Βγήκαν από Εθνική, Alpha, Πειραιώς πάνω από 3 δισ. ευρώ: Τι έγινε στις καταθέσεις σας

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Τι έχει συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες και έχουν γίνει… πρωτοσέλιδο στον Τύπο. Επηρεάζονται κάπως οι καταθέσεις σας;

Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και στις ομολογιακές τους εκδόσεις έχουν δώσει από την αρχή του 2024 επενδυτικά κεφάλαια 3,65 δισ. ευρώ.

To ενδιαφέρον για τις ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών – ενόψει και των αναμενόμενων αναβαθμίσεών τους στην επενδυτική βαθμίδα (σ.σ. η Εθνική Τράπεζα την πήρε ήδη) – παραμένει ζωηρό, επιτρέποντάς τους να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητά τους με κεφάλαια MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις).

Η «έκρηξη» ομολογιακών εκδόσεων από τις τράπεζες ξεκίνησε από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, με την έκδοση της Eurobank τον περασμένο Νοέμβριο. Το 2023 συνολικά, οι εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που έχει ξεπεραστεί ήδη πριν ακόμη συμπληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2024. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευματινής» αναφέρουν ότι κατόπιν αυτού, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) μείωσε τους στόχους για τα κεφάλαια MREL (σ.σ. τα μαξιλάρια ρευστότητας που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες, η καθεμία αναλόγως του μεγέθους του ισολογισμού της, για πιθανές ανάγκες εξυγίανσης) κατά 60 – 80 μονάδες βάσης. Αυτή τη στιγμή τα κεφάλαια MREL των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινούνται από 25,50% έως 27% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού, υπερκαλύπτοντας ήδη τους στόχους για τον Ιανουάριο του 2025.

Τράπεζα Πειραιώς

Οι τραπεζικές ομολογιακές εκδόσεις του 2024 ξεκίνησαν στις 9 Ιανουαρίου από την Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ και η έκδοση καλύφθηκε πάνω από τρεις φορές. Αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης ήταν το επιτόκιο του ομολόγου να υποχωρήσει στο 7,375%, από την περιοχή του 7,75% που ήταν η αρχική εκτίμηση του αναδόχου, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικώς στο 7,25%.

Eurobank

Στις 19 Ιανουαρίου, η Eurobank ακολούθησε με νέα έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας 500 εκατ. ευρώ και με ετήσιο τοκομερίδιο 7%. Η συνολική ζήτηση έφτασε σε 1,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης 2,5 φορές. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στην Τράπεζα να μειώσει την προσφερόμενη απόδοση από 7,5% που ήταν η αρχική προσφορά σε 7,125%. Το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε τελικές εντολές από 109 διαφορετικούς επενδυτές, με τη συμμετοχή από το εξωτερικό στο 71% του βιβλίου.

Η Eurobank ξαναβγήκε στις αγορές στις 24 Απριλίου με έκδοση ομολογιών senior preferred. Η ισχυρή συμμετοχή επενδυτών είχε ως αποτέλεσμα τελική ζήτηση άνω του 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερεγγραφή πάνω από 2 φορές. Κατόπιν αυτού, η Eurobank αύξησε το ποσό της αρχικής έκδοσης από 500 σε 650 εκατ. ευρώ και μείωσε το επιτόκιο από το αρχικό επίπεδο ένδειξης 5,25% σε τελική απόδοση 5%. Η έκδοση προσέλκυσε ισχυρή και γεωγραφικά διαφορετική ζήτηση από διεθνείς επενδυτές, με την Τράπεζα να λαμβάνει τελική παραγγελία σε επαναπροσφορά από 101 διαφορετικούς επενδυτές. Με την κατανομή της έκδοσης, η συμμετοχή ξένων επενδυτών αντιπροσώπευε περίπου το 80% του εκδοθέντος ποσού, με βασική συμμετοχή από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (25%), την Ιταλία (14%), τη Γαλλία (12%) και τη Γερμανία (6%). Ως προς τον τύπο του επενδυτή, το 54% ήταν Διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων, το 29% Τράπεζες και Ιδιωτικές Τράπεζες, το 8% Αμοιβαία Κεφάλαια κινδύνου και το 7% Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

  • Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα βγήκε στις αγορές με έκδοση ομολόγου στις 22 Ιανουαρίου. Το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης με πενταετή διάρκεια ήταν ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 4,5%. Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές πάνω από 2,4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.

Στις 20 Μαρτίου, η Εθνική Τράπεζα επανήλθε με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,875% και αντιστοιχούσε σε spread περίπου 315 μ.β. πάνω από το αντίστοιχο mid-swap, αποτελώντας το χαμηλότερο περιθώριο ελληνικού ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης. Η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, από περισσότερους από 140 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο 3,6 φορές το ποσό της έκδοσης. Πάνω από το 80% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Άνω του 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία. Στόχος της έκδοσης ήταν η ολοκλήρωση της προαιρετικής πρότασης εξαγοράς, έναντι μετρητών, των ομολογιών ύψους 400 εκατ. ευρώ μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) της Τράπεζας που έληγαν το 2029.

  • Alpha Bank

Η Alpha Bank βγήκε στις αγορές στις  5 Φεβρουαρίου με senior preferred ομόλογο, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε συμπίεσε το τελικό επιτόκιο στο 5,125%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,25 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά περισσότερες από 3,1 φορές.

H Τράπεζα επανήλθεστις 4 Ιουνίου με ομόλογο Tier II 500 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας προσφορές άνω του 1,5 δισ. ευρώ που διαμόρφωσαν την απόδοση του ομολόγου στο 6,125%. Η έκδοση έγινε συνδυαστικά με επαναγορά υφιστάμενου ομολόγου 500 εκατ. με κουπόνι 4,25%.

Έκτακτη είδηση: Η μεγάλη «διάσπαση» της Alpha Bank – Τι θα γίνει με τα λεφτά σας;

Μία ανακοίνωση έκανε η τράπεζα Alpha Bank για μία διάσπαση που έρχεται…

Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορεί η Alpha Bank το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση της θυγατρικής εταιρείας, Alpha Leasing. Αυτό θα γίνει μέσω διάσπασης και μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου Andros στην εταιρεία  Hellas Capital Leasing, ελληνική εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων που ανήκει εξ ολοκλήρου σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται ή συμβουλεύει η Bain Capital.

Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τα χρήματα και τις καταθέσεις που έχετε στην τράπεζα.

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοινώνει την αναδιοργάνωση της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Alpha Bank (ο «Όμιλος»), ΑΛΦΑ ΛΗΣΙΝΓΚ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΕΩΣ (η “Alpha Leasing”), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω κοινής διάσπασης της Alpha Leasing (η «Διάσπαση»).

Η ολοκλήρωση της Διάσπασης θα περιλαμβάνει (i) τη μεταβίβαση των εξυπηρετούμενων συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης μαζί με τα σχετικά ακίνητα σε νεοϊδρυθείσα εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία θα παραμείνει εντός του Ομίλου, (ii) τη μεταβίβαση συγκεκριμένων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων σε άλλες Εταιρείες του Ομίλου και (iii) τη μεταβίβαση περιμέτρου μη εξυπηρετούμενων συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης μαζί με τα σχετικά ακίνητα, με Μεικτή Λογιστική Αξία ύψους περίπου Ευρώ 0,24 δισ., (το «Χαρτοφυλάκιο Andros») στην εταιρεία HELLAS CAPITAL LEASING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜH ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ (η “HCL”), ελληνική εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων που ανήκει εξ ολοκλήρου σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται ή συμβουλεύει η Bain Capital.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η Alpha Leasing και η μοναδική της μέτοχος Alpha Συμμετοχών Α.Ε. προέβησαν στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την  HCL και τη μέτοχό της για την πώληση από την Alpha Συμμετοχών Α.Ε. στη μέτοχο της  HCL της συμμετοχής επί του μετοχικού κεφαλαίου της HCL που θα αποκτήσει η Alpha Συμμετοχών Α.Ε. , κατόπιν ολοκλήρωσης της Διάσπασης έναντι της μεταβίβασης του Χαρτοφυλακίου Andros στην HCL.

Το τίμημα για τη μεταβίβαση της ως άνω συμμετοχής επί του μετοχικού κεφαλαίου της HCL (η «Συναλλαγή») υπερβαίνει το 36% της Μεικτής Λογιστικής Αξίας του Χαρτοφυλακίου Andros.

Η Συναλλαγή δεν αναμένεται να έχει ουσιαστική επίπτωση στα κεφάλαια και στη ρευστότητα του Ομίλου. Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής αναμένεται περί τα τέλη του 2024, κατόπιν λήψης των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων για τη Διάσπαση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

Leave a Response