Σκέψεις για τη διαδοχή της κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία συμπλήρωσε 70 χρόνια στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εκτίμηση πως η μονάρχης σκέπτεται σοβαρά να παραδώσει το στέμμα στον αντιβασιλέα Κάρολο -στον οποίο έχει ήδη εκχωρήσει πολλά από τα βασιλικά της καθήκοντα- ενισχύθηκε με το αίτημά της προς το λαό να δεχθεί την Καμίλα ως «βασιλική σύζυγο».
Χθες ήταν μια πολύ σημαντική ημέρα για τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία γιόρτασε το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της. Η γιορτή ήταν ιδιωτική, λόγω της πανδημίας, αλλά και του πρόσφατου θανάτου του συζύγου της Φιλίππου. Ωστόσο, η Ελισάβετ κατάφερε να ταράξει τα νερά, με ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε την επιθυμία της να αποδοθεί στη δούκισσα Καμίλα ο τίτλος της «βασιλικής συζύγου», όταν ο γιος της Κάρολος αναλάβει το θρόνο.
Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα καλωσόρισαν την ανακοίνωση της βασίλισσας και της ευχήθηκαν για το 70ό Ιωβηλαίο της. Η δούκισσα της Κορνουάλης θα προσφωνείται «βασίλισσα Καμίλα» όταν έρθει η ώρα για τον Κάρολο να στεφθεί βασιλιάς. Με αυτή την κίνηση, η Ελισάβετ υποδέχθηκε την Καμίλα στον οικογενειακό κύκλο του Μπάκιγχαμ, αφήνοντας πίσω τις σκιές του παρελθόντος.
Οι περισσότεροι περίμεναν ότι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου θα ήταν απλώς πριγκίπισσα, σε περίπτωση που εκείνος διαδεχόταν τη μητέρα του. Μεγάλο τμήμα των Βρετανών και ιδιαιτέρως όσων αγαπούν το θρόνο δεν έτρεφαν θερμά αισθήματα για τη δούκισσα της Κορνουάλης, που υπήρξε ο «δεύτερος άνθρωπος» στο γάμο του Καρόλου με την αξέχαστη Νταϊάνα.
Κοινό μυστικό εξάλλου ήταν ότι η βασίλισσα αποδέχθηκε με βαριά καρδιά τον δεύτερο γάμο του πρίγκιπα Καρόλου. Ομως, τα χρόνια πέρασαν και ορισμένες από τις σκοτεινές στιγμές του παρελθόντος ανήκουν στην Ιστορία. Η βασίλισσα θέλησε να ξεδιαλύνει μόνη της τα μυστήρια του Μπάκιγχαμ, σε μια εποχή, που το παλάτι δεν αντέχει άλλα σκάνδαλα και υπονοούμενα.
Σενάρια περί διαδοχής έχουν γραφεί πολλά τα τελευταία χρόνια, όμως η βασίλισσα τα έχει διαψεύσει όλα, στην πράξη. Ομως, μετά το θάνατο του Φιλίππου, η Ελισάβετ έχει απομονωθεί περισσότερο από όσο θα επέβαλε η πανδημία.
Η ίδια στην ανακοίνωσή της προς τον βρετανικό λαό αναφέρει ότι «μου δίνει ευχαρίστηση η ανανέωση της δέσμευσης που σας έδωσα το 1947 ότι η ζωή μου θα είναι πάντα αφιερωμένη στην υπηρεσία σας». Ορισμένοι ερμήνευσαν τη δήλωση ως διάθεση να συνεχίσει να φορά το στέμμα, όμως τα 95 της χρόνια και οι συνθήκες δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. Θεωρείται πιθανό πως μετά τους επίσημους εορτασμούς του 70ού Ιωβηλαίου της τον Ιούνιο θα παραδώσει το θρόνο.
Η Ελισάβετ δέχθηκε χθες τις θερμές ευχές ορισμένων εκ των 14 πρωθυπουργών που έχει διορίσει – ανάμεσά τους οι Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι, προκάτοχοι του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έστειλε τις δικές του ευχές στη βασίλισσα, όπως άλλωστε και ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.
Σκάνδαλα
Για τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο θάνατος του Φίλιππου ήταν μεγάλο πλήγμα. Εξίσου σημαντικά πλήγματα ήταν η αποχώρηση του εγγονού της Χάρι, από το Μπάκιγχαμ, αλλά και η αποκάλυψη της συμμετοχής του γιου της Αντριου στο διαβόητο κύκλωμα μαστροπείας του διδύμου Επστάιν-Μάξγουελ.
Ακόμη και οι κατηγορίες περί ρατσισμού στο παλάτι, από το ζεύγος Χάρι και Μέγκαν, ξεχάστηκαν, όταν αποκαλύφθηκε πως πριν από δύο δεκαετίες ο δούκας του Γιορκ Αντριου είχε ερωτικές σχέσεις με ανήλικη, την οποία γνώρισε από τους Επστάιν και Γκισλέιν Μάξγουελ.
Η ηχηρή αποχώρηση του Χάρι από το παλάτι και τα επακόλουθά της ενόχλησαν πολύ τη βασίλίσσα, όμως το σκάνδαλο Επστάιν, στο οποίο ενεπλάκη ο γιος της, ήταν η μεγαλύτερη κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μετά το θάνατο της Νταϊάνα. Αναγκάστηκε να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους του Αντριου και να τον απομακρύνει από το Μπάκιγχαμ, γεγονός που την πλήγωσε, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.
Πήρε το στέμμα 25 χρόνων
Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 η 25χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ στέφεται βασίλισσα, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεώργιου ΣΤ΄.
Με το στέμμα της, έγινε βασίλισσα 7 ανεξάρτητων κρατών – του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Πακιστάν, της Νοτίου Αφρικής και της Σρι Λάνκα (τότε Κεϋλάνης).
Αν μείνει άλλα δύο χρόνια στο θρόνο, θα έχει ξεπεράσει ακόμη και τον Λουδοβίκο της Γαλλίας σε μακροβιότητα.
Ο γιος της πρίγκιπας Κάρολος είναι ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ελισάβετ πραγματοποίησε περισσότερα από 265 επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό από τότε που ανέβηκε στο θρόνο και επισκέφθηκε 116 χώρες.
Λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις ετοιμάζονται για το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της βασίλισσας – παρελάσεις και πτήσεις της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) και επίσημη αργία 2 έως 5 Ιουνίου.