Το μεγάλο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, με το λαχταριστό αρνί, το κοκορέτσι και τα «μελωμένα» παϊδάκια κάποια στιγμή φτάνει στο τέλος του. Για πολλούς, τότε ξεκινούν τα… προβλήματα της δυσπεψίας.
Παρότι στην Ελλάδα έχει διαδοθεί ότι η σόδα βοηθά στη χώνεψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό αποτελεί ένα μεγάλο μύθο.
Πολλές μελέτες έχουν καταδείξεις ότι η σόδα και τα άλλα ανθρακούχα ποτά (τύπου κόλα, λεμονίτα κ.λπ) οδηγούν -λόγω του ανθρακικού- περισσότερο αέρα στο στομάχι, με συνέπεια να γίνεται πιο έντονο το αίσθημα της βαρυστομαχιάς και η δυσπεψία.
Τι προτείνουν οι ειδικοί και η… φύση για τη δυσπεψία
Ενα από τα πλέον γνωστά «φάρμακα» για τη δυσπεψία, που κάνει «θαύματα» και την Κυριακή του Πάσχα, είναι ένα αφέψημα που συναντάται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Πρόκειται για το ταπεινό μα θαυματουργό χαμομήλι!
Μια χορταστική κούπα από φυσικό χαμομήλι / Φωτογραφία: Facebook
Πέρα από το χαμομήλι, ωστόσο, συστήνονται και άλλα ροφήματα όπως για παράδειγμα από:
μέντα
φασκόμηλο
μελισσόχορτο
δίκταμο
τζίντζερ
μαντζουράνα και
μάραθο (βράζουμε για 15 λεπτά ένα κουταλάκι σπόρους, σουρώνουμε και πίνουμε το ρόφημα)
Αν δεν μπορούμε να πιούμε το ρόφημα σκέτο, χωρίς ζάχαρη, προτιμούμε το μέλι καθώς είναι μακράν καλύτερο -πιο μαλακτικό- για το στομάχι.
Πότε πρέπει να πίνουμε το χωνευτικό αφέψημα
Ενα ακόμη μυστικό για την Κυριακή του Πάσχα αφορά στο σωστό χρόνο κατανάλωσης του χωνευτικού ροφήματος για τη δυσπεψία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χαμομήλι και τα άλλα ροφήματα δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το τραπέζι, καθώς μπορεί να επιβαρύνει το στομάχι.
Συστήνεται λοιπόν να πίνεται λίγες ώρες αργότερα, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί προτείνεται να πίνουμε και ένα δεύτερο φλιτζάνι του ίδιου -ή παρεμφερούς ροφήματος- με διαφορά μιας ώρας.