Βρετανία: Τα μεγάλα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει ο Ρίσι Σούνακ μέχρι τις εκλογές του 2024

Κοινοποίηση:
Ρίσι-Σούνακ

Ο Βρετανός «Μπαράκ Ομπάμα», ο Ρίσι Σούνακ, νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας μπορεί να ετοιμάζεται να μετακομίσει στην Ντάουνινγκ Στριτ αλλά εκεί τον περιμένει ένα βουνό από προβλήματα, που μόνο σίγουρο δεν είναι πως θα μπορέσει να τους δώσει λύσεις και να οδηγήσει τη χώρα με όση ηρεμία γίνεται στις εκλογές του 2024. Αν αποτύχει; Το πιθανότερο είναι πως οι «Τόρις» στο τέλος θα ξεμείνουν από υποψήφιους πρωθυπουργός. Αν πετύχει; Το πιθανότερο είναι πως θα έχει δώσει στον εαυτό του την ευκαιρία μιας κανονικής θητείας στη διάρκεια της οποίας δε θα έχει το «μαχαίρι στο λαιμό», γιατί [μην έχετε καμία αμφιβολία] αυτό ακριβώς θα συμβεί τώρα, όπου τουλάχιστον δυο είναι τα μεγάλα αγκάθια που σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Και αφού τα λύσει αυτά (αν τα λύσει) θα πρέπει να κλείσει και την «κολοσσιαία» διαφορά των 30 ποσοστιαίων μονάδων που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στους «Εργατικούς». Σημειώνεται, ότι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Σούνακ τον προειδοποιούσαν αυτές τις ημέρες να μην αναλάβει την πρωθυπουργία και την διαδοχή στην ηγεσία των Συντηρητικών, διότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται… ισοπέδωση από τους Εργατικούς και τον Κιρ Στάρμερ.

Οικονομία που καταρρέει – Κυβέρνηση που φυλλορροεί
Το πρώτο από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει να κερδίσει ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι βέβαια η οικονομία. Αυτή που «έφαγε» τη Λιζ Τρας μέσα σε 44 ημέρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθορίσει τις κινήσεις του νέου πρωθυπουργού. Σύντομα (στα επόμενα 24ωρα) ο Σούνακ θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα, στο οποίο θα συμπεριλάβει όλες τις τρομακτικές προβλέψεις που υπάρχουν για έναν δύσκολο ενεργειακά χειμώνα (θα ζητήσει από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση; ) και την άνοδο του πληθωρισμού. Θα ξεφύγει από το φιλόδοξο πρόγραμμα της Τρας; Και αν ναι πόσο; Θα επιμείνει για ανάπτυξη υποστηρίζοντας τη μετανάστευση ή θα στηρίξει τις υποσχέσεις για αυστηρότερα μέτρα μετά το Brexit;

Υπενθυμίζεται πως ένας μετά τον άλλο, οι (λεγόμενοι) μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης στέλνουν σήματα κινδύνου για τη βρετανική οικονομία. Έτσι, ο Moody’s υποβάθμισε την περασμένη Παρασκευή την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου του Ηνωμένου Βασιλείου από «σταθερή» σε «αρνητική», ακολουθώντας τα βήματα των άλλων δύο λεγόμενων μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, του S&P και του Fitch, εν μέσω πολιτικοοικονομικής κρίσης στη χώρα. Η απόφαση αυτή οφείλεται στο ότι οι αποφάσεις του Λονδίνου είναι πλέον πιο «απρόβλεπτες» την ώρα που τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας εντείνονται και ο πληθωρισμός αυξάνεται αλματωδώς, εξήγησε ο οίκος στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Όλα τα παραπάνω ο Σούνακ θα πρέπει να τα πετύχει με μια κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια και με πολλούς να τον κατηγορούν πως είναι αυτός που άνοιξε τον δρόμο προς την πολιτική κρίση αφού πρώτος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Η επιτομή της εσωστρέφειας δηλαδή. Παράλληλα, οι περισσότεροι από τους «Τόρις» ζουν το τελευταίο διάστημα με μια μόνιμη απειλή πάνω από τα κεφάλια τους. Αν πέσει η κυβέρνηση, με τα σημερινά δεδομένα των δημοσκοπήσεων, οι περισσότεροι δεν θα επανεκλεγούν και αυτό δεν αφορά μόνο τους απλούς βουλευτές αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη. Σίγουρα αυτή δεν είναι μια καλή ψυχολογία για να μπει σε έναν δύσκολο αγώνα. Και αυτό είναι ένα στοίχημα του Σούνακ. Να σταματήσει τον φόβο της επερχόμενης ήττας και να βάλει τους υπουργούς του να δουλέψουν προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από τη φουρτούνα. Αν το καταφέρει είναι πιθανό να έχει διασώσει και το δικό του πολιτικό μέλλον. Αν όχι τότε τα δύσκολα είναι μπροστά. Το μεγάλο μείον του Σούνακ είναι πως έχει υπάρξει βουλευτής για επτά χρόνια και υπουργού μόνο για δυο άρα σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας μπαρουτοκαπνισμένος πολιτικός που θα καταφέρει να λύσει πολλές εξισώσεις και, μάλιστα, ταυτόχρονα. Από την άλλη το ότι θα πέσει στα βαθιά με το «καλημέρα», ίσως λειτουργήσει ευεργετικά.

«Ραντεβού» του Σούνακ με τον Κάρολο
Και μιας που είπαμε για το «καλημέρα», σήμερα Ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει δεκτός α από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ ο οποίος θα του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Σούνακ θα επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ και θα εκφωνήσει μια ομιλία γύρω στις 11.35 (13.35 ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα, η Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 10.15 τοπική ώρα (12.15 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο ο οποίος για πρώτη φορά θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Σούνακ θα είναι και ο πρώτος πρωθυπουργός που θα ορκίσει ο Κάρολος. Η μητέρα του, η Ελισάβετ, είχε ορκίσει 15! Δύσκολα θα σπάσει το ρεκόρ αυτό ο τωρινός μονάρχης της Βρετανίας όσο και αν… προσπαθήσουν οι «Τόρις» μέσα στους επόμενους μήνες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: