Βρέθηκε το «ελιξίριο της νιότης» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Νανοσωματίδια επιδρούν κατά της γήρανσης των κυττάρων

Κοινοποίηση:
1

Είθισται να διαβάζουμε έρευνες για το μέλλον της ανθρωπότητας στο Διάστημα. Οι εξελίξεις στο κλίμα του πλανήτη, η αύξηση του πληθυσμού και πολλά ακόμα, καθιστούν απαραίτηση την έρευνα για κόσμους που κάποια στιγμή στο μέλλον, ίσως χρειαστεί να φιλοξενήσουν τις επόμενες γενεές του ανθρώπου. Εκτός από την επόμενη μέρα, όμως, υπάρχει και το σήμερα. Η γήρανση θεωρείται ασθένεια από τον ιατρικό κόσμο και ως εκ τούτου, υπάρχει «φάρμακο».

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διεξάγεται ένα πείραμα, που ενδέχεται να προκαλέσει ένα… θαύμα! Είναι πιθανό, εκεί στο Διάστημα, να βρεθεί το «ελιξήριο της νιότης», καθώς νανοσωματίδια, μέσω μίας συγκεκριμένης μεθόδου, φαίνεται να επιδρούν κατά της γήρανσης των κυττάρων, με συνέπεια την αντιμετώπιση ασθενειών που προσβάλουν τους αστροναύτες εκτός Γης, αλλά και ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση για όσους κατοικούν στη Γη.

Το πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα δοκιμάσει τα αποτελέσματα της μικροβαρύτητας σε ζωντανά κύτταρα. Η δοκιμή είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ισχυρά νέα αντιοξειδωτικά, μέσω των οποίων θα θεραπεύονται επιβλαβείς επιδράσεις της παρατεταμένης έκθεσης στο Διάστημα, καθώς και διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Οι πρώτες ύλες για την έρευνα έφθασαν στο ISS νωρίτερα σήμερα, μέσω φορτίου που μετέφερε το διαστημόπλοιο SpaceX Dragon, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Σκοπός του σχεδίου είναι να βρεθούν νέοι τρόποι διέγερσης των κυττάρων, ώστε να μπορούν να αντισταθούν στην αρνητική επίδραση της μικροβαρύτητας στους μύες και τα οστά των αστροναυτών κατά τη διάρκεια αποστολών μακράς διαρκείας στο αχανές Διάστημα. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στη Γη, προκειμένου να θεραπεύσει τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με μυϊκές ασθένειες!

Τα νανοσωματίδια που έχουν σχεδιαστεί σε εργαστήριο, θα προστεθούν σε μια καλλιέργεια ζωντανών κυττάρων και θα διατηρηθούν σε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου (80 βαθμοί F) για έξι ημέρες. Τα νανοσωματίδια αυτά έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τον τρόπο δράσης των ενζύμων σε ζωντανούς οργανισμούς και να σαρώνουν τους οργανισμούς εντοπίζοντας βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. Ο επικεφαλής επιστήμονας του σχεδίου, Gianni Ciofani από το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, χρησιμοποιεί το περιβάλλον microgravity στο ISS για να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει την ανάπτυξη αυτής της θεωρίας.

«Αυτά τα νανοϋλικά που έχουν σχεδιαστεί χημικά στο εργαστήριό μας είναι πολύ ελπιδοφόρα για την αντιοξειδωτική τους δραστηριότητα», δήλωσε ο Ιταλός επιστήμονας. «Τα σωματίδια μπορούν να προστατεύσουν τους οργανισμούς από τις βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. Η νανοτεχνολογία έχει ερευνηθεί στη Γη, αλλά η εφαρμογή της στο διάστημα είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο», πρόσθεσε.

Η ομάδα της Ciofani μελετά το ρόλο που διαδραματίζει η βαρύτητα στην παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), τόσο στο μοριακό όσο και στο κυτταρικό επίπεδο, αναφέρει η NASA.

Μόλις ολοκληρωθεί το εξάμηνο πείραμα, τα δείγματα θα αποθηκευτούν στους -80 βαθμούς Κελσίου (-112 βαθμοί F) και στη συνέχεια θα επιστραφούν στη Γη. Τα δείγματα θα συγκριθούν με αυτά από ένα διπλό πείραμα στη Γη, το οποίο χρησιμεύει ως έλεγχος. Μαζί, τα πειράματα είναι δυνατόν να αποκαλύψουν τα μοναδικά αποτελέσματα της μικροβαρύτητας στην ανάπτυξη της κυτταρικής καλλιέργειας.

 

Στην ιδανική περίπτωση, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που περιλαμβάνουν χάπια ή ενέσεις, με τις επιδράσεις να διαρκούν κάθε φορά αρκετές αρκετές εβδομάδες. Τα νανοσωματίδια έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την απώλεια μυών στους αστροναύτες και επίσης να εργαστούν ως θεραπεία κατά της γήρανσης για ηλικιωμένους ή για άτομα με νόσο του Πάρκινσον και άλλες μορφές μυϊκής ατροφίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: