Σκελετοί που αποδίδονται σε κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας ή της Κρήτης της εποχής του Μινωικού Πολιτισμού εντοπίστηκαν στην μυστηριώδη Λίμνη Ρούκπαντ, σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια
Ελληνικό στοιχείο σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια κατά την Μινωική εποχή; Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, όμως οι πρόσφατες ανακαλύψεις των επιστημόνων στην μυστηριώδη «Λίμνη των Σκελετών» της μεγαλύτερης οροσειράς του κόσμου, αλλάζουν τα δεδομένα.
Η «Λίμνη των Σκελετών» δεν είναι άλλη από την λίμνη Ρούκπαντ, μια μικρής έκτασης λίμνη με διάμετρο περίπου 40 μέτρων, που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια και όπου έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες ανθρώπινοι σκελετοί. Οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα εξήγηση ως προς το γιατί βρέθηκαν εκεί οι άνθρωποι αυτοί ή γιατί τοποθετήθηκαν εκεί οι σκελετοί τους.
Μία ομάδα επιστημόνων ασχολήθηκε πρόσφατα με την ταυτοποίηση 38 σκελετών της λίμνης Ρούκπαντ.
Από τους σκελετούς αυτούς, 14 θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε ανθρώπους που έζησαν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κατόπιν, εξειδικευμένες επιστημονικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και τελικά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 14 αυτοί άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκαν είτε στην Κεντρική Ελλάδα είτε στην Κρήτη.
Η χρονολόγηση των σκελετών αυτών τοποθετεί την ηλικία τους μεταξύ του 1900 και του 1600 προ Χριστού, χρονική περιόδος που ταυτίζεται περίπου με την ακμή του Μινωικού Πολιτισμού.
Οι 14 αυτοί «Έλληνες» φαίνεται πως χρονολογούνται την ίδια περίοδο, άρα είναι πιθανόν να ταξίδευαν όλοι μαζί και να πέθαναν όλοι μαζί. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι οι επιστήμονες καταλήγουν πως όλοι είχαν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες.
Από τους 38 σκελετούς που μελέτησε συνολικά η ομάδα αυτή των ερευνητών, βάσει της δημοσίευσης στο Nature, οι 23 ταιριάζουν γενετικά με τους κατοίκους της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές) και υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους μεταξύ του 10ου και του 7ου αιώνα πΧ, δηλαδή περίπου 1000 χρόνια μετά τους «Έλληνες».
Εν τούτοις, δεν έχει αποκαλυφθεί καμία «λογική» εξήγηση για την παρουσία των εκατοντάδων σκελετών στην Ρούκπαντ. Θρύλοι των Ιμαλαΐων λένε πως αρχαίοι θεοί τιμώρησαν τους ανθρώπους αυτούς για την απρεπή τους συμπεριφορά. Πολλοί πιστεύουν πως ήταν έμποροι, που χτυπήθηκαν ίσως από κάποια κακοκαιρία ή ακόμα και από επηδιμίες – κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται, αλλά αντίθετα μάλλον διαψεύδεται από τα ευρήματα των επιστημόνων.