Βενεζουέλα – Πράσινο φως από το Ανώτατο Δικαστήριο για τη νίκη Μαδούρο

Κοινοποίηση:
venezuela-flag-3072024-737-768x432

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε την Πέμπτη (22 Αυγούστου) την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στη θέση του προεδρεύοντος της χώρας, ενώ η αντιπολίτευση δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση που σχετίζεται με αυτό το ζήτημα είναι «άκυρη και μη γενόμενη».

 

Με αυτή την απόφαση, επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 28 Ιουλίου, κατά τις οποίες «ο πολίτης Νικολάς Μαδούρο Μόρος εξελέγη πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας για τη συνταγματική περίοδο 2025-2031», όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Καρίσλια Ροντρίγκες.

Ο ίδιος ο Μαδούρο είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) στις αρχές Αυγούστου, ζητώντας να επικυρωθεί η νίκη του.

Μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του για μια τρίτη διαδοχική θητεία, ξέσπασαν αρκετές διαδηλώσεις τόσο εντός Βενεζουέλας όσο και εκτός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι Αρχές, λόγω των επεισοδίων που ξέσπασαν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εντός της χώρας, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 192 τραυματίστηκαν και 2.400 συνελήφθησαν.

 

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νίκη του Μαδούρο

Ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών με ποσοστό 52%, ωστόσο η Εθνική Εκλογική Επιτροπή (CNE) δεν παρουσίασε τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα ξεχωριστά, ισχυριζόμενη ότι έπεσε θύμα κυβερνοπειρατείας. Η αντιπολίτευση λέει ότι ο δικός της υποψήφιος, ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια νίκησε με ποσοστό άνω του 60%.

«Κύριοι του Ανωτάτου Δικαστηρίου: καμία απόφαση δεν θα αντικαταστήσει τη λαϊκή κυριαρχία. Η χώρα και ο κόσμος γνωρίζουν τη μεροληψία σας και, κατά συνέπεια, την ανικανότητά σας να επιλύσετε τη σύγκρουση: η απόφασή σας το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την κρίση», ανέφερε το πρωί ο Γκονσάλες Ουρούτια, ζητώντας από τον Μαδούρο να επιτρέψει μια «ειρηνική πολιτική μετάβαση».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου υπενθύμισε πρόσφατα ότι οι αποφάσεις του οργάνου αυτού δεν είναι εφέσιμες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: