Βρετανία: Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% και αυξάνει το κόστος ζωής

Κοινοποίηση:
βρετανια

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε τον Ιούλιο άλμα και έφθασε στο 10,1%, περνώντας το συμβολικό όριο της διψήφιας τιμής, κάτι που προαναγγέλλει περαιτέρω επιδείνωση του κόστους ζωής.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ιδιαίτερα τον Ιούλιο. «Τα είδη αρτοποιείου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα λαχανικά», αλλά επίσης «τα έτοιμα γεύματα», απαριθμεί στο Twitter ο Γκραντ Φίτσνερ, επικεφαλής οικονομολόγος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών (ONS).

Ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Ιούνιο είχε ήδη φθάσει το 9,4% σε διάστημα χρόνου, παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Επίσης επιταχύνεται ταχύτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι και, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας, μπορεί τον Οκτώβριο να ξεπεράσει το 13%, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ για τους ιδιώτες οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Κατά συνέπεια, η αγοραστική δύναμη των Βρετανών μειώνεται με ταχύτητα ρεκόρ, καθώς οι πραγματικοί μισθοί -δηλαδή διορθωμένοι με βάση την άνοδο των τιμών- έχουν χάσει 3% στο τρίμηνο που έληξε στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες, Τρίτη, από το ONS.

Η οικονομία έχει ήδη δεχθεί πλήγμα. Το βρετανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει ύφεση στο τέλος του χρόνου.
«Αντιλαμβάνομαι ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για τις αυξήσεις των τιμών τις οποίες αντιμετωπίζουν οι χώρες ολόκληρου του κόσμου», αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, προβάλλοντας το πακέτο στήριξης ύψους 37 δισεκ. στερλινών (43,9 δισεκ. ευρώ), που έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Όμως από την αντιπολίτευση μέχρι τις επιχειρήσεις και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολυάριθμες φωνές καλούν για περαιτέρω μέτρα για τα φτωχά νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν ιστορικών διαστάσεων αυξήσεις των τιμών.

Και μολονότι η αγοραστική δύναμη βρίσκεται στο κέντρο της εκστρατείας των συντηρητικών για την επιλογή του διαδόχου του υπό παραίτηση πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, οι επικρίσεις πολλαπλασιάζονται μπροστά στην αδράνεια της κυβέρνησης πριν από την τελική επιλογή μεταξύ των δύο φιναλίστ, της Λιζ Τρας και του Ρίσι Σούνακ, που θα γίνει το Σεπτέμβριο.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: