Βουλή: Ομοβροντία της αντιπολίτευσης κατά της ΠΝΠ – «ξέπλυμα» των υποκλοπών Μητσοτάκη

Κοινοποίηση:
5673834-1

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε η πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Πειρεχομένου (ΠΝΠ) που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ημέρα παραίτησης Κοντολέοντα – Δημητριάδη προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις ξεκάθαρες ευθύνες του σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του επιτελικού παρακράτους. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν, ενώ επιφύλαξη δήλωσαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Πριν ανέβει στο βήμα, το νέο θύμα του Predator, Χρήστος Σπίρτζης, ζήτησε από τον αντ΄ αυτού του πρωθυπουργού, Γιώργο Γεραπετρίτη, να ξεκαθαρίσει με ποια ιδιότητα βρίσκεται στη συνεδρίαση. Επικαλούμενος το σχετικό ΦΕΚ, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι πουθενά δεν αναφέρεται πως έχει ανατεθεί στον κ. Γεραπετρίτη τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ΕΥΠ.

«Θα ήθελα να ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος από την κυβέρνηση για την ΕΥΠ ως πολιτικός προϊστάμενος; Ποιος έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία και γιατί δεν είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προΐσταται της ΕΥΠ;» ρώτησε ο κ. Σπίρτζης, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μάξιμο Χαρακόπουλο, να παρεμβαίνει και να σημειώνει πως ο υπουργός Επικρατείας είχε δώσει το «παρών» και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των… νόμιμων επισυνδέσεων.

Ο κ. Γεραπετρίτης αντέτεινε πως το ΦΕΚ που ορίζει τις αρμοδιότητές του, του δίνει αυτό το δικαίωμα, με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεραίνει: «Επομένως κ. Γεραπετρίτη κακώς δεν παραιτηθήκατε κι εσείς…».

«Κουρελόχαρτο»

«Θέλω να αναδείξω το μπάχαλο που έχει προκαλέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης για να μην πάρει ο ίδιος την ευθύνη. Μπορεί να του φταίνε οι διευθυντές, αλλά η αρμοδιότητα και οι ευθύνες τις έχει ο ίδιος, ο οποίος δεν έχει καν το θάρρος να έρθει και να μας απαντήσει» είπε ο κ. Σπίρτζης και αποκάλεσε κουρελόχαρτο την ΠΝΠ, η οποία προβλέπει την ακρόαση του εκάστοτε νέου διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την επαναφορά της πρόβλεψης για έγκριση από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς μίας άρσης τηλεφωνικού απορρήτου από την Υπηρεσία.

Επισήμανε δε την παγίδευση του κινητού του τηλεφώνου από το Predator, αποδίδοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, θύμισε πως τα κακόβουλα sms στάλθηκαν μετά την ανάδειξη των αποκαλύψεων της ΕΦ.ΣΥΝ για τις παρακολουθήσεις πολιτών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ αλλά και των σχετικών ερωτήσεων που κατέθεσε στη Βουλή.

«Τότε, η ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελικό κράτος δεν έδειξαν ευαισθησία. Αυτό που τους ένοιαξε ήταν να μας στείλουν το Predator για να δουν με ποιους μιλάμε. Εμείς, δεν είμαστε σαν κι εσάς, δεν διακινούμε σήματα, δεν ξεσκίσαμε την ΕΥΠ» υπογράμμισε και στις εκτός μικροφώνου αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ, απάντησε: «Ντροπή σας. Αν δεν σας αρέσουν βγείτε έξω…».

Μάλιστα, τα αίματα άναψαν σε σημείο που ο κ. Σπίρτζης φώναξε στους βουλευτές της συμπολίτευσης: «Είστε ωτακουστές και όχι μόνο… Παίξατε πολύ με τη δημοκρατία, μέχρι εδώ».

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «έχουμε στα χέρια μας μια ΠΝΠ που έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και για να κρυφτούν οι ευθύνες του Κυρ. Μητσοτάκη» και κατέληξε λέγοντας τα εξής στον κ. Γεραπετρίτη: «Τι πρωτοβουλία έχει πάρει η κυβέρνηση για to Predatοrq Πώς προστατεύετε τους πολίτες, τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς από το κακόβουλο λογισμικό; Δεν το κάνετε γιατί είστε οι ίδιοι εμπλεκόμενοι γιατί όταν τελείωνε το έργο της η ΕΥΠ, ενεργοποιούσε το Predator».

«Κάνω τον σταυρό μου…»

Λάβρος ενάντια στη ΝΔ ήταν και ο Χάρης Καστανίδης. Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας την επίθεση του πρωθυπουργού κατά του Νίκου Ανδρουλάκη από τη ΔΕΘ, είπε: «Άκουσα έκπληκτος τον πρωθυπουργό να λέει ότι εργαλειοποιεί ο κ. Ανδρουλακης την υπόθεση της παρακολούθησής του» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική μου διαδρομή που ο θύτης απευθύνεται με προπετές ύφος και μιλά για εργειολοποίηση ενώ θα έπρεπε στην καλύτερη περίπτωση να σιωπά. Και το λέω γιατί ελπίζω ότι αύριο δεν θα χρειαστεί να αποδείξουμε ότι ξέρουμε περισσότερα από αυτά που νομίζει η κυβέρνηση…».

