες στο οροπέδιο Fagnes, ανησυχεί για την εμφάνιση τριών αγελών λύκων στην περιοχή και ζητά να του επιτραπεί να εξοντώσει τα ζώα που θέτουν σε κίνδυνο το ζωικό του κεφάλαιο.

«Αν τα ζώα σκίζονται από τους λύκους, αυτό είναι ένα πράγμα, αλλά αν οι λύκοι κάνουν τα ζώα -που είναι ελεύθερα στο χωράφι- νευρικά, δεν μπορείτε εύκολα να ηρεμήσετε αυτά τα ζώα ξανά», είπε ο Heinen σε συνέντευξή του.

«Είναι άλλο πράγμα τα ζώα να κατασπαράσσονται από τους λύκους. Αλλά υπάρχουν και εκείνα που είναι ελεύθερα στα βοσκοτόπια, τα οποία οι λύκοι τα εκνευρίζουν και δεν είναι εύκολο να τα ηρεμήσεις. Η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη: αν ένας λύκος δημιουργεί προβλήματα, θα πρέπει να μας επιτρέπεται να τον θανατώσουμε».

Στην περιοχή αυτή φέτος ένα μοσχάρι και αρκετά πρόβατα σκοτώθηκαν από λύκους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η επικεφαλής της τοπικής ένωσης κτηνοτρόφων Ingrid Mertes τάσσεται υπέρ της επανέναρξης της συζήτησης για το κυνήγι των λύκων, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται υπό συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να επανεξεταστεί το καθεστώς προστασίας των λύκων, καθώς πιστεύει ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός αποτελεί κίνδυνο για τα ζώα.

«Οι αγρότες θέλουν μόνο να το κάνουν για να μπορούν οι λύκοι να ζουν στη φύση και να τρέφονται εκεί», είπε ο Μέρτες.

“Αν οι λύκοι εγκαταλείπουν τον βιότοπό τους για την περιοχή εκτροφής για να επιτεθούν στα ζώα, τότε έχουμε πάρα πολλά από αυτά. Γι’ αυτό θέλουμε να θέσουμε ένα όριο.”

Ενώ η συζήτηση γύρω από τους λύκους γίνεται καυτή, ο πληθυσμός των λύκων του Βελγίου – περίπου δώδεκα – αποδεκατίζεται κυρίως από την οδική κυκλοφορία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: