Το μενού του βυζαντινού δείπνου ήταν εξαιρετικά πλούσιο καθώς περιελάμβανε ορεκτικά, κύρια πιάτα και επιδόρπια, ενώ οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να φάνε σε πιάτα του που είχαν κατασκευαστεί ακόμη και το 1769.
Ένα πολύ πρωτότυπο δείπνο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τριανταπέντε προσκεκλημένοι στον ιερό ναό Κοσμοσώτειρας στις Φέρες της Θράκης.
Σύμφωνα με το alexpolisonline.com την περασμένη Κυριακή, στην αυλή του ιερού ναού Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών στήθηκε ένα Δειπνοτράπεζο αποτελούμενο από εδέσματα της βυζαντινής κουζίνας.
Το δείπνο διοργάνωσε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, σε συνεργασία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.
Για την κατασκευή του εντυπωσιακού τραπεζιού χρησιμοποιήθηκε πόρτα από την Καππαδοκία (τέλη του 18ου αιώνα), πιάτα του 1769 και του 1800 από τα χάνια της Ξάνθης, ενώ τα μαχαιροπήρουνα ήταν ανακατασκευές δουλεμένα από μάστορες σιδεράδες της Θράκης.
Για τον σχεδιασμό του δείπνου αξιοποιήθηκε η έρευνα του γνωστού γευσιγνώστη και συνεργάτη του Μουσείου Μιχάλη Ζευγουλά, με αντιπροσωπευτικά φαγητά της βυζαντινής γαστρονομικής κουλτούρας.
Το μενού πάντως ήταν πλούσιο:
Όπως αναφέρει το τοπικό ενημερωτικό μέσο, τα προδείπνα περιελάμβαναν ελιές κολυμβητές με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς, κρέας καπνιστό, κρίθινα παξιμάδια, ξυλάγγουρα και τσίπουρο. Τα προδόρπια αποτελούνταν από μείγμα τυριών με σουσάμι, φασόλια μαυρομάτικα με βλίτα, σαλάτα με φρέσκα ωμά λαχανικά, σκορδάτο πουρέ από ρεβύθια, ψητά καρότα και ξινόγαλο.
Στο κύριο μέρος του βυζαντινού δείπνου σερβιρίστηκε διπλοτήγανο από αλευρωμένα ψαράκια, πλιγούρι και κοτόπουλο με σάλτσα από πετιμέζι.
Όμως επειδή ένα πλούσιο γεύμα δε θα μπορούσε να μην ολοκληρωθεί με κάποια γλυκιά γεύση, ως επίδειπνα σερβιρίστηκαν λαλαγγίτες, τραχανόψωμο και κονδίτης οίνος (ζεστό κρασί με μπαχαρικά).
sputniknews.gr, www.alexpolisonline.com