Σε έκθεση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βουλγαρίας, αναφέρεται ότι Ρώσοι πράκτορες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια, με σαφή κατεύθυνση την Βοσνία στην οποία ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων Μ.Ντόντικ δήλωσε ξανά αυτονομία.
«Σε περιφερειακή πτυχή, οι έμμεσες προσπάθειες της Μόσχας να δημιουργήσει μια δεύτερη ζώνη αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενη τα υπάρχοντα προβλήματα και αντιφάσεις στην περιοχή, θα παίξει καταστροφικό ρόλο.
Η δραστηριότητα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών εντός του εδάφους ορισμένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αυξήθηκαν σημαντικά το 2022, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η ζημιά που προκλήθηκε από την απέλαση Ρώσων διπλωματών από διάφορες χώρες της Ευρώπης».
Αυτό αναφέρεται στην έκθεση για τις δραστηριότητες της Βουλγαρικής Υπηρεσίας «Στρατιωτικών Πληροφοριών» για το 2022.
Η Υπηρεσία είναι μέρος των Βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων και υπάγεται άμεσα στον Υπουργό Άμυνας.
Η βουλγαρική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει επίσης ότι «εμφανίζεται μια μόνιμη τάση για αύξηση των κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, έχουν υποβληθεί σε επανειλημμένες και συνεχείς επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο.
Η χρήση κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αντικειμένων ζωτικής σημασίας υποδομής σε συνδυασμό με άλλες υβριδικές τεχνικές και εχθρικές ενέργειες, όπως η οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και παραπληροφόρησης μεγάλης κλίμακας και προσπάθειες πρόκλησης κοινωνικής δυσαρέσκειας και μεταναστευτικών διαδικασιών, σαμποτάζ και δολιοφθοράς θα συνεχιστούν το 2023. Αυτό θέτει σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο μηχανισμούς για μια σοβαρή δοκιμή λήψης αποφάσεων και αντιμετώπισης πιθανής επιθετικότητας», καταλήγει η έκθεση μεταξύ άλλων.
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης απειλεί με αυτονόμηση του σερβικού τμήματος της Βοσνίας
Ο Μίλοραντ Ντόντικ απειλεί ξανά με αυτονομισμό, αλλά αυτή τη φορά τα σχέδιά του πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, τονίζουν αλβανικές πηγές.
Ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρόεδρος της σερβικής οντότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σχεδιάζει να κηρύξει αυτονομία ξανά από το κράτος.
“Αυτές οι απειλές ακούγονται συχνά από αυτόν. Αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικό να ακουστούν πιο προσεκτικά”, αναφέρει ειδικός.
“Με την κλιμάκωση των προβλημάτων γύρω από το Κοσσυφοπέδιο, επιδεινώθηκαν και οι συνθήκες για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη», γράφει και η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.
«Ο Ντόντικ μιλάει για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», γράφει η εφημερίδα και υπενθυμίζει ότι «το Σερβοβοσνιακό Κοινοβούλιο το 2021 έχει κάνει για αυτό το θέμα ήδη τα πρώτα βήματα.
Όμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σταμάτησε τα σχέδια του Ντόντικ.
Ο Ντόντικ σημείωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν μηδενική ανοχή για πειράματα στα Δυτικά Βαλκάνια. Τα περιθώρια ελιγμών της σερβικής πλευράς μειώθηκαν πολύ γρήγορα στο μηδέν.
«Τι έχει αλλάξει από προηγούμενες φορές, που ο Ντόντικ ξαναβάζει το δημοψήφισμα στο τραπέζι;», ρωτά ο ειδικός ο οποίος τονίζει ότι το όλο ζήτημα είναι σχέδιο του Ντόντικ σε συνεργασία με Ρωσία.
Η σύγκρουση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου εισέρχεται στην τελική της φάση», πιστεύει ο ειδικός Αντρές Ερνστ.
«Η κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ταίριαζε και στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Μπορεί να παρουσιαστεί για άλλη μια φορά ως εγγυητής της σταθερότητας και ίσως να αναβάλει ξανά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου».
“Η εφαρμογή δημοψηφίσματος από τους Σερβοβόσνιους θα οδηγούσε σε πόλεμο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τέτοιου είδους πειράματα και σκέψεις απολαμβάνουν και πάλι κάποια αποδοχή μεταξύ των διπλωματών στη Δύση», τονίζει ο ίδιος.
Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά και η Βοσνία, ένα “κράτος” που αποτελείται από Τρεις εθνότητες με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό.
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μ. Ντόντικ ετοιμάζει το δικό του σχέδιο, που αφορά απόσχιση με την βοήθεια του Πούτιν, και την πιθανή βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδειστερία, προκαλώντας ανησυχία στα Βαλκάνια.
Η “φωτιά” που θα ανάψει στην Βοσνία θα επηρεάσει όλα τα Βαλκάνια και πιθανόν να δούμε εξελίξεις και στην Σερβία. Ο κίνδυνος διάχυσης του πολέμου στην βαλκανική χερσόνησο είναι ορατός πιο πολύ από ποτέ.