Βρέθηκαν στο Τατόι τέσσερις βασιλικές άμαξες -Σε άριστη κατάσταση, κανείς δεν ήξερε πού ήταν (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
1

Μια απρόσμενη ανακάλυψη στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, ανακοίνωσε ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου.

Όπως ανακοινώθηκε και επισήμως βρέθηκαν στο Τατόι οι βασιλικές άμαξες που κανείς μέχρι σήμερα δεν γνώριζε την ύπαρξή τους.

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνουμε σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου καθώς και σε όλους τους φίλους του Τατοΐου οτι εντοπίστηκαν από την διεύθυνση συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού οι βασιλικές άμαξες. Μέχρι σήμερα ουδείς ήταν σίγουρος για το που βρίσκονται και σε ποια κατάσταση.
Είναι τουλάχιστον 4 μεταξύ των οποίων και η κλειστή άμαξα, η πιο σημαντική της βασιλικής συλλογής με την οποία έγινε ο γάμος της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας.

Οι περίφημη ιστορία της άμαξας που βρέθηκε στο Τατόι
Η ιστορία της άμαξας αυτής είναι συναρπαστική. Όπως μας πληροφορεί ο Πρίγκιπας Μιχαήλ στα Απομνημονεύματά του η άμαξα αυτή αγοράστηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο Α’ περί το 1871. Η άμαξα αυτή ανήκε στον κόμη του Σαμπόρ, πρώην Δούκα το Μπορντό, γνωστός και ως Ερρίκος Ε’ των νομιμοφρόνων.

2

Με τη μία άμαξα που βρέθηκε έγινε ο γάμος του Διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας, ο γάμος του Διαδόχου Παύλου και της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης και τελευταία ο γάμος της Πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος

Με τη μία άμαξα που βρέθηκε έγινε ο γάμος του Διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας, ο γάμος του Διαδόχου Παύλου και της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης και τελευταία ο γάμος της Πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος
Με τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870 ο Ναπολέων Γ’ ανετράπη, ακολούθησε μια ασθενής δημοκρατία και η παλινόρθωση της μοναρχίας φάνηκε ξανά εφικτή. Δυστυχώς όμως το φιλομοναρχικό ρεύμα είχε διαιρεθεί στα δύο. Στους υποστηρικτές του Κόμη των Παρισίων και τους οπαδούς του Κόμη του Σαμπόρ. Ο Κόμης του Σαμπόρ έρχεται σε συμφωνία με τον Κόμη των Παρισίων και τον ορίζει διάδοχό του μιας και ο ίδιος δεν είχε παιδιά και δεν μπορούσε να διασφαλιστεί η διαδοχή. Όλοι πλέον θεωρούσαν την μοναρχία δεδομένη και για τον λόγο αυτά παραγγέλνουν την άμαξα του Κόμη με την οποία θα έμπαινε ως Βασιλιάς Ερρίκος Ε’ στο Παρίσι. Μια πολύ σοβαρή όμως διαφωνία του με την Εθνοσυνέλευση, για την σημαία της χώρας, ματαιώνει την παλινόρθωση των Βουρβώνων και η άμαξα μένει αχρησιμοποίητη.
Το 1883 ο Κόμης του Σαμπόρ πεθαίνει, ο Κόμης των Παρισίων δεν ανεβαίνει στον Θρόνο και του μένει η άμαξα την οποία και πουλά στον Βασιλιά Γεώργιο Α’ των Ελλήνων. Η αμάξα τροποποιήθηκε μιας και πάνω από τους θυρεούς του Γαλλικού Οίκου ζωγραφίστηκαν οι θυρεοί της Ελληνικής Δυναστείας και χρησίμευσε ως η επίσημη άμαξα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας.

Η αμαξα που μετέφερε τους μελλόνυμφους
Με αυτή την άμαξα έγινε ο γάμος του Διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας, ο γάμος του Διαδόχου Παύλου και της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης και τελευταία ο γάμος της Πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος των Αστουριών.

