Ο Βασίλης Λογοθετίδης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες κωμικούς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Βασίλης Ταυλαρίδης.
Έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Το 1915 αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και τον επόμενο χρόνο εμφανίσθηκε ερασιτεχνικά σε θεατρική σκηνή της Κωνσταντινούπολης κάνοντας μεγάλη εντύπωση. Το 1918 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο έκανε την εμφάνισή του ως επαγγελματίας πλέον ηθοποιός με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη με τον οποίο και συνεργάσθηκε μέχρι το 1935.
Kατασκεύασε την θεατρική ταυτότητα του νεοέλληνα αυτοδημιούργητου μικροαστού που βρίσκεται αντιμέτωπος με τo μηχανισμό της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης και την κοινωνία της μεταπολεμικής περιόδου.
Η θυελλώδης σχέση του με την Ίλυα Λιβυκού
Ο Βασίλης Λογοθετίδης και η Ίλυα Λιβυκού υπήρξαν ένα από τα πιο κορυφαία δίδυμα του ελληνικού κινηματογράφου. Τους αγαπήσαμε στις ταινίες «Κάλπικη λίρα», «Σάντα Τσικίτα», «Βότσαλο στη λίμνη», «Ζηλιαρόγατος», «Δελησταύρος και υιός» «Ήρωας με παντούφλες». Γνωρίστηκαν το 1948, λίγο πριν εκείνος γίνει θιασάρχης. Εκείνη βρισκόταν πάντα στο πλευρό του στο θέατρο, από την ημέρα που εκείνος έφτιαξε τον δικό του θίασο.
Οι δυο τους όμως πέρα από θεατρικό και κινηματογραφικό ζευγάρι, ήταν και στη ζωή μαζί αν και την προσωπική τους σχέση όχι μόνο δεν επισημοποίησαν ποτέ αλλά ούτε την παραδέχτηκαν. Λέγεται πως αιτία ήταν το γεγονός πως ο Λογοθετίδης ήταν φοβερά μοναχικός.
Η Ίλυα Λιβυκού γεννήθηκε ως Αμαλία Χατζάκη στο Ηράκλειο. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο το 1947 και από το 1948 έως το 1960 έπαιζε με τον Βασίλη Λογοθετίδη. Σύζυγός της υπήρξε ο Αγησίλαος Κοζύρης με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Μετά το διαζύγιό της ήταν σύντροφος του ηθοποιού Βασίλη Λογοθετίδη, έως τον θάνατό του.
Στη ζωή του δεν ήταν κοινωνικός. Δεν παντρεύτηκε, ούτε απέκτησε παιδιά και τα τελευταία χρόνια της ζωής του έμενε μόνος του στο Παλαιό Φάληρο, όπου τον έβλεπαν να τρώει μόνος του σε ταβέρνα της περιοχής.
«Η αποψινή παράσταση δεν θα γίνει λόγω αιφνίδιου θανάτου του Βασίλη Λογοθετίδη». Η σύντομη αυτή ανακοίνωση βρίσκεται κολλημένη στο τζάμι του θεάτρου “Λογοθετίδη” το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 1960. Η είδηση είναι τόσο απίστευτη, που κάποιος σχίζει το πρόχειρο χαρτόνι συμπληρώνοντας με θυμό : “Τι σιχαμένο αστείο”.
Κι όμως, λίγες ώρες πριν, στις 5.45 το απόγευμα, η γυναίκα που τον βοηθάει στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, τον βρίσκει νεκρό από ανακοπή καρδιάς μέσα στο μπάνιο, ενώ ο γιατρός που καλείται να βοηθήσει απλά διαπιστώνει τον θάνατό του. Ο μεγάλος ηθοποιός έπασχε από καρδιακό πρόβλημα και δύο χρόνια πριν, είχε εισαχθεί στην κλινική Σμπαρούνη.