Βαρύ πλήγμα στο Ισραήλ από την Χεζμπολάχ – NBC: Ενεργειακές και στρατιωτικές δομές του Ιράν θα χτυπήσουν οι Ισραηλινοί

Κοινοποίηση:
6b32050c8ef5154c8d41409f2d876e91_XL

Σθεναρά αντιστέκεται η Hezbollah στα πλήγματα του ισραηλινού στρατού (IDF – Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) στον Λίβανο, ο οποίος καταγράφει μεγάλες απώλειες και στις συγκρούσεις με τη Hamas στη Γάζα, εν αναμονή ακόμη, της απάντησης του Ισραήλ στην πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ, την οποία όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές ζυγίζουν πολύ σοβαρά.

Η Hezbollah απώθησε δύο απόπειρες διείσδυσης των ισραηλινών δυνάμεων σε περιοχή κοντά σε μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο

Το λιβανικό σιιτικό κίνημα Hezbollah ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκε δύο φορές με Ισραηλινούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να διεισδύσουν την Κυριακή 13/10 σε περιοχή κοντά σε μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο.
Οι μαχητές της Hezbollah πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά των Ισραηλινών στρατιωτών και “τους αντιμετώπισαν, καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διεισδύσουν” στην περιοχή κοντά στο λιβανικό χωριό Ramya, σε δύο απόπειρες που έκαναν, διευκρίνισε η ένοπλη σιιτική οργάνωση, αναφερόμενη σε συγκρούσεις που διήρκεσαν περίπου μια ώρα.
Tην ίδια ώρα σε πυραυλικό μπαράζ στο βόρειο Ισραήλ, η Hezbollah έπληξε μεγάλα τμήματα της χώρας προκαλώντας σοβαρές κατατροφές σε υποδομές και κτίρια.

Η Hezbollah εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες από τον Λίβανο στο Ισραήλ, προκαλώντας κάποιες ζημιές και μερικά θύματα.

Η οργάνωση βομβάρδισε, σύμφωνα με ανακοίνωσή της αρκετές συγκεντρώσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σε τοποθεσίες και οικισμούς κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, καθώς και στόχους που βρίσκονται βαθύτερα στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Τιβεριάδας, ενός στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος στην περιοχή του Zevulon, μια βάση επικοινωνιών στον οικισμό Keren Naftali και ένα εργοστάσιο εκρηκτικών που βρίσκεται στη βάση 7200 στα ανατολικά του λιμανιού της Haifa.
Δύο επιθέσεις με drones αυτοκτονίας στόχευσαν επίσης τον οικισμό Ein Margaliot και μια βάση αεράμυνας στον οικισμό Kiryat Elazar στα δυτικά της Haifa, σύμφωνα με την οργάνωση.
Oι IDF αναγνώρισαν ότι περισσότεροι από 80 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ ως αργά το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου.
Ο στρατός είπε ότι πολλοί από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του. Παρόλα αυτά, τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρκετές επιπτώσεις καθώς και ζημιές. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από ρουκέτες στη διασταύρωση Mak’r κοντά στην πόλη Acre.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που κατέστρεψε τζαμί στον νότιο Λίβανο

Τα επίσημα λιβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από την οποία καταστράφηκε σήμερα τζαμί στον νότιο Λίβανο, όπου το Ισραήλ έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του τις τελευταίες εβδομάδες.
“Γύρω στις 03:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), εχθρικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα με στόχο το παλιό τζαμί στο κέντρο του χωριού Kfar Tebnit, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου AN.

NBC: Το Ισραήλ έχει περιορίσει τους στόχους της απάντησής του στο Ιράν σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα περιορίσει σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές τους στόχους της απάντησης που θα δώσει στο Ιράν για την πρόσφατη επίθεσή του, μετέδωσε χθες, Σάββατο 12/10, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή θα πραγματοποιήσει δολοφονίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC, το οποίο επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάστηκαν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει σε τελικές αποφάσεις όσον αφορά το πώς και το πότε θα προβεί στα αντίποινα.
Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια απάντηση στο Ιράν μπορεί να έρθει στη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου του Yom Kipur, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε αυτόν τον μήνα από το Ιράν.
Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εξαπέλυσε κάπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε μια επίθεση που παρουσιάστηκε από την Τεχεράνη ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Ismael Haniyeh στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο οποίος αποδόθηκε στο Ισραήλ, και του ηγέτη της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Hezbollah Hassan Nasrallah καθώς και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, του Abbas Nilforusan, σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Tο Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς που συνδέουν την Τεχεράνη με την επίθεση που εξαπέλυσε η Hamas εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ απέρριψε με ανακοίνωσή της το βράδυ του Σαββάτου 12/10 τους ισχυρισμούς που συνδέουν την Τεχεράνη με την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Hamas εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, η ιρανική αντιπροσωπεία απαντάει σε ερωτήματα των εφημερίδων New York Times και Wall Street Journal σχετικά με τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι εξασφάλισε πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Hamas, τα οποία υποδηλώνουν πως η Τεχεράνη είχε ενημερωθεί για τη σχεδιαζόμενη επίθεση.

Επισημαίνοντας ότι «αξιωματούχοι της Hamas στη Ντόχα έχουν ανακοινώσει ότι δεν είχαν οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με την επιχείρηση και μόνον ο στρατιωτικός βραχίονας της Hamas που εδρεύει στη Γάζα ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την απόφαση και τη διεύθυνση της επιχείρησης», η ιρανική διπλωματική αντιπροσωπεία υπογραμμίζει πως «οποιοσδήποτε ισχυρισμός αποσκοπεί να συνδέσει μερικώς ή πλήρως την επιχείρηση με το Ιράν ή τη Hezbollah είναι άκυρος και προέρχεται από παραποιημένα έγγραφα».
Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε το Σάββατο ότι πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Hamas, τα οποία κατέσχεσε ο ισραηλινός στρατός και εξασφάλισε η αμερικανική εφημερίδα, περιείχαν λεπτομερή καταγραφή του σχεδιασμού της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα του Yahya Sinwar – του σημερινού ηγέτη του πολιτικού γραφείου της Hamas – να πείσει τους συμμάχους του παλαιστινιακού κινήματος, το Ιράν και τη Hezbollah, να συμμετάσχουν στην επιχείρηση ή τουλάχιστον να δεσμευτούν πως θα συμμετείχαν σε μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ισραήλ εφόσον η Hamas εξαπέλυε αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response