1

Οπως ανακοίνωσαν οι Φιλοι κτήματος Τατοϊού η συγκεκριμένη άμαξα είναι σχεδόν ίδια με την δική μας και ανήκει στην συλλογή αμαξών του κόμη του Σαμπόρ, στο Château de Chambord έξω από το Παρίσι

Λογικά ανάμεσα στις 4 άμαξες που έχουν εντοπιστεί είναι και το εξαιρετικό ανοιχτό Άσκοτ Λαντό με το οποίο έγινε ο γάμος των Βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιστορικού Κώστα Σταματόπουλου εξαρτήματα των βασιλικών αμαξών υπήρχαν μέχρι πρότινος στα χέρια απογόνων, του υπεύθυνου συντηρητή βασιλικών αμαξών των Ανακτόρων. Μακάρι και αυτά να δοθούν για την αποκατάσταση των αμαξών.

Οι σωστικές ενέργειες του ΥΠΠΟ για το κτήμα στο Τατόι
Στο αμέσως προσεχές διάστημα το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει με τα πρώτα σωστικά μέτρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας οι άμαξες βρίσκονται, ευτυχώς ακόμα, σε καλή κατάσταση.
«Η χαρά και η συγκίνηση όλων μας είναι πολύ μεγάλη μιας και πλέον μπορούμε να διασφαλίσουμε οτι θα έχουμε στο Τατόι ένα λαμπρό Μουσείο Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων όπως στα περισσότερα αντίστοιχα μουσειακά πολιτιστικά σύνολα σε όλη την Ευρώπη! Η πρόταση του Συλλόγου στην οποία και θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος είναι το νέο Μουσείο να χωροθετηθεί στο νέο Βουστάσιο όπου υπάρχει αρκετός χώρος για να εκτεθούν όλα τα βασιλικά αυτοκίνητα και οι άμαξες αλλά και να γίνει το καφέ και το πωλητήριο του Μουσείου» αναφερουν στην αναοκοίνωσή τους οι Φίλοι κτήματος Τατοΐου.
«Μπροστά στο μεγάλο λιβάδι θα γίνουν χώροι πικ νικ και μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Μουσείο θα λειτουργεί παράλληλα και ως παρακολούθημα του κεντρικού Μουσείου στο Ανάκτορο. Στον χώρο του νέου Βουστασίου προτείνουμε να γίνει και ένα μουσείο της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής του κτήματος με τα παλιά εργαλεία και όλα τα τεκμήρια γύρω από την λειτουργία του κτήματος των 42.000 στρεμμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Τιμή και δόξα στον Γεώργιο Παπαδόπουλο που είχε τα κακαλα και κατηργησε την βασιλεία και έφερε την προεδρικη δημοκρατία.,ενω όλοι τους… Ακόμα και αριστεροί γλυφανε τον βασιλιά πατόκορφα….

  2. Αναδεικνυουν κ αξιοποιουν τα ανακτορα κ τα εχουν για τουριστικα αξιοθετα====>οικονομικα ωφελη! Η ελλαδα λογω κομμουνισμου (50 σχεδον χρονια) τα αφηνει να σαπιζουν…Νεοελληνες, ο ευφυεστερος λαος στον πλανητη! Τα χειροτερα μπροστα!

  3. Τι ειναι οι αμαξες οδοντογλυφιδες να εχουν παραπεσει και να τις βρηκαν καταλαθος?
    λογικα σε κανενα υπογειο χτισμενο θα ηταν ισως μαζι με αλλα πολυτιμα τα οποια πιθανοτατα εχουν ηδη πωληθει ή ειναι προς πωληση σε κανενα “σκοτεινο” οικο

  4. Τήν ποιό ωραία άμαξα θά τήν πάρει η ωραία Γιάννα γιά νά τήν θάψουν,όταν τά κακαρώσει,μαζί μέ τήν άμαξα.Ετσι έθαβαν οι Κέλτοι τούς βασιλείς τους.
    Γιάννης Λάκων

  5. Άντε να τις βγάλουμε σε δημοπρασία με υψηλή εκκίνηση και τα έσοδα να πάνε στους φτωχούς Έλληνες…. τί όχι;

    1. Θα τις αγοράσει όλες η Γιάννα για να πηγαίνει στο γραφείο της.

Comments are closed.