Βρήκε μια παράξενη πέτρα και την πήρε σπίτι της – Τελικά αξίζει 1 εκατ. δολάρια

Κοινοποίηση:
vrike-mia-paraxeni-petra-kai-tin-pire-spiti-tis-telika-axizei-1-ekatommyrio-dollaria-768x447

Η πέτρα των 3,5 κιλών βρέθηκε σε ένα ρυάκι στη νοτιοανατολική Ρουμανία από μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία την πήρε στο σπίτι της και την χρησιμοποίησε για στοπ στην πόρτα.

Η ανακάλυψή της αποδείχθηκε ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα άθικτα κομμάτια κεχριμπαριού στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais. Η αξία του; Κάπου στην περιοχή του 1 εκατομμυρίου ευρώ – περίπου 1,1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ.

Το κεχριμπάρι είναι ρητίνη δέντρων από εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Με την πάροδο του χρόνου, η εξαιρετικά παχύρρευστη ουσία απολιθώνεται σε ένα σκληρό, ζεστής απόχρωσης υλικό που αναγνωρίζεται ευρέως ως πολύτιμος λίθος.

Στη Ρουμανία, κομμάτια κεχριμπαριού μπορούν να βρεθούν γύρω από το χωριό Colti σε ψαμμίτη από τις όχθες του ποταμού Buzau, όπου εξορύσσεται από τη δεκαετία του 1920. Γνωστό ως ρουμανίτης, αυτό το κεχριμπάρι είναι διάσημο και βραβευμένο για τη μεγάλη ποικιλία από βαθιές, κοκκινωπές αποχρώσεις του.

Η ηλικιωμένη γυναίκα που βρήκε αυτό το συγκεκριμένο ψήγμα ρουμανίτη ζούσε στο Colti. Μετά τον θάνατο της γυναίκας το 1991, ο συγγενής που κληρονόμησε το σπίτι της υποψιάστηκε ότι το στοπ της πόρτας μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ό,τι φαίνεται. Όταν έμαθε τι είχε, πούλησε το κεχριμπάρι στο ρουμανικό κράτος, το οποίο το αξιολόγησε από ειδικούς στο Μουσείο Ιστορίας στην Κρακοβία στην Πολωνία.

Σύμφωνα με αυτούς τους ειδικούς, το κεχριμπάρι είναι πιθανόν μεταξύ 38 και 70 εκατομμυρίων ετών.

«Η ανακάλυψή του αντιπροσωπεύει μεγάλη σημασία τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε μουσειακό επίπεδο», δήλωσε στην El Pais ο Daniel Costache, διευθυντής του Επαρχιακού Μουσείου του Buzau.

Ταξινομημένο ως εθνικός θησαυρός της Ρουμανίας, το ψήγμα βρίσκεται στο Επαρχιακό Μουσείο του Μπουζάου -την κομητεία στην οποία βρέθηκε από το 2022.

Η ανακάλυψη μοιάζει με εκείνη ενός άνδρα στο Μίσιγκαν, ο οποίος κράτησε ένα μεγάλο κομμάτι βράχου ως στοπ, για να ανακαλύψει δεκαετίες αργότερα ότι κρατούσε τις πόρτες του στη θέση τους με έναν μετεωρίτη αξίας 100.000 δολαρίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response