Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αποτελούν βασικό παράγοντα διαμόρφωσης κλίματος στο χρηματιστήριο και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να υπαγορεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις κινήσεις εγχώριων και διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων.
Οι ενδείξεις εκτόνωσης της έντασης οδήγησαν χθες την αγορά σε εντυπωσιακό ριμπάουντ και σε σημαντικά ημερήσια κέρδη. Σήμερα το κλίμα αλλάζει πάλι, καθώς διαπιστώνεται ότι η “εκτόνωση” ήταν περισσότερο έκφραση επιθυμιών παρά πραγματική εξέλιξη.
Η κατάσταση αυτή θα συντηρεί την αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο. Σημαντική θα είναι και η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου βασική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τα στοιχεία για τις επιπτώσεις στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
Το θέμα των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία θα απασχολεί βέβαια συνεχώς και το ΧΑ, επιτείνοντας τη μεταβλητότητα και τις πιέσεις.
Προς το παρόν, μετά τη χθεσινή ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση το ελληνικό χρηματιστήριο επιστρέφει σε καθοδική τροχιά – κόντρα μάλιστα στην τάση των ευρωπαϊκών, που κινούνται σήμερα ανοδικά ( DAX, FTSE100, CAC40 +0,55%)
Ιδιαίτερα θετική εικόνα διαμορφώνεται στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 5ετούς σημείωσε νωρίτερα ιστορικό ρεκόρ, υποχωρώντας κατά 4,3 μονάδες βάσης στο 0,292%. Οριακά κάτω από 1,09% έπεσε η απόδοση του 10ετούς, υποχωρώντας κατά 8,3 μονάδες βάσης.
Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρές απώλειες και οι δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με πολύ μικρό όγκο συναλλαγών. Τώρα βρίσκονται κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε -1,57% στις 637,62 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 640, 5 με απώλειες 1,10%
Ο FTASE25 χάνει 1,20% υποχωρώντας στις 1.550,6 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -4,18% και τώρα βρίσκεται στο -3,30%. Alpha -4%, Eurobank -3,4%, Εθνική και Πειραιώς -3%, Attica Bank -1,1%, Τρ. Ελλάδος +0,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον τρεις μετοχές Coca-Cola +1,5% (μετά από σημαντικές απώλειες τις προηγούμενες μέρες) ΟΛΠ +0,7%, Ελλάκτωρ +0,5%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δύο εταιρείες διυλιστηρίων -τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil που υποχωρούν κατά 2,5%. Ακολουθούν Βιοχάλκο -2,4%, Μυτιληναίος -2%, Φουρλής -1,8%, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ -1,3%.