Οι αρχές της Βουλής των Κοινοτήτων δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία της κινεζικής κυβέρνησης να παραστεί στην τελετή απονομής φόρου τιμής στη Βασίλισσα Ελισάβετ, ανοίγοντας ένα νέο διπλωματικό ρήγμα με το Πεκίνο.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Lindsay Hoyle είπε στους συναδέλφους του ότι απέρριψε το αίτημα να επιτραπεί σε Κινέζους αξιωματούχους να εισέλθουν στο Westminster Hall, όπου η σορός της εκλιπούσας βασίλισσας θα βρίσκεται μέχρι την κηδεία της τη Δευτέρα, δήλωσε στο POLITICO ανώτερο κοινοβουλευτικό στέλεχος που γνωρίζει το θέμα. Το γραφείο του Hoyle δήλωσε ότι δεν σχολιάζει θέματα ασφαλείας.
Όλοι οι αρχηγοί κρατών που επισκέπτονται το Λονδίνο για την κηδεία έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν στην τελετή στο Westminster Hall πριν από την κηδεία της Δευτέρας και να υπογράψουν ένα βιβλίο συλλυπητηρίων στο Lancaster House.
Οι κυρώσεις του Πεκίνου
Πέρυσι είχε απαγορευτεί στον Κινέζο πρεσβευτή, Zheng Zeguang, να εισέλθει στο κοινοβούλιο μετά την επιβολή κυρώσεων από το Πεκίνο σε ορισμένους Βρετανούς πολιτικούς που έχουν ασκήσει κριτική στη μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ. Η απαγόρευση αυτή εξακολουθεί να ισχύει όσο οι κυρώσεις αυτές παραμένουν.
Τότε ο Hoyle δήλωσε ότι δεν ήταν σωστό για τον Zheng «να βρεθεί στον τόπο εργασίας μας, όταν η χώρα του έχει επιβάλει κυρώσεις κατά ορισμένων μελών μας». Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό κτήμα ήταν θέμα που έπρεπε να αποφασίσουν οι κοινοβουλευτικές αρχές.
Τα όσα είπε ο Hoyle αφήνουν ανοιχτή την πιθανότητα ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι να παραστούν στην κηδεία της βασίλισσας στο Αβαείο του Γουέστμινστερ ως εκπρόσωποι του προέδρου Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, αλλά θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Westminster Hall για να υποβάλουν τα σέβη τους μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα.
Θα πάνε κινέζοι αξιωματούχοι στην κηδεία;
Οι προσκλήσεις για την κηδεία της βασίλισσας συντάχθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης την περασμένη εβδομάδα. Ο Σι έλαβε επίσημη πρόσκληση ως αρχηγός του κινεζικού κράτους, αν και δεν αναμένεται να παραστεί αυτοπροσώπως.
Η South China Morning Post ανέφερε την Πέμπτη ότι ο αντιπρόεδρος της Κίνας Wang Qishan είναι πιθανό να πάει στη θέση του, φτάνοντας στο Λονδίνο αυτή την Κυριακή. Ο Wang υπέγραψε ένα βιβλίο συλλυπητηρίων για τη βασίλισσα στη βρετανική πρεσβεία στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα και τήρησε ενός λεπτού σιγή, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η Έλενα Κένεντι, των Εργατικών, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πολιτικών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Πεκίνο, δήλωσε: «Αισθάνομαι πολύ έντονα ότι οι κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να αποκλειστούν από τη συμμετοχή τους σε αυτή την περίσταση όπου το έθνος της Βρετανίας γιορτάζει τη ζωή της βασίλισσάς μας», είπε. «Επιτίθενται στο κοινοβουλευτικό και συνταγματικό μας σύστημα μέσω μελών του νομοθετικού μας σώματος».
Σκληραίνει τη στάση της η βρετανική κυβέρνηση
Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην Κίνα φαίνεται ότι θα σκληρύνει τους επόμενους μήνες. Η Λιζ Τρας, η οποία ανέλαβε πρωθυπουργός νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφερε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης για την ηγεσία των Τόρις ότι θα είναι πιο σκληρή απέναντι στο Πεκίνο από τον προκάτοχό της Μπόρις Τζόνσον.
Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει επίσημα τη μεταχείριση των Ουιγούρων ως γενοκτονία και σχεδιάζει να επικαιροποιήσει την ολοκληρωμένη αναθεώρηση της βρετανικής κυβέρνησης – τη μακροπρόθεσμη εξωτερική και αμυντική στρατηγική της – με σκληρότερη γλώσσα για την Κίνα. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού επιτέθηκε στον αντίπαλό της Ρίσι Σουνάκ επειδή επιδιώκει στενότερους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα ως καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ως υπουργός Εξωτερικών τον Αύγουστο, η Τρας κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή για την επιθετικότητα του Πεκίνου προς την Ταϊβάν και δήλωσε ότι υπήρξε «όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά και ρητορική από το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Δηλαδή απέκλεισαν τον Πούτιν και τον κινέζο. Τους πονάνε οι κυρώσεις τους άγγλους. Τον Πούτιν να μην τον πονάνε;