Η τελευταία εβδομάδα πριν από τη Σαρακοστή είναι αφιερωμένη στα γαλακτοκομικά, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στη νηστεία
Η Βλάχικη γαλατόπιτα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της Τυρινής Εβδομάδας, συνδέεται άμεσα με την παράδοση των κτηνοτροφικών πληθυσμών της Πίνδου. Φτιαγμένη με φρέσκο γάλα, αυγά και αλεύρι ή σιμιγδάλι, χωρίς φύλλο, θυμίζει μια βελούδινη κρέμα που ψήνεται στο φούρνο, γεμίζοντας το σπίτι με το άρωμα του βουτύρου και της βανίλιας.
Η τελευταία εβδομάδα πριν από τη Σαρακοστή είναι αφιερωμένη στα γαλακτοκομικά, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στη νηστεία. Στα χωριά, η γαλατόπιτα ήταν το γλυκό που έφερνε κοντά την οικογένεια, αποτελώντας ένα συμβολικό “αντίο” στις πλούσιες γεύσεις πριν από την περίοδο της εγκράτειας.
Σήμερα, παραμένει ένα αγαπημένο παραδοσιακό γλύκισμα, που αναβιώνει μνήμες από άλλες εποχές και διατηρεί ζωντανή τη γεύση της απλότητας.
Είναι μία συνταγή του σεφ Σάκη Στάμου.
Υλικά:
5 κούπες φρέσκο γάλα
1 κουπα ζάχαρη
3 αυγά
6 κ .σ γοχ
5 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
1/2 ξύσμα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
1 πρεζα αλατι (όσο πιάνουν τα τρία δάχτυλα)
1 κ.σ βούτυρο
Για την επάλειψη με διάλυμα αυγού:
2 κ.σ νερό
1 κ.σ ζάχαρη
1 αυγό
1 κ.Βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις 4 από τις 5 συνολικές κούπες γάλα, την ζάχαρη, τις βανίλιες,το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι και βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τη μια κούπα γάλα και χτυπάμε με σύρμα να γίνει μια ωραία κρέμα
Παίρνουμε με βαθιά κουτάλα από το βραστό γάλα και ρίχνουμε στο μείγμα αυγων ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο βραστό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα
Οταν πήξει ρίχνουμε τη μια κουταλιά βουτύρου να λιώσει
Αδειάζουμε τη κρέμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 30εκ
αλείφουμε την επιφάνεια με το διάλυμα αυγού και πασπαλίζουμε με το βούτυρο
Ψήνουμε αέρα 180 για περίπου 40 λεπτά
Οταν βγει πασπαλίζουμε με ζάχαρη κανέλα
Αφήνουμε να σταθεί να κρυώσει και σερβίρουμε!
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί: