Ανοιχτό άφησε το παράθυρο για τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μέσα από δηλώσεις που έκανε για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα το πρωί της Πέμπτης. Ο καθηγητής σχολίασε παράλληλα τις εξελίξεις με τους εμβολιασμούς αλλά και τα self tests για την έγκαιρη διάγνωση των νοσούντων.
Τι είπε για τις μετακινήσεις το Πάσχα
Ο κ. Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να πάμε στα χωριά μας την περίοδο του Πάσχα, δήλωσε: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης».
«Υποχρεωτικά τα self tests»
«Τα self – tests είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το πόσο χρήσιμο εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιηθεί. Το θετικό self – test έχει πολύ υψηλή πιθανότητα να επιβεβαιωθεί. Το κράτος σωστά είπε ότι επειδή το θετικό self – test μπορεί να μην είναι 100% θετικό, όποιος βγαίνει θετικός να κάνει έναν επιπλέον έλεγχο σε μια δομή υγείας», τόνισε ο καθηγητής για το θέμα των self tests και συμπλήρωσε πως υποχρεωτικό για το χώρο της εργασίας θα γίνει επειδή πρέπει να βρούμε τρόπο να τσεκάρουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς
«Η μεγάλη αγωνία είναι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson που ήρθε στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι ωριμάζουν τα πράγματα στην επιστημονική κοινότητα και έχουμε πλέον κάπου καταλήξει», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο κ. Βασιλακόπουλος. «Oλα αυτά που γίνονται θα πρέπει να αποτελούν πειστήριο ότι οι επιστήμονες κάνουν τη δουλειά τους και έχουν ως πρώτιστο την ασφάλεια των ανθρώπων. Για όλα τα εμβόλια έχουν παρατηρηθεί σπάνιες ανοσολογικές αντιδράσεις. Το ιδιαίτερο είναι εδώ ότι αυτό έχει συνδυαστεί με διάφορους θρόμβους. Η συχνότητα είναι 1 στις 250 χιλιάδες στην AstraZeneca, και 6 περιστατικά στους 7 εκατ. εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson», πρόσθεσε.