Βράζει η Μέση Ανατολή – Θα χτυπήσουμε το Ιράν λέει το πυρηνικό Πακιστάν – Ένταση και με Ιράκ – Πυρά Ιορδανίας σε Ισραήλ

Κοινοποίηση:
ragdaies ekselikseis

Χαοτική είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς μετά τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν στο Ιράκ που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ιρακινής κυβέρνησης και των Κούρδων, η Τεχεράνη εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις και κατά στόχων στο έδαφος του Πακιστάν, ανοίγοντας νέα μέτωπα και κλιμακώνοντας τον κύκλο της βίας.
Το Πακιστάν, το οποίο διαθέτει πυρηνικά όπλα, έκανε λόγο για παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας και προειδοποίησε με σκληρά αντίποινα, ενώ οργή επικρατεί και στο Ιράκ αλλά και στους Κούρδους για τα χθεσινά «εγκλήματα» του Ιράν, με τους Ιρακινούς να υποστηρίζουν πως είναι πιθανό να ανασταλεί η συμφωνία ασφαλείας με το Ιράν.
Την ίδια στιγμή, οι αντάρτες Houthis συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – τελευταίο «θύμα» τους ήταν το ελληνόκτητο πλοίο Zografia – ενώ στη Γάζα, οι Ισραηλινοί αν και συμφώνησαν στη διανομή φαρμάκων στους ομήρους της Hamas και ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στα νότια εδάφη, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς.

Μέτωπο Ιράν – ΠακιστάνΟι αεροπορικές επιθέσεις του Ιράν κατά στόχων στο έδαφος του Πακιστάν κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση μεταξύ των δύο κρατών, αν και είναι σύνηθες ένοπλες οργανώσεις και από τις δύο πλευρές να εξαπολύουν και να ανταλλάσσουν πυρά.

Ωστόσο, σε αυτές τις επιθέσεις δεν υπήρχε μέχρι στιγμής εμπλοκή των δύο στρατών.
Το Ιράν εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα κατά βάσεων της σουνιτικής οργάνωσης Jaish al-Adl (πρόκειται για οργάνωση που διεκδικεί την ανεξαρτησία περιοχών του νοτιοανατολικού Ιράν), η οποία φέρεται να ζητά την ανεξαρτησία της επαρχίας Balochistan, η οποία απλώνεται κατά μήκος της συνοριακής γραμμής των 1.000 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο κρατών.
Το Πακιστάν υποστηρίζει πως από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν δύο παιδιά ηλικίας 11 μηνών και έξι ετών, καθώς και ότι τραυματίστηκαν ακόμα δύο γυναίκες και μια έφηβη κοπέλα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με πυραύλους και τρία ή τέσσερα drones, τα οποία έπληξαν διάφορα κτήρια, όπως ένα τζαμί και μια κατοικία.

Τι λένε οι Φρουροί της Επανάστασης

Όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, οι Φρουροί της Επανάστασης και συνοριακές δυνάμεις του Ιράν εξαπέλυσαν επίθεση για την καταστροφή πυρήνα της οργανώσης Jaish al-Adl, την οποία το Ιράν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
«Οι ιρανικές συνοριακές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση εναντίον ενός ένοπλου πυρήνα της τρομοκρατικής ομάδας Jaish al-Adl στην περιοχή της πόλης Rask.
Ένας από τους τρομοκράτες σκοτώθηκε και τα υπόλοιπα μέλη του πυρήνα τράπηκαν σε φυγή.
Kατόπιν καταδίωξης, εντοπίστηκαν και περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις των Φρουτών της Επανάστασης και της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης του Ιρανικού Στρατού και εξουδετερώθηκαν» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι κατά την επιχείρηση ανακαλύφθηκαν στην κατοχή των τρομοκρατών αρκετά όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικά και εξοπλισμός κατασκευής βομβών.
«Το σχέδιο τους για τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας τόσο στο Ιράν όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ματαιώθηκαν» τονίζει η ανακοίνωση.

Θα απαντήσουμε

Ανώτερος Πακιστανός αξιωματούχος υποστήριξε πως το Πακιστάν δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση από το Ιράν για το επικείμενο χτύπημα.
Όπως είπε, το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε τόπο και σε χρόνο που θα επιλέξει η χώρα, επισημαίνοντας ότι θα είναι ένα χτύπημα μετρημένο και σύμφωνο με τις προσδοκίες της κοινής γνώμης.
«Το Ιράν δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που είναι αποσταθεροποιητικό και που θα έχει αμοιβαίες συνέπειες» ανέφερε ο Πακιστανός αξιωματούχος.

