Βραζιλία: Ανακαλύφθηκε αρχαίο απολίθωμα δεινοσαύρου – Χρονολογείται πριν από 237 εκατ. χρόνια

Κοινοποίηση:

Ομάδα επιστημόνων στη Βραζιλία ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός εκ των αρχαιότερων απολιθωμάτων του κόσμου, που πιστεύεται ότι ανήκει σε είδος που χρονολογείται πριν από περίπου 237 εκατ. χρόνια, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει την άνοδο των δεινοσαύρων.

Ονομάσθηκε Gondwanax paraisensis, το τετράποδο είδος ερπετού είχε περίπου το μέγεθος ενός μικρού σκύλου με μακριά ουρά ή περίπου 1 μέτρο, μήκος και βάρος μεταξύ 3 και 6 κιλών, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Το μικρό ερπετό πιθανότατα εξερευνούσε το έδαφος της σημερινής νότιας Βραζιλίας, όταν ο κόσμος ήταν πολύ θερμότερος. Το απολίθωμα έχει αναγνωρισθεί ως ένα νέο silesaurid, μία ομάδα ερπετών που έχει εξαφανισθεί. Οι παλαιοντολόγοι συζητούν αν οι σιλεσαυρίδες ήταν αληθινοί δεινόσαυροι ή πιθανώς πρόδρομος των πλασμάτων που κάποτε κυριαρχούσαν στη Γη.

«Η κατανόηση των χαρακτηριστικών αυτών των πρόδρομων ουσιών θα μπορούσε να “ρίξει” φως σε αυτό που ήταν κρίσιμο για την εξελικτική επιτυχία των δεινοσαύρων», τονίσθηκε.

Ευρισκόμενο σε ένα στρώμα βράχου που χρονολογείται από την Τριαδική περίοδο, μεταξύ 252 και 201 εκατομμυρίων ετών νωρίτερα, το απολίθωμα Gondwanax paraisensis προέρχεται από την εποχή που εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά οι δεινόσαυροι καθώς και τα θηλαστικά, οι κροκόδειλοι, οι χελώνες και οι βάτραχοι.

Το 2014, ο ιατρός Πέντρο Λούκας Πορσέλα Αουέρλιο βρήκε το απολίθωμα στην πόλη Paraiso do Sul στη νοτιότερη πολιτεία Rio Grande do Sul της Βραζιλίας. Το δώρισε σε ένα τοπικό Πανεπιστήμιο το 2021, εκκινώντας τρία χρόνια έρευνας.

«Το προνόμιο να είσαι ο πρώτος άνθρωπος που αγγίζει κάτι από 237 εκατομμύρια χρόνια πριν, είναι εξαιρετικό. Πρόκειται για ένα απερίγραπτο συναίσθημα», τόνισε ο Αουρέλιο, μιλώντας στο Reuters, δηλώνοντας λάτρης της παλαιοντολογίας από μικρό παιδί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τα παραμύθια της Χαλιμάς είναι ποιό αληθινά…. έχετε ξεσαλωσει με αυτά τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια δεν σας πιστεύουμε ρεεεε!!! Πάρτε το χαμπάρι…!!!

Leave a Response