Βυθίζεται στο χάος η Βρετανία – Η Μοοdy’s την υποβάθμισε σε «αρνητική προοπτική»

Κοινοποίηση:
DSS

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την προοπτική της Μεγάλης Βρετανίας σε «αρνητική», από «σταθερή» που ήταν, δείκτης που δείχνει το πόσο πιθανό είναι να αποπληρώσει τα χρέη της.
Οι οίκοι αξιολόγησης, στην ουσία, βαθμολογούν μια χώρα με βάση την ισχύ της οικονομίας της.

Η Moody’s μαζί με ακόμα έναν από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τον Standard & Poor’s (S&P), διατήρησαν τις αξιολογήσεις τους για την πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημειώνεται ότι, οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν στις κυβερνήσεις (ή στις μεγάλες εταιρείες) μια βαθμολογία για το πόσο πιθανό είναι να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Η αξιολόγηση αυτή επηρεάζει το πόσο κοστίζει στις κυβερνήσεις ο δανεισμός χρημάτων στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Θεωρητικά, υψηλή πιστοληπτική ικανότητα σημαίνει χαμηλότερο επιτόκιο (και το αντίστροφο).
Κάθε οίκος δίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου μια συγκεκριμένη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται μεταξύ της κορυφαίας ένδειξης «ΑΑΑ» μέχρι τη χαμηλότερη ένδειξη «D».

Η Moody’s είπε ότι υπήρχαν «κίνδυνοι για την προσιτότητα του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου», αλλά διατήρησε την αξιολόγησή του στο Aa3, το τέταρτο υψηλότερο επίπεδο στην κλίμακα του.

Εν τω μεταξύ, η S&P διατήρησε την αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο AA -το τρίτο υψηλότερο επίπεδο αξιολόγησης – και διατήρησε την προηγουμένως μεταβαλλόμενη προοπτική του από σταθερή σε αρνητική.
Οι εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δεν σημαίνουν ότι η πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποβαθμιστεί, αλλά μια αρνητική προοπτική δείχνει ότι θα μπορούσε να υποβαθμιστεί αργότερα. Οι άλλες προοπτικές που μπορούν να δοθούν για τις χώρες είναι θετικές ή σταθερές και οποιαδήποτε περίοδος προοπτικής διαρκεί συνήθως από 12 έως 18 μήνες.

Πώς οδηγήθηκε η Moody’s σε αυτή την απόφαση
Η Moody’s είπε ότι υπάρχουν δύο σκεπτικά πίσω από την απόφασή της να αλλάξει τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανέφερε ότι το πρώτο ήταν «ο αυξημένος κίνδυνος για το πιστωτικό προφίλ του Ηνωμένου Βασιλείου από την αυξημένη απρόβλεπτη ικανότητα στη χάραξη πολιτικής εν μέσω ενός ασταθούς εγχώριου πολιτικού τοπίου».

Η Moody’s είπε ότι αυτό αμφισβήτησε την «ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να διαχειριστεί το σοκ που προκύπτει από τις ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης και τον υψηλό πληθωρισμό».
Ο οίκος αξιολόγησης είπε, επίσης, ότι θεωρεί τον μίνι προϋπολογισμό της κυβέρνησης, την ανατροπή της πλειοψηφίας των πολιτικών σε αυτόν και την αλλαγή του πρωθυπουργού ως «συνεχή αντανάκλαση της αποδυνάμωσης της προβλεψιμότητας της δημοσιονομικής πολιτικής που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια».

Η αξιολόγηση της Moody’s έρχεται μετά την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού της κυβέρνησης στον απόηχο του μίνι προϋπολογισμού του Σεπτεμβρίου, όταν οι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν από τον τότε καγκελάριο Kwasi Kwarteng, ο οποίος δεσμεύτηκε για τεράστιες φορολογικές περικοπές χωρίς να λέει πώς θα τις πλήρωνε η κυβέρνηση.

Ο σημερινός καγκελάριος, Τζέρεμι Χαντ, αντέστρεψε την πλειοψηφία των φορολογικών περικοπών από τον μίνι προϋπολογισμό τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις αγορές, αλλά η παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας σημαίνει ότι οι οικονομικές πολιτικές βρίσκονται προς το παρόν σε αναμονή.

«Η αρχική αδυναμία της κυβέρνησης να παράσχει μια αξιόπιστη απάντηση πολιτικής για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με αυτό το μη χρηματοδοτούμενο κίνητρο αποδυνάμωσε περαιτέρω την αξιοπιστία της πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι απίθανο να αποκατασταθεί πλήρως με την επακόλουθη απόφαση για αναστροφή των περισσότερων φορολογικών περικοπών», ανέφερε η Moody’s.

Η Moody’s είπε ότι το δεύτερο σκεπτικό της απόφασής της ήταν οι «αυξημένοι κίνδυνοι για την προσιτότητα του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου από τον πιθανό υψηλότερο δανεισμό και τον κίνδυνο πιο έντονου πληθωρισμού».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές «υπόκεινται σε σημαντική αστάθεια τις τελευταίες εβδομάδες».

«Αν και καμία εθνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το εξαλείψει, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην «παροχή οικονομικής σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης».

Αυξήθηκε το κόστος δανεισμού – Βυθίστηκε η λίρα
Το κόστος δανεισμού του δημοσίου αυξήθηκε την Παρασκευή, ενώ η λίρα βυθίστηκε καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα ζοφερά οικονομικά δεδομένα εν μέσω της πολιτικής αναταραχής.

Το επιτόκιο -ή η απόδοση- των ομολόγων που πρόκειται να αποπληρωθούν σε 30 χρόνια ανέβηκε ξανά πάνω από το 4%, καθιστώντας τον κρατικό δανεισμό πιο ακριβό.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση των ομολόγων που πρόκειται να αποπληρωθούν σε πέντε χρόνια, η οποία στηρίζει το κόστος των νέων πενταετών στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, ανήλθε στο 4,09%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: