Βρετανία: Ένα σκαθάρι «απειλεί» τα Χριστούγεννα

Κοινοποίηση:
e2b9e18b-skathari

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες με κυριότερη αυτή του στολισμού του έλατου, καθώς η Βρετανία απειλείται να ξεμείνει από δέντρα.

Κύριος υπαίτιος της αναστάτωσης ένα μικροσκοπικό, αλλά πανίσχυρο όπως αποδεικνύεται σκαθάρι, που λατρεύει τα χριστουγεννιάτικα, δέντρα, ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο, που κοσμεί συνήθως τα σπίτια την περίοδο των εορτών.

Ο οδοντωτός βόσκαθος του φλοιού ερυθρελάτης – γνωστός και ως Ips typographus ή αλλιώς ο ευρωπαϊκός σκαραβαίος της ελάτης – εξαπλώνεται ταχύτατα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έφτασε το 2018 από την ηπειρωτική Ευρώπη και τη βόρεια Ασία.

Τα πλάσματα αγαπούν τα έλατα των Χριστουγέννων και κάνουν φωλιές στον φλοιό για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Συνήθως επιτίθενται στην ερυθρελάτη της Νορβηγίας – διακοσμημένη από εκατομμύρια οικογένειες σε σπίτια σε όλη τη Βρετανία κάθε Χριστούγεννα – αλλά μπορούν επίσης να στοχεύσουν πεύκα.

Σύμφωνα με το Woodland Trust, τα σκαθάρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στη δασοκομία και τις βιομηχανίες ξυλείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Δασική Επιτροπή απαγόρευσε τη φύτευση νέων ερυθρελάτων σε τμήματα της Ανατολικής Αγγλίας και της νοτιοανατολικής Αγγλίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πορεία των σκαθαριών. Η κοπή ερυθρελάτης ψηλότερης των τριών μέτρων έχει επίσης περιοριστεί

Η καθηγήτρια του τμήματος περιβάλλοντος Nicola Spence δήλωσε: «Το Ips typographus προειδοποίησε ότι το σκαθάρι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη δασοκομία και τις βιομηχανίες ξυλείας της Μεγάλης Βρετανίας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response