Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα Bogdan Onac, εξέτασε μια αρχαία βυθισμένη πέτρινη γέφυρα στο σπήλαιο Genovesa στη Μαγιόρκα, το κύριο νησί του Αρχιπελάγους των Βαλεαρίδων και το έκτο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Αυτή η νέα μελέτη ρίχνει φως στον ανθρώπινο αποικισμό της δυτικής Μεσογείου, αποκαλύπτοντας ότι οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εκεί πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν παλαιότερα.
Λόγω έλλειψης αρχαιολογικών στοιχείων, η ανακατασκευή του πρώιμου ανθρώπινου αποικισμού των Βαλεαρίδων Νήσων στη δυτική Μεσόγειο είναι δύσκολη. Ο καθηγητής Bogdan Onac και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να παρουσιάσουν ισχυρές αποδείξεις της προηγούμενης ανθρώπινης δραστηριότητας μέσα στο σπήλαιο Genovesa, εξετάζοντας μια βυθισμένη γέφυρα 7,7 μέτρων.
«Η παρουσία αυτής της βυθισμένης γέφυρας και άλλων τεχνουργημάτων υποδηλώνει ένα εκλεπτυσμένο επίπεδο δραστηριότητας, υπονοώντας ότι οι πρώτοι άποικοι αναγνώρισαν τους υδάτινους πόρους του σπηλαίου και τις στρατηγικά χτισμένες υποδομές για να πλοηγηθούν σε αυτό», είπε ο καθηγητής Onac.
Το σπήλαιο Genovesa, το οποίο βρίσκεται κοντά στην ακτή της Μαγιόρκα, διαθέτει περάσματα που είναι σήμερα υποβρύχια ως αποτέλεσμα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Σε περιόδους υψηλής στάθμης νερού, σχηματίζονται μοναδικές κρούσεις ασβεστίτη μέσα στο σπήλαιο. Αυτοί οι σχηματισμοί λειτουργούν ως οδηγοί για την ακριβή παρακολούθηση των ιστορικών αλλαγών της στάθμης της θάλασσας και τη χρονολόγηση κατασκευής της βυθισμένης γέφυρας.
Προηγούμενη έρευνα πρότεινε ανθρώπινη παρουσία ήδη από 9.000 χρόνια, αλλά οι ασυνέπειες και η κακή διατήρηση του υλικού που χρονολογείται από ραδιενεργό άνθρακα, όπως τα κοντινά οστά και η κεραμική, οδήγησαν σε αμφιβολίες σχετικά με αυτά τα ευρήματα. Νεότερες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει κάρβουνο, τέφρα και οστά που βρέθηκαν στο νησί για να δημιουργήσουν ένα χρονοδιάγραμμα ανθρώπινης εγκατάστασης πριν από περίπου 4.400 χρόνια.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι κατασκεύασαν ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο σπηλαίο και μια στιβαρή γέφυρα, διευκολύνοντας την πρόσβαση στο μόνο άλλο ξηρό τμήμα του σπηλαίου που βρίσκεται πέρα από τη λίμνη, στη Sala d’Entrada».
«Οι ακριβείς λόγοι πίσω από την κατασκευή αυτών των δομών στο σπήλαιο Genovesa παραμένουν αδιευκρίνιστοι».