Βρετανία: Ο υπουργός Άμυνας εξαπατήθηκε από Ρώσους φαρσέρ

Κοινοποίηση:
ΓΚΑΦΑ

Παρίσταναν τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας

Δύο γνωστοί Ρώσοι φαρσέρ δημοσίευσαν πλάνα από μια βιντεοκλήση που είχαν με τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο, ο Μπεν Γουάλας ακούγεται να μιλάει σε έναν άνδρα μέσω βιντεοκλήσης, ενώ επισκεπτόταν την Πολωνία την Παρασκευή. Σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο: «Στις 17 Μαρτίου 2022, ο Vovan και η Lexus πραγματοποίησαν μια τηλεδιάσκεψη με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Denis Shmyhal».

Στόχος Ρώσων φαρσέρ η βρετανική κυβέρνηση

Ο Γουάλας αποκάλυψε τη φάρσα την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι είχε γίνει στόχος ενός «απατεώνα» που παρίστανε τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στόχευσε Βρετανούς υπουργούς με ψεύτικες κλήσεις σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αποκάλυψε ότι είχε λάβει μια κλήση φαρσέρ την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι και η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις έχει επίσης στοχοποιηθεί.

Το teaser βίντεο από την φάρσα στον Μπεν Γουάλας

Σύμφωνα με το BBC, το teaser βίντεο από την βιντεοκλήση στον υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από τους Vladimir «Vovan» Kuznetsov και Alexei «Lexus» Stolyarov. Το δίδυμο έχει βάλει στο στόχαστρο αρκετούς πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα στο παρελθόν. Σε αυτούς αποδίδεται ότι πραγματοποίησαν μία κλήση φάρσα το 2018 προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον το 2018, στην οποία υποτίθεται ότι μιλούσε με τον πρωθυπουργός της Αρμενίας.

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που διαρκεί περίπου ένα λεπτό, ο Γουάλας φαίνεται να βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο και να του τίθενται ερωτήσεις σχετικά με ένα υποτιθέμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων για την Ουκρανία.

«Περισσότερο από το να είναι ουδέτερη η Ρωσία θα το μισήσει πραγματικά αυτό», ακούγεται να λέει ο Γουάλας και συνεχίζει: «Η αρχή είναι ότι θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία ως φίλη μας στις επιλογές που κάνετε». Ο κ. Γουάλας πρόσθεσε: «Για όλα αυτά τα μεγαλύτερα ερωτήματα, αυτές είναι ερωτήσεις για τις οποίες πρέπει να μιλήσω στον Πρωθυπουργό μου».

Πηγή από το υπουργείο Άμυνας δήλωσε σχετικά στο BBC ότι το βίντεο είχε «παραποιηθεί».

«Αυτό που δεν ακούτε είναι ότι ο υπουργός Άμυνας λέει επίσης ότι το ΗΒ δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με υποτιθέμενες ουκρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες, επειδή το ΗΒ είναι δεσμευμένο στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων».

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, ο κ. Γουάλας δεν φάνηκε να λέει κάτι ιδιαίτερα ντροπιαστικό ή ανησυχητικό στο βίντεο, αλλά το κανάλι υποσχέθηκε μια «πλήρη συνέντευξη» μέσα σε «λίγες ημέρες». Σύμφωνα με την Daily Mail, γίνεται κατανοητό ότι γίνονται συζητήσεις με το YouTube για να κατέβει το βίντεο.

Οργή στη Βρετανία μετά την βιντεοκλήση -φάρσα

Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, ο Γουάλας είπε: «Τα πράγματα πρέπει να πάνε τόσο άσχημα για το Κρεμλίνο που τώρα καταφεύγουν σε φάρσες και ψεύτικα βίντεο».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους ότι «το ρωσικό κράτος ευθύνεται για τις ψεύτικες τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν σε υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα». Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πρόσθεσε: «Αυτή είναι η συνήθης πρακτική για τις ρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριών. «Η παραπληροφόρηση είναι μια τακτική απευθείας από το βιβλίο του Κρεμλίνου για να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή από τις παράνομες δραστηριότητές τους στην Ουκρανία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εκεί».

Σύμφωνα με το BBC, πιστεύεται ότι η βιντεοκλήση έγινε μέσω του Microsoft Teams και διήρκεσε περίπου 10 λεπτά. Φέρεται επίσης να προγραμματίστηκε μετά από ένα email, που υποτίθεται ότι προήλθε από έναν βοηθό στην πρεσβεία της Ουκρανίας στο Λονδίνο, στάλθηκε σε κυβερνητικό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια προωθήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας. Μια διυπουργική έρευνα για το πώς έγινε η κλήση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ερωτηθείς εάν οι άμυνες κατά των κλήσεων φάρσας ήταν αρκετά ισχυρές, ο εκπρόσωπος του Νο 10 είπε ότι υπάρχουν οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιες κλήσεις.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό δίδυμο ισχυρίστηκε επίσης ότι πήρε συνεντεύξεις από πολιτικούς, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.