Αν υποφέρετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα σας.
Μια πρόσφατη ελβετική μελέτη βρήκε ότι το 86% από 272 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχε έλλειψη ή ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη από τον Καναδά βρήκε μια σημαντικά ισχυρή σύνδεση ανάμεσα σε έλλειψη βιταμίνης D και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στην πραγματικότητα, τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα 25(OH)D στο πλάσμα βρέθηκαν να έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με τα άλλα άτομα.
Η βιταμίνη D, η οποία συντίθεται όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με ηλιακή ακτινοβολία, παίζει έναν σημαντικό ανοσοτροποιητικό ρόλο και εμφανίζεται να ηρεμεί σημαντικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής έδειξαν ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που λάμβαναν χαμηλή δόση βιταμίνης D μαζί με το αντιρευματικό τους φάρμακο (DMARD) είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο σε 3 μήνες σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε μόνο το αντιρευματικό φάρμακο.
Ο υποδοχέας βιταμίνης D (VDR) που δεσμεύει τη βιταμίνη D βρίσκεται στην επιφάνεια των ανοσοποιητικών κυττάρων. Λόγω του ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της φλεγμονής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, φαίνεται λογικό ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να έχει ρόλο στην αντιμετώπιση της φλεγμονής της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι ο υποδοχέας της βιταμίνης D είναι σημαντικός στον περιορισμό της φλεγμονώδους τάσης των ανοσοποιητικών κυττάρων σε ζωικά μοντέλα (ποντίκια) ρευματοειδούς αρθρίτιδας . Η βιταμίνη D, ωστόσο, κάνει πολλά περισσότερα από να συλλαμβάνει απλώς τα καταστροφικά ανοσοποιητικά κύτταρα. Τροφοδοτεί τα προστατευτικά ανοσοποιητικά κύτταρα.
Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με ένα πλήθος ασθενειών όπως καρκίνο, γρίπη, άσθμα, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, αλλεργίες, περιοδοντίτιδα, καρδιοπάθεια, φλεγμονή και διαβήτη τύπου 2. Ως εκ τούτου επιβάλλεται καθημερινή έκθεση στον ήλιο για 20 λεπτά και λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 από παιδική ηλικία. Η βιταμίνη D3 έχει περισσότερο προληπτική παρά θεραπευτική δράση.
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί στην Ελλάδα οι διατροφολόγοι δεν συστήνουν μια ισορροπημένη διατροφή (αν γνωρίζουν τι είναι αυτό)
Κ παρουσιάζουν ορισμένα απ τα τρόφιμα πχ πορτοκάλι φάέ γιατί έχει βιταμίνη c λες κ τα υπόλοιπα φρούτα κ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Δεν έχουν την βιταμίνη c
Ο οργανισμός μας θέλει μια ισοροποιμεμη διατροφή απ όλες τις τροφές
Δεν θα αναφέρω περαιτέρω πράματα
Γιατι απ ότι φαίνετε Δεν έχω δει κανένα τέτοιο άρθρο στην Ελλάδα να γνωρίζει απ ισοροποιμεμη διατροφή
Το μόνο που έχω δει είναι να περιορίζουν τροφές
Κ να συστήνουν λίγες..
Επίσης βιταμίνη D θέλει 10 μικρογραμμάρια διότι θα έχουμε άλλα αποτελέσματα
Έχω ασχοληθεί με την βιταμίνη d3 που πρέπει να την λαμβάνουμε ΠΑΝΤΑ μαζί με την βιταμίνη Κ2. Είναι η βιταμίνη- ορμόνη που κρατά όλον τον οργανισμό σε εγρήγορση απέναντι σε κάθε ασθένεια. Βέβαια οι μελέτες λένε ότι συντίθεται με το φώς του ήλιου, αλλά όπως φαίνεται δεν επαρκεί ο ήλιος, και πολλοί έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3. Ακόμη και στις δοσολογίες όλοι μιλούν για 2000 ή 5000 IU ημερησίως. Σύμφωνα με Αμερικανικές μελέτες η δόση που βοηθά τον οργανισμό να αποκτήσει D3 είναι 10000 μονάδες ημερησίως για ενήλικες και 4000 ημερησίως για παιδιά 8-18 χρονών. Οι Έλληνες γιατροί συνιστούν 2000-3000 ημερησίως αλλά δεν έχουμε την μέγιστη ωφέλεια. Αν συμπληρώσουμε την βιταμίνη D3 μαζί με Μαγνήσιο και βιταμίνη C τότε έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά αυτό το τρίπτυχο D3, Μαγνήσιο και C, δεν το σταματάμε. Οι γιατροί συστήνουν ότι 3 μήνες παίρνουμε οποιαδήποτε βιατμίνη και 2 μήνες σταματάμε. Έτσι έκανα και εγώ πάντα γιατί φοβόμουν ότι κάτι θα πάθω. Εδώ και χρόνια όμως δεν τις σταματώ ποτέ, γιατί η ωφέλεια είναι μεγίστη. Απλά από Μάϊο μέχρι και Αύγουστο ελλατώνω λίγο την δόση της D3 γιατί εκτίθεμαι λίγο περισσότερο στον ήλιο. Αλλά βάζοντας αντιλιακό δεν ωφελούμεθα από τον ήλιο. Επομένως D3, Μαγνήσιο και C δεν τις κόβουμε αν θέλουμε γερό ανοσοποιητικό.