Εν συνεχεία, ο κ. Καστανίδης εκτίμησε πως η πλειοψηφία κατέθεσε την ΠΝΠ «για να βγει από την αμηχανία της στιγμής» και «για να δείξει ότι κάτι κάνει», περιλαμβάνοντας σε αυτήν «δύο αμήχανες ιδέες, δύο… θεσούλες» που «τις βάφτισε ιδέες για την ακέραια λειτουργία της ΕΥΠ». «Κάνω τον σταυρό μου κ. Πρόεδρε!» σχολίασε δηκτικά, κάνοντας λόγο για «εντελώς αλυσιτελείς ιδέες, άνευ σημασίας».

«Είναι προφανές κ. Προεδρε ότι θα καταψηφίσουμε», ήταν τα λόγια με τα οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Ξέπλυμα»

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Μαρία Κομνηνάκα κατέστησε σαφές πως αν η κυβέρνηση είναι μια φορά υπόλογη για την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών με τις πρακτικές που ακολουθεί στην Εξεταστική, τότε είναι πολλαπλάσια εκτεθειμένη με την ΠΝΠ με την οποία επιχειρεί να ξεπλυθεί από τις ευθύνες της.

«Είναι αυταπάτη ότι η ΕΥΠ μπορεί έχει πιο φιλολαϊκό πρόσωπο» έκρινε και είπε πως υπάρχει σαφή πολιτική ευθύνη στα κόμματα που άσκησαν διακυβέρνηση για «τη θέσπιση, συντήρηση και λειτουργία του θεσμικού πλαισίου που έχει κάνει κόσκινο το δικαίωμα του λαού στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών».

«Γράφτηκε στο γόνατο…»

Ο Αντώνης Μυλωνάκης, ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, έκανε λόγο για ΠΝΠ που «γράφτηκε στο γόνατο», καθώς «ήρθε πάνω στον πανικό» και την ημέρα της παραίτησης των Παναγιώτη Κοντολέοντα και Γρηγόρη Δημητριάδη. «Η Ελληνική Λύση από την αρχή ήταν ξεκάθαρη, θέλει αλλαγή το θεσμικό πλαίσιο» ξεκαθάρισε και ολοκλήρωσε καλώντας τον κ. Γεραπετρίτη να πάρει πίσω την ΠΝΠ γιατί «είναι κοροϊδία…».

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου δήλωσε επιφύλαξη και δεν καταψήφισε την ΠΝΠ, κάτι που συνέβη και με την ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, η οποία χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών Μητσοτάκη.

«Οι παρακολουθήσεις δεν γίνονται από τον πρωθυπουργό»

Χωρίς καμία διάθεση να σηκώσει το γάντι, ο υπουργός Επικρατείας παρουσιάστηκε στην τοποθέτησή του συγκαταβατικός, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ανάμειξη στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Χαρακτήρισε την ΠΝΠ «άμεση αντίδραση σε όσα ήρθαν στην επιφάνεια» και μίλησε για «απολύτως άμεσες και αναγκαίες παρεμβάσεις». Εξέφρασε δε την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιολογήσει όλες τις προτάσεις που θα τεθούν από την Εξεταστική, παριστάνοντας πως δεν γνωρίζει τον «ακρωτηριασμό» των δικαιωμάτων της μειοψηφίας στην Επιτροπή.

Απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα του κ. Σπίρτζη με πρόφαση ότι δεν θα υπεισέλθει σε ζητήματα που άπτονται του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Δεν θα συζητήσουμε τώρα τα ζητήματα αυτά που αφορούν την αρμοδιότητα άλλης επιτροπής» και διευκρίνισε πως είναι άλλο το ζήτημα των «νόμιμων παρακολουθήσεων» και άλλο το ζήτημα «των παρακολουθήσεων μέσω κακόβουλων λογισμικών», τα οποία αποκάλεσε «οικουμενική και βαθύτατη παθολογία», αλλά και «βιομηχανία καταστροφής της Δημοκρατίας».

«Δεν γίνονται από τον πρωθυπουργό οι παρακολουθήσεις» ισχυρίστηκε και συμπλήρωσε πως αυτές γίνονται με εισήγηση των υπηρεσιών και αποφασίζονται από ανεξάρτητο δικαστή. Μάλιστα, τις αποκάλεσε τεκμηριωμένες και νόμιμες γιατί «ο εισηγητής που είναι η διοίκηση της ΕΥΠ καταθέτει πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει το όνομα, το επώνυμο, τον χρόνο, τον λόγο και την υποκείμενη αιτιολογία».

«Άρα, βεβαίως, όταν ο εισαγγελέας εκδώσει τη διάταξη του, η διάταξη εγκολπώνει την τεκμηρίωση. Όλες οι αποφάσεις που εκδίδονται από τον εισαγγελέα είναι δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες είναι εξ ορισμού νόμιμες και τεκμηριωμένες» κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: