Η αστυνομία του Βατικανού συνέλαβε τον Gianluigi Torzi, έναν Ιταλό μεσάζοντα που συμμετείχε σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία, στην οποία το Βατικανό χρησιμοποίησε χρήματα της Εκκλησίας για να αγοράσει ένα πολυτελές κτίριο στο Λονδίνο ως επένδυση.
Ο Τόρζι, ο οποίος συνελήφθη μετά από ανάκριση από δικαστές του Βατικανού, κατηγορήθηκε για εκβιασμό, υπεξαίρεση, απάτη κατ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Βατικανού. Ο Τορζή είναι το πρώτο άτομο που συνελήφθη σε σχέση με τη συμφωνία.
Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την παύση πέντε υπαλλήλων του Βατικανού, την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας του Βατικανού και την αποχώρηση του πρώην επικεφαλής της Αρχής Οικονομικών Πληροφοριών του Βατικανού (ΟΕΕ).
Ο Torzi ήταν ο θεματοφύλακας του Βατικανού για τη συμφωνία, στην οποία η Γραμματεία του Βατικανού αγόρασε ένα κτίριο στην περιοχή Chelsea του Λονδίνου πριν από αρκετά χρόνια για 200 εκατομμύρια δολάρια.
Είναι σπάνιο γεγονός το να συλληφθεί και να κρατηθεί ένας Ιταλός πολίτης στο Βατικανό. Οι περισσότεροι από αυτούς που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στο παρελθόν, ήταν είτε πολίτες του Βατικανού είτε Ιταλοί υπάλληλοι της μικροσκοπικής πόλης.
Η έρευνα αποκαλύφθηκε την 1η Οκτωβρίου, όταν η αστυνομία του Βατικανού εισέβαλε στα γραφεία της Γραμματείας του Κράτους, που είναι η διοικητική καρδιά της Καθολικής Εκκλησίας και τα γραφεία της Αρχής Οικονομικών Πληροφοριών του Βατικανού (ΟΕΕ) και κατάσχεσε έγγραφα και υπολογιστές.
Τον Φεβρουάριο, η αστυνομία του Βατικανού εισέβαλε στο σπίτι και το γραφείο ενός ιερέα που εργαζόταν στη Γραμματεία του Κράτους τη στιγμή της αγοράς και είπε ότι ήταν ύποπτος για υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά.
Με… σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο, οι ερευνητές του Βατικανού ανακάλυψαν επίσης ότι κατά τη διαχείριση της αγοράς του κτιρίου του Λονδίνου, λεηλατήθηκαν εκατομμύρια ευρώ από το «denarius Saint-Pierre», το οποίο χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση των φιλανθρωπικών οργανώσεων του Πάπα σε όλο τον κόσμο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος και άλλοι αξιωματούχοι του Βατικανού υπερασπίστηκαν τη χρήση χρημάτων της Εκκλησίας για επενδύσεις σε ακίνητα, εφόσον είναι ηθικές. Είπε πέρυσι, ότι τα χρήματα της Εκκλησίας δεν πρέπει να «φυλάσσονται σε συρτάρι» αλλά να αφήνονται να αυξηθούν, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν περισσότερα καλά.