Βουλγαρία: Το 37% των πολιτών εκφράζει ικανοποίηση για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, το 47% έχει αντίθετη άποψη

Κοινοποίηση:
w08-194844VSH1068

Η Βουλγαρία είναι η χώρα με τα περισσότερα νοσοκομεία στην ΕΕ κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκε σήμερα στο κέντρο Τύπου του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (BTA).

Η έρευνα διενεργήθηκε από το ίδρυμα ερευνών Trend και από επιτροπή ειδικών σε θέματα οικονομίας και πολιτικής (ECEP). Παρουσιάστηκε από τoν Αρκάντι Σαρκόφ (ECEP) και τον Ντίμιταρ Γκάνεφ (Trend) σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στη Βουλγαρία».

Η έρευνα έδειξε ότι 37% των Βούλγαρων είναι ικανοποιημένο από την πρόσβαση που έχει στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ 47% δηλώνει δυσαρεστημένο. 53 νοσοκομεία αντιστοιχούν σε κάθε εκατομμύριο πολιτών στη Βουλγαρία, αναφέρει η μελέτη. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 ερωτηθέντων.

Η πλειονότητα των Βούλγαρων εκφράζει δυσαρέσκεια για το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 53% θεωρεί σοβαρό πρόβλημα το κόστος των ιατρικών εξετάσεων, το 27% έχει παραλείψει να επισκεφθεί γιατρό λόγω έλλειψης χρημάτων, το 19% έχει σταματήσει να παίρνει φάρμακα για τον ίδιο λόγο.

Μεταξύ 2015 και 2019, οι πωλήσεις φαρμάκων κατέγραψαν μείωση της τάξης του 4%. Κατά μέσο όρο το 2019, ένα βουλγαρικό νοικοκυριό δαπανούσε περίπου 460-500 λέβα (230-255 ευρώ) τον χρόνο για θέματα υγείας, εκ των οποίων το 60-80% αφορούσε αγορά φαρμάκων, είπε ο Σαρκόφ.

Πάνω από το 55% των πολιτών μπορεί να επισκεφθεί ιατρό την ίδια ημέρα, ενώ το 25% μπορεί να κλείσει ραντεβού για την επόμενη, σύμφωνα με τον Γκάνεφ. Μόλις 4% των ερωτηθέντων χρειάστηκε να περιμένει πάνω από έναν μήνα για να εξεταστεί από ειδικευμένο ιατρό. Περίπου 36%, κυρίως άνθρωποι άνω των 50 ετών, δήλωσε ότι χρειάστηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Τα νοσοκομεία της Βουλγαρίας είναι ψηλά στη λίστα της ΕΕ με τη μικρότερη αναμονή ασθενών. Το 2019, μόλις το 4,9% δήλωνε δυσαρεστημένο για τον χρόνο αναμονής. Περίπου 2% εξέφραζε δυσαρέσκεια για την απόσταση που χρειάστηκε να διανύσει μέχρι το νοσοκομείο και για την κατάσταση των ασθενοφόρων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: