Ερευνητές από τη Βρετανία απειλούν να βάλουν «βόμβα» στα θεμέλια της ιατρικής αντιμετώπισης της κατάθλιψης, καθώς, ισχυρίζονται ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι άχρηστα.
Στην έρευνα που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Psychiatry» η ερευνητική ομάδα του University College London με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχιατρικής Joanna Moncrieff υποστηρίζει ότι δεν εντοπίστηκε καμία απόδειξη που να συνδέει την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης στον εγκέφαλο με την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στις ημέρες μας κυρίαρχη θεωρία στην Ψυχιατρική είναι ότι η κατάθλιψη οφείλεται στη μείωση της «ορμόνης της καλής διάθεσης» σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Συνεπώς πιστεύεται ότι η χορήγηση αντικαταθλιπτικών που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης γιατρεύει την κατάθλιψη.
«Εχει έρθει η ώρα να ενημερώσουμε το κοινό ότι αυτή η πεποίθηση δεν έχει επιστημονική βάση» ανέφερε η Moncrieff.
Αναλύοντας 17 σχετικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν μετά το 2010 και βασίζονταν σε «δεκάδες κλινικές μελέτες», οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τη θεωρία ότι η κατάθλιψη οφείλεται σε «χημική ανισορροπία» στον εγκέφαλο.
«Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ύστερα από έναν τεράστιο όγκο ερευνών που διεξήχθησαν επί πολλές δεκαετίες δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η κατάθλιψη προκαλείται από ανωμαλίες της σεροτονίνης, ιδίως από χαμηλότερα επίπεδα ή από μειωμένη δραστηριότητα της σεροτονίνης» τόνισε η Moncrieff. Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν κατανοούμε τι ακριβώς κάνουν στον εγκέφαλο τα αντικαταθλιπτικά».
Υστερα από την τελευταία διαπίστωση, άλλοι ψυχίατροι αντέτειναν, σύμφωνα με τον «Independent», ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που χορηγούνται σήμερα αντιμετωπίζουν με επιτυχία την κατάθλιψη, ακόμη και αν η κατάθλιψη δεν οφείλεται στη μείωση της σεροτονίνης.
Πάντως, η ένωση των Βρετανών ψυχιάτρων The Royal College of Psychiatrists (RCP) προέτρεψε όσους πάσχουν από κατάθλιψη να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους.
Pharma Business