Βρώσιμα ή όχι; Τα έλατα στο επίκεντρο της διαμάχης και η “καμπάνα” από Σουηδία σε Βέλγιο

Κοινοποίηση:
souidia2-696x427

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα, 8 Ιανουαρίου 2025, οι αρχές της Σουηδίας επιβεβαίωσαν ότι οι βελόνες του άγριου έλατου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές, όπως αφέψημα, μπίρα ή σιρόπι, εφόσον συλλεχθούν υπό τις κατάλληλες συνθήκες και την κατάλληλη εποχή. Αυτή η δήλωση έρχεται ως απάντηση στην προειδοποίηση που εξέδωσε η ομοσπονδιακή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (Afsca) του Βελγίου, η οποία ανέφερε ότι τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν είναι βρώσιμα.

 

Η Afsca επεσήμανε ότι ο δήμος της Γάνδης είχε προτείνει στους πολίτες με οικολογικές ευαισθησίες να καταναλώσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους για να μειώσουν τη σπατάλη. Ωστόσο, οι αρχές του Βελγίου αντέτειναν ότι αυτή η πρακτική δεν είναι ασφαλής και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Από την άλλη πλευρά, οι σουηδικές αρχές υποστήριξαν ότι οι βελόνες των ελάτων μπορούν πράγματι να είναι βρώσιμες εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι οι βελόνες θα πρέπει να συλλέγονται από υγιή δέντρα και σε περιόδους που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Οι Σκανδιναβοί συνηθίζουν να αποξηραίνουν τις βελόνες και να τις χρησιμοποιούν για την παρασκευή διαφόρων προϊόντων, όπως ένα είδος βουτύρου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση των βελονών απαιτεί προσοχή και γνώση σχετικά με την προέλευση και την επεξεργασία τους. Η σωστή προετοιμασία μπορεί να προσφέρει γευστικές και θρεπτικές ωφέλειες, αλλά η κατανάλωση μη επεξεργασμένων ή μολυσμένων βελονών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

«Δεν έχουμε κάποιες οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, επειδή δεν θεωρούνται βρώσιμα είδη. Στα δέντρα αυτά μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά προϊόντα, μη κατάλληλα για κατανάλωση (…) Από αυτήν την άποψη, συμμεριζόμαστε την άποψη των βελγικών αρχών: δεν ξέρουμε αν η κατανάλωση του χριστουγεννιάτικου έλατου είναι ακίνδυνη» ανέφερε η Ανελί Βίντενφαλκ, τοξικολόγος στη σουηδική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων.

Η βελγική Afsca σημείωσε χθες ότι είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να ξέρουν αν έχουν χρησιμοποιηθεί στα δέντρα ουσίες που επιβραδύνουν την καύση, κάτι που θα μπορούσε να έχει μοιραίες συνέπειες για όποιον τα φάει.

Η Βίντενφαλκ σημείωσε πάντως ότι στη Σουηδία κάποιοι συνηθίζουν να μαζεύουν τις τρυφερές βελόνες και να τις χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, σε μικρές ποσότητες.

«Αυτό γίνεται συνήθως γύρω στον Μάιο ή Ιούνιο, όταν είναι ακόμη μικρές και τρυφερές και στο δέντρο πιθανότατα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες», είπε.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για αφεψήματα, ως καρύκευμα ή για να αρωματίσουν το αλκοόλ, όπως στα σναπς. Υπάρχουν επίσης μπίρες από έλατο, τις οποίες παρασκεύαζαν οι Βίκινγκς πριν από μια χιλιετία, σύμφωνα με τη Smalandsgran, μια οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στην πώληση χριστουγεννιάτικων δέντρων.

«Ακόμη και οι στρατιώτες, την εποχή του Καρόλου ΙΒ΄ (1697-1718) γνώριζαν ότι τα βλαστάρια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε μεταλλικά στοιχεία, έκαναν καλό στην υγεία», γράφει στον ιστότοπό της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response