Βιταμίνη D: Ποια άτομα χρειάζονται περισσότερη – Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόσληψη και τον έλεγχό της

Κοινοποίηση:
greenthumb

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για υγιή οστά, μύες και λειτουργία του ανοσοποιητικού. Συνδέεται επίσης με βελτιωμένη διάθεση και μειωμένη φλεγμονή. Το σώμα παράγει τη βιταμίνη D από το φως του ήλιου, για αυτό και ονομάζεται «βιταμίνη του ήλιου».

Δυστυχώς, είναι δύσκολο να λάβετε αρκετή βιταμίνη D μόνο από το ηλιακό φως. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το σώμα πρέπει να εκτίθεται για αρκετό χρόνο την ημέρα στον ήλιο. Συγκεκριμένα, πρόσωπο, χέρια και πόδια πρέπει να μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο, 5 με 30 λεπτά την ημέρα.

Ωστόσο με το αντηλιακό, πολλές ακτίνες UV δεν φτάνουν στο δέρμα – αν και υπάρχει κάποια συζήτηση για αυτό το θέμα. Η συννεφιά, το χρώμα του δέρματος και η ώρα της ημέρας μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποσότητα βιταμίνης D που μπορεί να παράγει το σώμα σας. Έπειτα, υπάρχουν οι πιο κρύοι μήνες όταν είμαστε καλυμμένοι με ρούχα και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.

Πολύ λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D. Αυτά που περιέχουν κρόκους αυγών, μανιτάρια, μουρουνέλαιο, βοδινό συκώτι και λιπαρά ψάρια (τόνος, ρέγγα, σολομός, ξιφίας και σαρδέλες). Και ορισμένα τρόφιμα, όπως το αγελαδινό γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, ο χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Συνολικά, μπορείτε να δείτε γιατί 1 στους 4 ανθρώπους έχει επίπεδα βιταμίνης D που είναι πολύ χαμηλά για να υποστηρίξουν την καλή υγεία και γερά οστά. Προσθέστε σε αυτό, τη σύγχυση και τις συζητήσεις με τα χρόνια για το πόση βιταμίνη D χρειάζεται. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρει επί του παρόντος τα 20 mcg ως την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) συνιστά 15 mcg για άτομα ηλικίας 1-70 ετών, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, και δεν τα αυξάνει στα 20 mcg μέχρι την ηλικία των 71 ετών.

Ελπίζοντας να ξεπεράσει κάποια από τη σύγχυση, η Endocrine Society παρείχε νέες κατευθυντήριες γραμμές, αναφέροντας λεπτομερώς ποιος θα ωφεληθεί από τη συμπλήρωση βιταμίνης D. Περιγράφονται στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουνίου 2024. Η ομάδα ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών απαρτιζόταν από πολυεπιστημονικούς κλινικούς και ερευνητικούς εμπειρογνώμονες. Εξέτασαν μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν για τη βιταμίνη D για να κατασκευάσουν αυτές τις συστάσεις. Αν και αυτές οι οδηγίες απευθύνονται σε κλινικούς γιατρούς, παρακάτω αναλύουμε τις βασικές συστάσεις που κάνουν τώρα.

Ο τακτικός έλεγχος για ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι περιττός

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο τακτικός έλεγχος για ανεπάρκεια δεν είναι απαραίτητος, εκτός εάν κάποιος έχει σημεία και συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D, όπως κατάθλιψη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ενήλικες 70 ετών και άνω χρειάζονται λίγη περισσότερη βιταμίνη D

Αυτή η σύσταση οφείλεται σε στοιχεία ότι λίγη περισσότερη βιταμίνη D σε αυτή την ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, ειδικά για τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Ο ΔΟΜ συνιστά ήδη 20 mcg/ημέρα για άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, και με βάση την έρευνα, η επιτροπή κάνει την ίδια σύσταση.

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D

Τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 1 έως 18 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D. Η ομάδα δηλώνει ότι αυτό γίνεται για την πρόληψη της ραχίτιδας – μιας ασθένειας των οστών – και δυνητικά μείωση του κινδύνου λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού. Συνιστούν 30 mcg την ημέρα με βάση τις μελέτες που αξιολόγησαν.

Η εγκυμοσύνη απαιτεί περισσότερη βιταμίνη D

Η ομάδα δηλώνει ότι, με βάση τα στοιχεία, περίπου 63 mcg/ημέρα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου προεκλαμψίας, ενδομήτριας θνησιμότητας (θνησιγένεια), πρόωρου τοκετού, γέννησης μικρής για την ηλικία κύησης (μωρό που είναι μικρότερο από το αναμενόμενο για την ηλικία γέννησής του) και τη νεογνική θνησιμότητα.

Ο προδιαβήτης μπορεί να προληφθεί με περισσότερη βιταμίνη D

Με βάση τα στοιχεία, η επιτροπή συνιστά στα άτομα με προδιαβήτη να αυξάνουν την πρόσληψη βιταμίνης D. Αυτό είναι επιπλέον των τροποποιήσεων στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και η διαχείριση του στρες. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του προδιαβήτη από το να γίνει διαβήτης. Η μέση συνολική ποσότητα από τις διαθέσιμες μελέτες ήταν 88 mcg/ημέρα. Δηλώνουν ότι η μέση ποσότητα συμπληρώματος ήταν 25 mcg/ημέρα. Αυτό ήταν εκτός από την κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων με βιταμίνη D.

Συμπληρωματικές συστάσεις

Σύμφωνα με την επιτροπή, η συνολική πρόσληψη βιταμίνης D ανά ημέρα μπορεί να προέρχεται από εμπλουτισμένα τρόφιμα, βιταμίνες που περιέχουν βιταμίνη D ή/και συμπληρώματα βιταμίνης D. Η γενική σύσταση είναι να λαμβάνετε μικρότερη ποσότητα κάθε μέρα έναντι μεγαλύτερης ποσότητας λιγότερο συχνά. Με άλλα λόγια, μην φορτώνετε συμπληρώματα βιταμίνης D μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Βιταμινη D ειναι ορμονη ειναι που την παραγει ο οργανισμος και ειναι πολυ σημαντικη βεβαια αλλα προσοχη εαν εχετε ελλειψει υπαρχουνε δοσεις πολυ μεγαλες που κυκλοφορουνε με συνταγη γιατρου.
    Mην την παρετε ετσι χωρις εξεταση γιατι κανει πετρες στα νεφρα θα πρεπει να ειστε υπο ελεγχο.

Leave a Response