Η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει τη δική της εθνική αγορά αναφοράς για το πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων και να αποφύγει το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από τις χώρες της Δύσης.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι προμηθευτές πετρελαίου της Ρωσίας και η κεντρική της τράπεζα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την δημιουργία μιας εθνικής πλατφόρμας εμπορίας πετρελαίου που θα αρχίσει να λειτουργεί το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, ανέφερε το Bloomberg.
Η πλατφόρμα εμπορίας πετρελαίου θα έχει σκοπό να προσελκύσει αρκετούς αγοραστές για να καθιερώσει το ρωσικό αργό ως ένα ακόμη δείκτη αναφοράς έως τα μέσα του 2023, δίπλα στο αμερικανικό αργό WTI και το αργό Brent της παγκόσμιας αγοράς εμπορευμάτων.
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια η Ρωσία έχει προσπαθήσει ξανά να καθορίσει ένα σημείο αναφοράς για το ρωσικό αργό πετρέλαιο Urals – αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει.
Η ιδέα γίνεται ωστόσο πιο ελκυστική για τους παραγωγούς πετρελαίου και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της χώρας σήμερα σήμερα, όπου η χώρα πλήττεται από τις κυρώσεις των χωρών της Δύσης, που συν τοις άλλοις, θέλουν να επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμής, δηλαδή πλαφόν, στο ρωσικό πετρέλαιο.
Στο πλαίσιο αυτό η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα προμηθεύει με πετρέλαιο χώρες που θέτουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου και τα προϊόντα του.
Αντίθετα, είπε, «θα προμηθεύουμε με πετρέλαιο μόνο χώρες που θα είναι έτοιμες να συνεργαστούν μαζί μας, να αλληλεπιδράσουν»
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι πρόσφατες συζητήσεις για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού στα 40-60 δολάρια, έχουν οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα.
Ένα νέο δύσκολο στοίχημα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τη Ρωσία
Η Ρωσία αυτή τη στιγμή επιδιώκει να πουλήσει όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί χωρίς περιορισμούς, ανέφεραν στο Bloomberg δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Μια πηγή πρόσθεσε ότι η απόφαση για την δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για το πετρέλαιο υποκινήθηκε εν μέρει από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για επιβολή πλαφόν στη σύνοδο κορυφής της G-7 νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Προκειμένου το νέο σημείο αναφοράς να αναγνωριστεί παγκοσμίως, η Ρωσία πρέπει να ετοιμάσει όσο πιο γρήγορα μπορεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο πριν από την δημιουργία της πλατφόρμας, κάτι που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Bloomberg.
Η πλατφόρμα συναλλαγών θα πρέπει επίσης να συγκεντρώσει αρκετά υψηλό όγκο συναλλαγών, κάτι που η Ρωσία δεν είχε καταφέρει να πετύχει στο παρελθόν σε άλλα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.
Αλλά δεν αποκλείεται αυτό που η Ρωσία δεν μπόρεσε να πετύχει σε άλλα εμπορεύματα να το πετύχει στα καύσιμα, καταλήγει το Bloomberg, με δεδομένο ότι ο ρόλος της στην παγκόσμια αγορά καυσίμων είναι κομβικός.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ προσφέρει από μόνη της μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τους συμμάχους της, η Ρωσία έχει αντλήσει έσοδα σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές καυσίμων της μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία ενώ άντλησε 24 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από Κινέζους και Ινδούς αγοραστές τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου.
Μόνο που αγοράζουν οι Κίνα και Ινδία, οι πολυπληθέστερες χώρες στο κόσμο, τι άλλο θέλει.