Βροντερό ΟΧΙ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για ανεμογεννήτριες σε Μάνη, Μεσσηνία

Κοινοποίηση:
fa2d8b0a3c7f9e167b50892a6697b982_XL

Ένα «όχι» βροντερό κι αδιαμφισβήτητο ήταν η απάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Πελοποννήσου στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Μάνη, Μεσσηνία, Λακωνία!

Σε μικτή συνεδρίαση στην Τρίπολη την Πέμπτη 26/9, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Τάσου Αδαμόπουλου, και παρουσία όλων των περιφερειακών παρατάξεων και εκπρόσωπους πολιτικών κομμάτων, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, η επιτροπή, με πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με το διακριτικό τίτλο “MORES II”, στην περιοχή της Μάνης, των Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Αρνητικά γνωμοδότησε επίσης και επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), με το διακριτικό τίτλο “MORES”, στην περιοχή του Αγίου Πέτρου Βόρειας Κυνουρίας, ενώ για τις περιοχές «Βαλτέτσι – Νεστάνη – Τσεμπερού» των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας και Αρκαδίας αποφασίστηκε η επιστροφή της μελέτης και η συμπλήρωση των ελλείψεων, προκειμένου να υπάρξει η τελική γνωμοδότηση.

«Η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς αναγνωρίζουμε τη σημασία τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, Τάσος Αδαμόπουλος, ωστόσο, δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών οικοσυστημάτων.
Κάθε έργο πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, ώστε να εξασφαλίζεται ότι πληροί όλες τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και ότι δε διαταράσσει ανεπανόρθωτα τη φυσική ισορροπία.
Οι αποφάσεις μας στηρίζονται στη δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία των πόρων του τόπου μας».

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα δύο τεράστια αιολικά έργα έχει λήξει από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλες διαμαρτυρίες

Αξίζει να σημειωθεί πως έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων έντονη ήταν και η παρουσία πολιτών, φορέων και συλλόγων από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, οι οποίοι υψώνοντας πανό ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, διατράνωσαν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την ΘΑΡΡΟΣ news.
Ταυτόχρονα, οι Επιτροπές Αγώνα ανέφεραν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η πράσινη μετάβαση οδηγούν σε ενεργειακή φτώχεια για το λαό και σε μεγάλη κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους στις ΑΠΕ.
Κατήγγειλαν δε, ότι οι τεράστιες ποσότητες ενέργειας που παράγονται από τις ΑΠΕ προορίζονται για εξαγωγή στην κεντρική Ευρώπη, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα λίγων μονοπωλίων.

Κασσελάκης: Υπό προϋποθέσεις η πράσινη ανάπτυξη

Ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος παρέστη στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, τάχθηκε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, αλλά κατά της «άναρχης και άνευ σχεδιασμού τοποθέτησης των ανεμογεννητριών στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και ένα σχέδιο που θα έπρεπε να ήταν φιλικό προς το περιβάλλον εξελίσσεται σε εχθρικό», όπως ανέφεραν συνεργάτες του.

Τον κ. Κασσελάκη υποδέχτηκαν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, Μανώλης Μάκαρης, αλλά και ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας κ. Λαμπρόπουλος, ο οποίος είπε: «Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας».
Με δηλώσεις του ο Πέτρος Τατούλης κατηγόρησε του Δημήτρη Πτωχό για την απουσία του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response