Ανακαλεί τον πρέσβη στην Τεχεράνη

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, το οποίο νωρίτερα χαρακτήρισε παράνομα τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, ανακοίνωσε πως ανακαλεί τον πρέσβη του από το Ιράν και ότι δεν θα επιτρέψει στον Ιρανό πρέσβη να επιστρέψει στο Πακιστάν.
«Αυτή η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν είναι εντελώς απαράδεκτη και ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες» υποστήριξε το ΥΠΕΞ του Πακιστάν.
«Το Πακιστάν λέει πάντα πως η τρομοκρατία είναι κοινή απειλή για όλες τις χώρες της περιοχής και απαιτεί συντονισμένη δράση (…).
Τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν συμμορφώνονται προς τις σχέσεις καλής γειτονίας και θα μπορούσαν να κλονίσουν τη διμερή εμπιστοσύνη» ανακοίνωσε το Πακιστάν.
Σημειώνεται πως Ιράν και Πακιστάν, το οποίο διαθέτει πυρηνικά όπλα, το τελευταίο διάστημα είχαν αυξήσει τη συνεργασία τους καθώς διεξήγαγαν και κοινές ναυτικές ασκήσεις.

Ένταση και με Ιράκ – Προς αναστολή συμφωνία ασφαλείας με το Ιράν

Σημειώνεται πως η πυραυλική αυτή επίθεση, έγινε λίγες ώρες κατόπιν αντίστοιχου πυραυλικού πλήγματος στο Erbil, στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές στο βόρειο Ιράκ.
Οι Φρουροί της Επανάστασης που ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης, υποστήριξαν ότι έπληξαν το αρχηγείο της ισραηλινής Mossad, επιχείρημα πάντως που απέρριψαν κατηγορηματικά τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Ιρακινοί.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άμαχοι, με την ιρακινή κυβέρνηση να ανακαλεί τον πρέσβη της από την Τεχεράνη και να κάνει λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.
Είναι τέτοια η ένταση που επικρατεί στο Ιράκ, με τον υπουργό Άμυνας του Ιράκ Thabet al-Abbasi να υποστηρίζει πως είναι πιθανό να ανασταλεί η συμφωνία ασφαλείας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν.

Νέες επιθέσεις Houthis – Βομβαρδισμοί Αμερικάνων στην Υεμένη

Η ένταση όμως παραμένει και στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους Houthis να συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά των πλοίων που διέρχονται της περιοχής, απειλώντας το παγκόσμιο εμπόριο και τον ασφαλή και ομαλό ανεφοδιασμό των παγκόσμιων αγορών με καύσιμα και προϊόντα.
Τελευταίο θύμα των Houthis ήταν το ελληνόκτητο σημαίας Μάλτας πλοίο «Zografia», το οποίο δέχθηκε πυραυλικό πλήγμα με αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές.
Πάντως, τις επιθέσεις κατά των υποδομών των Houthis στην Υεμένη συνεχίζουν και οι Αμερικάνοι, οι οποίοι έπληξαν (αυτή ήταν η τρίτη επιχείρηση σε λιγότερο από μια εβδομάδα) εγκατάσταση των ανταρτών, από την οποία επρόκειτο να εξαπολύσουν 4 πυραύλους κατά εμπορικών πλοίων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προσθέσουν τους Houthis στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη διεθνή συμμαχία κατά των Houthis προκειμένου να μη συνδράμει στην κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αναφέροντας πως το ζήτημα χρήζει κυρίως διπλωματικής, και όχι στρατιωτικής, παρέμβασης.

ΗΠΑ: Δεν επιδιώκουμε περιφερειακή σύρραξη

Σε δηλώσεις του από το Davos, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν περιφερειακή σύρραξη.
«Απεναντίας, επιδιώκουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της σύρραξης και να δημιουργήσουμε συνθήκες (που θα ευνοήσουν την) αποκλιμάκωση» υπογράμμισε ο Sullivan.
Βόμβες και φάρμακα στη Γάζα

Όσον αφορά το κύριο μέτωπο, τον πόλεμο Ισραήλ – Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, αυτός συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραηλινών και Hamas με παρέμβαση του Κατάρ και της Γαλλίας για την άμεση διανομή φαρμάκων σε 45 ομήρους που κρατά η Hamas και για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι κινδυνεύουν με λιμό και με θανατηφόρες αρρώστιες.
Όπως έγινε γνωστό, η βοήθεια αυτή πρόκειται να παραδοθεί σήμερα Τετάρτη 17/1 στην Αίγυπτο και μέσω του περάσματος της Rafah θα παραδοθεί στη Γάζα.
Οι Ισραηλινοί εκτιμούν πως στα χέρια της Hamas βρίσκονται 132 όμηροι, εκ των οποίων το ένα τρίτο πάσχει από χρόνιες ασθένειες και χρειάζεται θεραπεία.

Δεκάδες νεκροί

Πάντως, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνέχισαν τόσο χθες όσο και σήμερα τα ξημερώματα τους βομβαρδισμούς στα νότια εδάφη της Γάζας με ιδιαίτερη ένταση, πλήττοντας ακόμα και στόχους κοντά σε νοσοκομεία της Khan Yunis.
Οι βομβαρδισμοί αυτοί προκάλεσαν πανικό και ανάγκασαν εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο κοντά στο ιορδανικό νοσοκομείο να τραπούν σε φυγή, ενώ πληροφορίες από την παλαιστινιακή πλευρά κάνουν λόγο για τουλάχιστον 81 νεκρούς από τους νυχτερινούς αυτούς βομβαρδισμούς.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα υπολογίζονται σε 24.448, τη στιγμή που οι τραυματίες ξεπερνούν τους 61.500.

Σφοδρή αντίδραση Ιορδανίας

Ο βομβαρδισμός του ιορδανικού στρατιωτικού νοσοκομείου στην Khan Yunis προκάλεσε την έντονη αντίδραση του στρατού της Ιορδανίας, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ένα μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου και ένας Παλαιστίνιος ασθενής στη μονάδα εντατικής θεραπείας τραυματίστηκαν, καθώς το νοσοκομείο υπέστη ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Χωρίς τηλεπικοινωνίες

Σημειώνεται πως η Γάζα παραμένει χωρίς τηλεπικοινωνίες από τις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την NetBlocks, υπηρεσία παρακολούθησης της διαδικτυακής δραστηριότητας.
Όπως αναφέρεται πρόκειται για την πιο μακρά διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.
Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη Γάζα συνδυαζόταν πάντα με ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών.
Ο IDF έχει ανακοινώσει πως σύντομα θα τερματιστεί και η εντατική φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νότια Γάζα, όπου εκτιμά ότι βρίσκεται η ηγεσία της Hamas και ότι ο πόλεμος θα περάσει σε μια νέα φάση, με πιο στοχευμένες επιθέσεις.

Υπόγεια τούνελ μήκους 720 χιλιομέτρων

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν τον περασμένο Δεκέμβριο πως το υπόγειο δίκτυο των τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας εκτεινόταν σε ένα μήκος περίπου 400 χιλιομέτρων.
Πλέον, οι Ισραηλινοί πιστεύουν πως οι υπόγειες σήραγγες εκτείνονται από 560 έως και 720 χιλιόμετρα και ότι έχουν περισσότερες από 5.700 εισόδους και εξόδους.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην Khan Yunis το υπόγειο δίκτυο είναι μήκους 160 χιλιομέτρων.

Times: Έτοιμη η Παλαιστινιακή Αρχή να πάρει τον έλεγχο της Γάζας μαζί με τη Δυτική Όχθη

Έτοιμη να πάρει τον έλεγχο της Γάζας μαζί με τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ δηλώνει η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως υποστήριξε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στο Λονδίνο, Hussam Zomlot.
«Τώρα είναι η ώρα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να πάρει αμέσως τον έλεγχο ολόκληρου του εδάφους της Δυτικής Όχθης, της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας» υπογράμμισε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Times ο Zomlot, αναφέροντας πως η παλαιστινιακή πλευρά απορρίπτει οποιαδήποτε στρατιωτική ή μερική λύση στο πρόβλημα της Γάζας.
«Η Γάζα είναι αναπόσπαστο μέρος του κράτους της Παλαιστίνης και είμαστε ενάντια στην επιθυμία του Ισραήλ να χωρίσει τη Λωρίδα από τα υπόλοιπα εδάφη» επισήμανε ο Zomlot, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα απέρριπταν οποιαδήποτε προσπάθεια των Ισραηλινών να αντιμετωπίσει τη Γάζα ως ξεχωριστή οντότητα από τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Ismail Haniyeh είπε ότι ήταν ανοιχτός στην ιδέα μιας ενοποιημένης παλαιστινιακής διοίκησης για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Θα του…..μια μαντρα…..του Ιραν απλυτα πακια! Αντε γιατι αρκετα!

Comments are closed.