Βροχερά και… ανάποδα τα έκανε όλα η κακοκαιρία “Μπόρις” στην Ευρώπη!

Κοινοποίηση:
kakokairia

Η κακοκαιρία «Μπόρις» έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη, με ποτάμια να ξεχειλίζουν και φράγματα να υποχωρούν. Εκτεταμένες περιοχές έχουν πλημμυρίσει σε χώρες όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Αυστρία και η Ρουμανία, με αποτέλεσμα πολλές περιουσίες να καταστρέφονται και χιλιάδες νοικοκυριά να μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η Τσεχία πλήττεται από έντονες βροχοπτώσεις που έχουν οδηγήσει σε υπερχείλιση των ποταμών και την κατάρρευση φραγμάτων. Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση, ενώ οι πολίτες ανησυχούν για τις συνέπειες της κακοκαιρίας.

Η Πολωνία προχώρησε στο κλείσιμο της διάβασης Γκαλκόβιτσε στα σύνορα με την Τσεχία, καθώς οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Μπόρις» γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς. Στην πόλη Γκλουχολάζι, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, οι εικόνες καταστροφής είναι σοκαριστικές, με τον ποταμό Βιάλα να έχει υπερχειλίσει και να έχει πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις.

Στην Αυστρία, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Στην Κάτω Αυστρία, οι αρχές ανασύρουν μνήμες από τις φονικές πλημμύρες του 2002 και λαμβάνουν επείγοντα μέτρα σε πολλές πόλεις και χωριά. Η Βιέννη επίσης πλήττεται σοβαρά, με τις αρχές να διακόπτουν τα δρομολόγια των τρένων και του μετρό λόγω του κινδύνου υπερχείλισης των ποταμών.

Η κακοκαιρία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, με τις τοπικές αρχές να προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές και να προστατεύσουν τους πολίτες από περαιτέρω κινδύνους.
Στη Ρουμανία, όπου η πρωτοφανής βροχόπτωση μετά την παρατεταμένη ξηρασία αποδείχτηκε φονική, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές τουλάχιστον 5000 νοικοκυριά επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες, ενώ τουλάχιστον 25 χιλιάδες παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, ενώ στην Ουγγαρία οι αρχές προειδοποιούν ότι από τα μέσα της εβδομάδας η στάθμη του Δούναβη δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το όριο επικινδυνότητας των 8,5 μέτρων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response