Βενζίνη: Το εφιαλτικό σενάριο που εκτοξεύει την τιμή της αμόλυβδης πάνω από τα 3 ευρώ

Κοινοποίηση:
scds

Το εφιαλτικό σενάριο της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου στα 190 δολάρια το βαρέλι διατυπώθηκε από την JP Morgan και συνδέθηκε με το ενδεχόμενο η Ρωσία να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι καταστροφικές συνέπειες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι προφανείς, αλλά μπορούν να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτές αν γίνει μια απόπειρα ποσοτικοποίησης: ασφαλής δείκτης η τιμή της αμόλυβδης.

Πετρέλαιο στα 190 δολάρια το βαρέλι σημαίνει ότι η διυλιστηριακή τιμή του πετρελαίου θα γίνει τουλάχιστον 60% ακριβότερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Αν συνυπολογιστούν και όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή της βενζίνης (φόροι και τέλη, περιθώρια κέρδους εταιριών εμπορίας κλπ), τότε προκύπτει ότι θα φτάσουμε να πληρώνουμε ένα λίτρο βενζίνης προς 3,2 ευρώ το λίτρο.

Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα φτάσει να πωλείται προς πάνω από 2,8 ευρώ το λίτρο, καθιστώντας ουσιαστικά απαγορευτική οποιαδήποτε δυνατότητα θέρμανσης.

Αυτονόητη η επίπτωση και στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία, εκτός από τα δεδομένα του χρηματιστηρίου, διαμορφώνεται και με βάση την τιμή του πετρελαίου, αυτονόητη και η εκτόξευση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία για να συγκρατηθεί θα πρέπει να τιναχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός στον αέρα.

Είναι, λοιπόν, προφανές από όσα αναφέρθηκαν ότι το σενάριο που επεξεργάστηκε η JP Morgan είναι ένα σενάριο ύφεσης για όλη την Ευρώπη και φυσικά και για την Ελλάδα.

Φυσικά, πρόκειται για ένα ακραίο σενάριο το οποίο ακόμη και αν επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να φανεί ποια θα είναι διάρκεια του φαινομένου προκειμένου να γίνει και η αποτύπωση των συνεπειών.

Ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, το φετινό φθινόπωρο αλλά και ο χειμώνας προδιαγράφονται ως πολύ δύσκολες περίοδοι. Την υψηλή τιμή της αμόλυβδης που παραμένει στην περιοχή των 2,4 ευρώ το λίτρο, οι καταναλωτές την επιβαρύνονται ήδη.

Επίσης, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα κόστιζε περίπου 1,8-1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου έχει σκαρφαλώσει στα 145 ευρώ η μεγαβατώρα και του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η ενέργεια θα παραμείνει ο μεγάλος εφιάλτης μέχρι το τέλος του χρόνου και όλα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα κάνει η Ρωσία στο μέτωπο της τροφοδοσίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Πηγή: directus.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: