Βουλγαρία: 4ο έτος πολιτικής αστάθειας και 8η εκλογική αναμέτρηση – Ο σκοτεινός ρόλος του Πεέφσκι

Κοινοποίηση:
77a7141ac564a863d934c6de697ea20d_XL-696x464

Η Βουλγαρία οδεύει προς όγδοες βουλευτικές εκλογές σε μόλις τέσσερα χρόνια, καθώς η χώρα συνεχίζει να παλεύει με μια σοβαρή πολιτική κρίση, με τον Μπόικο Μπορίσοφ, ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος GERB, να ανακοινώνει την Τρίτη ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός και να «αναλάβει τη φροντίδα αυτής της διαλυμένης χώρας».

Ανακοίνωσε ότι το GERB δεν θα συμφωνήσει με τις κυβερνητικές επιλογές που προτείνονται από άλλα πολιτικά κόμματα, καθώς αρνούνται να έχουν πρωθυπουργό τον ηγέτη τους, Μπόικο Μπορίσοφ.

«Με ανακούφιση αποσύρω τη δήλωσή μου ότι θα γίνω πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να διορθωθεί αυτό το χάος και αυτή η λάσπη (στη Βουλγαρία)», δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ με το χαρακτηριστικό του ύφος την Τρίτη, σύμφωνα με την Euractiv.

Ο ηγέτης του GERB διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 2009 έως το 2021, αλλά τα σκάνδαλα διαφθοράς που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του τον κατέστησαν δύσκολο πολιτικό εταίρο.

Ο Μπορίσοφ είναι γνωστό ότι αλλάζει γρήγορα γνώμη για την κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική χαλάρωσης του νεκρού πολιτικού εναγκαλισμού στο βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Η δεύτερη πολιτική δύναμη είναι ο φιλοευρωπαϊκός φιλελεύθερος συνασπισμός Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία (PP-DB), ο οποίος επιμένει ότι ο Μπορίσοφ πρέπει να εγκαταλείψει τις πρωθυπουργικές φιλοδοξίες του και να δηλώσει ότι θα βοηθήσει στην πολιτική απομόνωση του βουλευτή Ντελιάν Πέεφσκι, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για διαφθορά.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ αρνείται να υπογράψει τα πολιτικά έγγραφα που προτείνει το PP-DB, τα οποία περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση της εκλογής του γενικού εισαγγελέα και τη συνέχιση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

Ο σκοτεινός ρόλος του Πεέφσκι
Η παρεξήγηση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων σχηματισμών έχει μπλοκάρει τις εργασίες του κοινοβουλίου για ένα μήνα από τις τελευταίες εκλογές και δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικά συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα, ο Μπορίσοφ πρότεινε να εκλεγεί ο ίδιος πρωθυπουργός, ενώ στο PP-DB θα ανατεθεί η θέση του κοινοβουλευτικού προέδρου.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι αν συνέβαινε αυτό, θα πετύχαινε οπωσδήποτε την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη.

Η πρόταση απορρίφθηκε επειδή ο Μπορίσοφ δεν συμφώνησε να απομονώσει τον Πεέφσκι και το κόμμα του MRF-Νέα Αρχή, το οποίο κατηγορήθηκε για μεγάλης κλίμακας παράνομη εξαγορά ψήφων στις τελευταίες εκλογές.

«Ας σεβαστούμε την ψήφο του λαού. Εμείς τους δίνουμε μια λύση για να βγουν από την κρίση, αλλά το PP-DB θέλει να την εμβαθύνει», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Σε απάντηση, ο συμπρόεδρος του PP-DB και πρώην πρωθυπουργός Κιρίλ Πετκόφ κατηγόρησε τον Μπορίσοφ ότι επιλέγει μεταξύ της Βουλγαρίας και του Πεέφσκι.

«Η εξάρτηση στην πολιτική έχει αποδειχθεί το μεγαλύτερο ελάττωμα. Το να είσαι δίπλα σε ελεύθερους ανθρώπους είναι προνόμιο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το όνειρο του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Πετκόφ.

Το PP-DB κατηγορεί τον Μπορίσοφ ότι εργαζόταν επί χρόνια για να αυξήσει ανεπίσημα την εξουσία του Πεέφσκι.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι υποπτεύονται ότι ο Πεέφσκι εγκαθίδρυσε σκιώδη έλεγχο στις ειδικές υπηρεσίες, την εισαγγελία και τα δικαστήρια.

Πριν από τρία χρόνια, οι υποψίες αυτές εντάθηκαν μετά την επιβολή κυρώσεων στον Πεέφσκι από τις ΗΠΑ βάσει του νόμου Μαγκνίτσκι για διαφθορά και στη συνέχεια από το Ηνωμένο Βασίλειο για παρόμοιους λόγους.

Αυτό δεν επηρέασε την πολιτική καριέρα του Πεέφσκι, ο οποίος τον Αύγουστο (2024) κατάφερε να διασπάσει ένα από τα παλαιότερα κόμματα της Βουλγαρίας, το MRF (ALDE), για να σχηματίσει ένα εναλλακτικό κόμμα, το MRF-Νέα Αρχή, το οποίο έγινε η τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη με 11,5% των ψήφων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response